Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 12-Δεκ-2020 08:39

  Κορονοϊός: Η σταθεροποίηση κρουσμάτων- νοσηλειών δεν μειώνει το συναγερμό της επιφυλακής

  Κορονοϊός - ασθενοφόρο 08.11.2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Μπορεί ο πρώτος στόχος από την επιβολή του καθολικού lockdown- δηλαδή η μείωση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων και η σταθεροποίηση των νοσηλειών- να επιτεύχθηκε, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, ο κόκκινος συναγερμός εντούτοις για την πορεία του δεύτερου κύματος της πανδημίας δεν έχει μειωθεί καθόλου. Και η ανησυχία και ο προβληματισμός για τους διασωληνωμένους ασθενείς, την πίεση στα νοσοκομεία και τις νέες εστίες υπερμετάδοσης της επιδημίας παραμένει. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, η άρση των περιοριστικών μέτρων ήταν αδύνατη.

  "Το χαρακτηριστικό της εβδομάδας που πέρασε ήταν η σταθεροποίηση, επιτέλους, των πιο σκληρών δεικτών της πανδημίας, δηλαδή των ημερήσιων νέων διασωληνώσεων και των θανάτων στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η μείωση των νέων κρουσμάτων κάθε μέρα και έτσι πλέον ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών των νέων κρουσμάτων, είναι 1.500 νέα κρούσματα τη μέρα, ενώ αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, έχουμε περίπου 320 νέες εισαγωγές κάθε μέρα, ενώ σας θυμίζω ότι πριν από δύο εβδομάδες είχαμε 450 νέες εισαγωγές την ημέρα. Επίσης, την τελευταία εβδομάδα είδαμε σχετικά λιγότερα κρούσματα σε συνανθρώπους μας ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών, γεγονός ευοίωνο, γιατί ξέρουμε ότι η σοβαρή νόσηση, αλλά και η απώλεια της ζωής σχετίζεται με τη μεγάλη ηλικία" σημείωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

  Οι εκτιμήσεις λένε πως και την επόμενη εβδομάδα δεν θα σημειωθεί κάποια δραματική μεταβολή στα επιδημιολογικά δεδομένα. Το μεγάλο στοίχημα είναι να τηρούνται τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, παρά το αίσθημα κόπωσης.

  Σημειώνεται ότι από τα τέλη του μήνα αναμένεται, όπως κάθε χρόνο, και η αύξηση των νοσηλειών από την εποχική γρίπη, οπότε όπως λένε οι ειδικοί είναι καίριας σημασίας η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

  Τα ερωτήματα

  "Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που προβληματίζουν την Επιτροπή μας και μας εμποδίζουν να συστήσουμε άρση των μέτρων, κάτι που φυσικά όλοι μας θα θέλαμε για την περίοδο των γιορτών.

  Πρώτον, η ιδιαίτερη υψηλή πληρότητα των ΜΕΘ ακόμα και σήμερα. Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ-COVID μόλις εχθές ήταν 82% στην επικράτεια και 77% και 91% αντίστοιχα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Ο δεύτερος λόγος είναι ο μεγάλος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα" τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

  "Τα παραπάνω δεδομένα κραυγαλέα μας αποτρέπουν όλους από οποιαδήποτε χαλάρωση. Με άλλα λόγια, δεν έχουμε περιθώρια. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Πρέπει να συνυπολογίσουμε τη μεγάλη κόπωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και το χειμωνιάτικο καιρό σε όλη τη χώρα, που θα μας αναγκάσει να παραμείνουμε σε κλειστούς χώρους για πολλούς μήνες ακόμα".

  Τα επιδημιολογικά δεδομένα

  Την εβδομάδα αυτή, η συρρίκνωση φαίνεται να συνεχίζει με τον ρυθμό της προηγούμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα στην Αττική η μείωση του αριθμού των διαγνώσεων και αυτή την εβδομάδα παρέμεινε στο ποσοστό 8-10% σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα, ενώ η Θεσσαλονίκη επιταχύνει την μείωση του αριθμού των διαγνώσεων, φτάνοντας ως και το 30% μείωσης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

  Η επιβάρυνση της επιδημίας στα βόρεια της χώρας διατηρείται επιβαρυμένη, αν και εξακολουθεί να δείχνει μικρά σημεία υποχώρησης. Το επιδημιολογικό φορτίο στα νότια της χώρας παραμένει χαμηλό. Παράλληλα, η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων διατηρεί το βαρύ προφίλ νοσηρότητας όπως το έχουν καταγράψει από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά, με τις διαγνώσεις των 40 και άνω να διατηρούν την υψηλότερη σχετική επίπτωση.

  Η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών συνέχισε την πτωτική πορεία και πλέον βρίσκεται περίπου στα επίπεδα που είχε την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ενώ το επίπεδο των νέων διαγνώσεων βλέπουμε ότι βρίσκεται περίπου μια εβδομάδα πίσω, δηλαδή στα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας του Οκτωβρίου.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ