Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Δεκ-2020 10:09

  Επιτροπή Πισσαρίδη: "Μάθε δικαστή μου... οικονομικά"

  Επιτροπή Πισσαρίδη: "Μάθε δικαστή μου... οικονομικά"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Παναγιώτη Στάθη

  Την ανάγκη να περιέχει η εκπαίδευση δικαστών οικονομικά, ώστε να κατανοούν τα ζητήματα στα οποία καλούνται να αποδώσουν δίκαιο, εκφράζει η έκθεση της ομάδας του νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορου Πισσαρίδη, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

  Με δεδομένο μάλιστα πως η Δικαιοσύνη αποτελεί ένα βασικό πυλώνα που διευκολύνει (ή αποτελεί τροχοπέδη) για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, η Επιτροπή ζητεί εμφατικά  οι δικαστές να κάνουν "μαθήματα σε περισσότερο τεχνικά οικονομικά θέματα, όπως ο ανταγωνισμός, η λογιστική και τα χρηματοοικονομικά".

  Αναφέρει χαρακτηριστικά:

  "Η εκπαίδευση στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών είναι απαραίτητο να δίνει περισσότερο βάρος σε οικονομικά θέματα. Θα είναι κρίσιμης σημασίας οι δικαστές να συνδυάζουν τη νομική τους κατάρτιση με κατανόηση του οικονομικού τρόπου σκέψης και της οικονομικής ανάλυσης του δικαίου. Θα πρέπει επίσης να προσφέρονται μαθήματα σε περισσότερο τεχνικά οικονομικά θέματα, όπως ο ανταγωνισμός, η λογιστική και τα χρηματοοικονομικά. Η εκπαίδευση είναι σκόπιμο να αποκτήσει περισσότερο πρακτικό χαρακτήρα και λιγότερο θεωρητικό, με αύξηση του χρόνου εκπαίδευσης εντός των δικαστικών σχηματισμών με παρακολούθηση πραγματικών δικών και όλων των διαδικασιών. Οι διαδικασίες κατάρτισης, αξιολόγησης και εξέλιξης θα πρέπει να επανασχεδιαστούν έτσι ώστε οι δικαστές να έχουν περισσότερες δυνατότητες καθώς και κίνητρα για συνεχή επιμόρφωση κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους. Η κατάρτιση θα πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και δραστηριότητες που αναπτύσσουν ψηφιακές και διοικητικές δεξιότητες".

  Το Δικαστικό Σώμα να προτείνει  την ηγεσία των Δικαστηρίων

  Παράλληλα η έκθεση ζητεί συνταγματική αναθεώρηση για την επιλογή των υποψηφίων για την ηγεσία των δικαστηρίων της χώρας από το Δικαστικό Σώμα, δηλαδή με πρόταση (προφανώς ) των Ολομελειών των δικαστηρίων και τελική επιλογή ή από Επιτροπή της Βουλής ή από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η πρόταση που είχε διατυπωθεί από πολλούς φορείς, κυρίως δικαστικές ενώσεις και δικαστές, και πριν την συνταγματική αναθεώρηση, δυστυχώς δεν περπάτησε στο χρόνο που έπρεπε, πλην επανέρχεται εμφατικά.

  Η αναφορά είναι ξεκάθαρη στο τμήμα της έκθεσης για τη Δικαιοσύνη:

  "Το εύρος των προαγωγών στις ανώτατες δικαστικές θέσεις που βρίσκεται στην δικαιοδοσία της εκάστοτε κυβέρνησης θα μπορούσε να επανεξεταστεί. Με το παρόν σύστημα, οι προαγωγές για περίπου 30 θέσεις προέδρων και αντιπροέδρων στα ανώτατα δικαστήρια αποφασίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα μπορούσαν εναλλακτικά να προτείνονται υποψήφιοι για τις θέσεις αυτές από το δικαστικό σώμα, και η κυβέρνηση ή η αρμόδια επιτροπή της Βουλής να αποφασίζει μεταξύ των υποψηφίων. Το ζήτημα αυτό απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ