Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Δεκ-2020 07:50

  Μεγαλώνει ο προβληματισμός από την "επιμονή" του δεύτερου κύματος

  Κορονοϊός - ΜΕΘ 12.11.2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους για την "επιμονή" του δεύτερου κύματος οι ειδικοί. Ένα μήνα μετά την απόφαση για καθολικό lockdown, ενώ συνεχίζεται να υπάρχει μείωση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων, ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων από Covid-19 παραμένει ανησυχητικά υψηλός, κάτι που φάνηκε και στη χθεσινή καταγραφή του ΕΟΔΥ.

  Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, τα κρούσματα ήταν 1.382. Όμως οι διασωληνωμένοι ήταν 579 και οι θάνατοι 102. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη, ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη. Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι 65 έτη και το 75,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

  Όπως τονίστηκε άλλωστε στην τελευταία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας από τον Καθηγητή Γ. Μαγιορκίνη, η κατανομή των νέων διαγνώσεων παραμένει στο σχετικά βαρύτερο προφίλ νοσηρότητας που δημιουργήθηκε από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά. Δηλαδή οι διαγνώσεις των 40-65 και των άνω των 65 έχουν την υψηλότερη επίπτωση, ενώ η ηλικιακή ομάδα των 19-39 παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου. "Είναι πλέον προφανές και από τα ελληνικά αλλά και από τα παγκόσμια δεδομένα, ότι η βελτίωση ενός πλήρους έντασης κύματος της COVID-19 στα μέσα του χειμώνα είναι εξαιρετικά πιο επίπονη και αργή διαδικασία από ότι την άνοιξη" είπε χαρακτηριστικά.

  Αυξήθηκε ο μέσος όρος των θανάτων

  Η μικρή πρόοδος στην επίπτωση του lockdown στα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται και στην τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid (που αφορά το διάστημα 26 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου). Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 100,6 (από 87,7 στην προηγούμενη έκθεση) και  το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 613 (από 597), που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.
   
  Ο αριθμός των διασωληνωμένων καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, υπογραμμίζεται. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει σταθεροποίηση, 86% (από 87% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον  ΕΟΔΥ. Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 80% και 98% αντίστοιχα.

  Τα τελευταία διεθνή δεδομένα (01/12/20), δείχνουν ακόμη πως η Ελλάδα με 241,5 θανάτους βρίσκεται στην  58η θέση  στον κόσμο και στην 28η θέση στην Ευρώπη μεταξύ 37 χωρών. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 609,1.  Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 25 (από 20 ημέρες στην προηγούμενη έκθεση), ενώ των θανάτων σταθεροποιήθηκε σε 14 (από 13 ημέρες).

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ