Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Δεκ-2020 17:52

  Τρεις γιατροί προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζητούν να ανασταλούν τα απαγορευτικά μέτρα στις εκκλησίες

  Τρεις γιατροί προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζητούν να ανασταλούν τα απαγορευτικά μέτρα στις εκκλησίες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Προσωρινή διαταγή ώστε κατ΄ αρχήν να μπλοκάρουν και εν συνεχεία να ακυρώσουν την κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει από 13 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 την τέλεση των θρησκευτικών λειτουργιών και άλλων εκκλησιαστικών πράξεων, με μόνο τους ιερείς, χωρίς την παρουσία πιστών, επιδιώκουν με προσφυγή τους στο ΣτΕ τρεις γιατροί.

  Όπως αναφέρουν η πρόβλεψη είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), και για τον λόγο αυτό ζητούν από τους δικαστές να εκδώσουν προσωρινή διαταγή με την οποία να αναστέλλουν προσωρινά και εν συνεχεία να ακυρώνουν την σχετική κοινή υπουργική απόφαση (και την προγενέστερη αυτής) που προβλέπει έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19, ως προς το σκέλος εκείνο που προβλέπει "την τέλεση λειτουργιών θρησκευτικών τελετών, κ.λπ. αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία φυσικών προσώπων".

  Απόφαση που προκαλεί θλίψη

  Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες δικηγόροι υποστηρίζουν, ότι ο περιορισμός αυτός προσβάλλει τη θρησκευτική αυτονομίας τους, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, δηλαδή το δικαίωμα της θρησκευτικής κοινότητας να αυτοοργανώνεται. Επίσης, υποστηρίζουν ότι είναι μη αναλογική, καθώς δεν περιέχει την ελάχιστη προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, δηλαδή θίγει το δικαίωμα του θρησκευτικού πυρήνα, καθώς "επιβάλλει καθολική απαγόρευση της τελετής των λατρευτικών καθηκόντων παρουσία, έστω ενός αριθμού πιστών, την στιγμή μάλιστα που προβλέπονται ηπιότερα μέτρα σε άλλα πεδία δραστηριοτήτων". Ακόμα σημειώνουν ότι υπουργική απόφαση, παραβιάζει πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι τα άρθρα 3, 4, 5,11 και 13, τα άρθρα 14 και 29 της ΕΣΔΑ, όπως και το άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη Εκκλησίας της Ελλάδος (ΚΧΕΕ). Σε άλλο σημείο, αναφέρουν ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση παρεμποδίζεται η άσκηση των λατρευτικών τους καθηκόντων, κάτι που τους προκαλεί ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη η οποία συνίσταται στην έντονη θλίψη και αδυναμία ανάπτυξης της προσωπικότητας τους στο πλαίσιο της θρησκευτικής κοινότητας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων