Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Δεκ-2020 17:02

  Δράσεις κοινωνικής στήριξης και ελέγχους για την πανδημία ζήτησε από τους δημάρχους της Αττικής ο Τ. Θεοδωρικάκος

  Δράσεις κοινωνικής στήριξης και ελέγχους για την πανδημία ζήτησε από τους δημάρχους της Αττικής ο Τ. Θεοδωρικάκος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, οι δήμοι μέσω των υπηρεσιών τους, για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας "γιατί μια χαλάρωσή τους θα ήταν καταστροφική", καθώς και να ενισχύσουν την κοινωνική τους δραστηριότητα υπέρ των αδυνάμων εν όψει των εορτών, κάλεσε τους δημάρχους της ΠΕΔ Αττικής, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην 10η τηλεδιάσκεψη της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, διαδικτυακά.

  "Στο Λεκανοπέδιο Αττικής δοκιμαζόμαστε από την πανδημία", επισήμανε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας το σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπισή της. Δεν έκρυψε την ανησυχία του για ενδεχόμενη χαλάρωση κάποιων απέναντι στο πρόβλημα "η οποία αυτές τις ημέρες είναι αδιανόητη", όπως είπε. Ζήτησε από τους δήμαρχους να πρωταγωνιστήσουν τις επόμενες ημέρες, στην αυστηρότατη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. Τόνισε ότι δεν επιτρέπεται "καμία, απολύτως, χαλάρωση", καθώς καθημερινά, "δεκάδες συνάνθρωποί μας φεύγουν από τη ζωή και κάθε μέρα που περνά είναι κρίσιμη", επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών. Συγκεκριμένα ζήτησε την κινητοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας και καθενός που σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση μπορεί να αξιοποιηθεί, για την εντατικοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων. "Θέλω να σας ζητήσω να πρωτοστατήσετε στην εφαρμογή αυτών των ελέγχων και να δώσετε οι ίδιοι, με τη στάση σας, το παράδειγμα", τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας πως οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για την τιθάσευση της πανδημίας.

  Επίσης κάλεσε και πάλι τους δημάρχους να πρωταγωνιστήσουν στην καμπάνια εμβολιασμού, ώστε να αντιμετωπισθούν φοβίες, οι ανησυχίες και οι ανθρώπινοι προβληματισμοί. "Όσο πιο αποτελεσματικά και συντονισμένα εφαρμόζονται τα μέτρα του lockdown και στη συνέχεια ο εμβολιασμός τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από αυτόν τον εφιάλτη", σημείωσε.

  Ο κ. Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στην εορταστική περίοδο, ζήτησε από τους δημάρχους να κάνουν τα πάντα "προκειμένου αυτές τις ημέρες να στηριχθούν, οι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη, λέγοντας τα εξής: "Παντού υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να στερούνται ακόμα και τα βασικά". Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική συνεισφορά του Προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" και κάλεσε τους δημάρχους να προχωρήσουν σε πρόσθετες δράσεις, πρωτοβουλίες αγάπης και αλληλεγγύης "για τη στήριξη αυτών των ανθρώπων, γιατί διαφορετικά δεν θα είμαστε μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης, όπως θέλουμε να είμαστε", υπογράμμισε ο υπουργός.

  Σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό αυτοδιοικητικό Πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης", με διασφαλισμένους πόρους άνω των 2,5 δισ. ευρώ, ο υπουργός ανέφερε ότι για πρώτη φορά έχουν τη δυνατότητα όλοι οι δήμοι της Αττικής να προχωρήσουν σε έργα, μέσω του άξονα που αφορά τις αστικές αναπλάσεις και να λυθούν προβλήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών του Λεκανοπεδίου. Ανακοίνωσε ότι με το νέο έτος ξεκινά η δεύτερη φάση του Προγράμματος, η υλοποίηση του οποίου αποτελεί μια πολύ σοβαρή πρόκληση για όλη την Αυτοδιοίκηση.

  Ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε την εμβληματική παρέμβαση του προηγούμενου Σαββάτου για ένταξη στο Πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" 10 δράσεων για την ανάδειξη και προστασία του Υμηττού, σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ και τις 14 εθελοντικές οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα. Όπως είπε, στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και να στηριχθεί και να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία. "Τα έργα που εντάσσουμε στον "Αντώνης Τρίτσης" σχετίζονται όχι μόνο με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και με τη στήριξη των θέσεων εργασίας, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε", σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος. Επισήμανε δε ότι η πανδημία είναι ένα crash test για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία.

  Τέλος, κάλεσε τους δημάρχους να καταθέσουν προτάσεις για το νομοσχέδιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει διαχωρισμό αρμοδιοτήτων Κράτους, Δήμων και Περιφερειών, τονίζοντας ότι αποτελεί μια πολύ κρίσιμη μεταρρύθμιση, που αφορά τη λειτουργία του συνόλου του κράτους και όχι μόνο της αυτοδιοίκησης. Σημείωσε δε, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν με αρμοδιότητες, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ