Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Δεκ-2020 07:44

  Η πρώτη τηλε-απολογία κατηγορουμένου με κορονοϊό

  Κορονοϊός: Τηλεργασία στο 50% και ευέλικτο ωράριο σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Στο γραφείο της η ανακρίτρια μαζί με τη γραμματέα της. Μαζί και ο συνήγορος του κατηγορουμένου για παραβίαση των μέτρων covid και κυρίως για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Ο κατηγορούμενος όμως δεν ήταν παρών. Ή μάλλον δεν ήταν παρών ως φυσική παρουσία, αλλά η εικόνα του ήταν ζωντανή μέσα στο ανακριτικό γραφείο μέσω της οθόνης του υπολογιστή.

  Δεν είναι προβολή από το μέλλον αλλά πραγματικότητα. Η πρώτη τηλε- απολογία κατηγορουμένου, φορέα του κορονοϊού, έγινε πριν από μερικές μέρες στη Θεσσαλονίκη. Ο 35χρονος κατηγορούμενος απολογήθηκε στην ανακρίτρια Θεσσαλονίκης αφού "έσπασε" την καραντίνα και συνελήφθη σε αστυνομικό έλεγχο κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών. 

  Η ιστορία έχει ως εξής: Ο  35χρονος Έλληνας βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη. Όχι μόνο έσπασε την καραντίνα αλλά εντοπίστηκε από την αστυνομία να μεταφέρει 145 γραμμάρια χασίς. Και τότε τέθηκε το ερώτημα: Πώς θα μεταφερθεί στα δικαστήρια να απολογηθεί, αφού ήταν θετικός στον κορονοιό;

  Τηλε- απολογία

  Η απάντηση δόθηκε δια της τεχνολογίας . Ο κρατούμενος τηλε-απολογήθηκε από το αστυνομικό τμήμα, μέσω τηλεδιάσκεψης με την ανακρίτρια που βρισκόταν στο γραφείο της. Εκτός από την ίδια και την γραμματέα της στο ίδιο γραφείο βρισκόταν ακόμη η συνήγορος του κατηγορούμενου. Αφού περατώθηκε η απολογία, εστάλη με φαξ αντίγραφό της στο αστυνομικό τμήμα για να την υπογράψει και στη συνέχεια ο ίδιος εξετάστηκε, πάλι online, από τον εισαγγελέα.

  Οι δικαστές προτείνουν "τηλε- ανάκριση"

  Οι δικαστές από την πλευρά τους εδώ και καιρό έχουν προτείνει να εφαρμοστεί μόνιμα το μέτρο αφού το θεωρούν απαραίτητο εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που επικρατούν λόγω του κορονοϊού.

  Ουσιαστικά ζητούν να μπεί ως εργαλείο στις ανακρίσεις η τηλεδιάσκεψη, δηλαδή η ανάκριση του κατηγορουμένου μέσω της τεχνολογίας ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός εντός του μικρού χώρου των ανακριτικών γραφείων, τα οποία , ως γνωστόν είναι λίγα τετραγωνικά μέτρα. 

  Η προτεινόμενη διαδικασία της εικονοτηλεδιάσκεψης προκύπτει – όπως ανέφερε η ΕνΔΕ – από τις ιδιαίτερες και επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν σε χώρους όπου παρατηρείται συγκέντρωση πολλών ατόμων ιδίως σε μικρούς χώρους, όπως τα ανακριτικά γραφεία όλων των δικαστηρίων και για όσο χρονικό διάστημα είναι σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα στα δικαστήρια της χώρας για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

  "Η λήψη του μέτρου αυτού επιβάλλεται να έχει εξαιρετικά περιορισμένο πεδίο εφαρμογής και χρονικό όριο τη λήξη των έκτακτων περιοριστικών μέτρων, με παράλληλη διασφάλιση των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου. Είναι αυτονόητο ότι η προτεινόμενη διάταξη, ως εξαιρετικό μέτρο, πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε όσες περιπτώσεις δεν μπορεί να αναβληθεί η ενώπιον του ανακριτή απολογία, όπως όταν ο κατηγορούμενος κρατείται είτε στα πλαίσια αυτόφωρης σύλληψης είτε δυνάμει εντάλματος σύλληψης" επισημαίνεται στην επιστολή που είχε σταλεί προς τον υπουργό.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ