Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Δεκ-2020 08:42

  Κάτω από το 1 ο βαθμός μετάδοσης σε Αττική και Θεσσαλονίκη

  Κάτω από το 1 ο βαθμός μετάδοσης σε Αττική και Θεσσαλονίκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τη μια πλευρά η μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων που δημιουργεί κάποια αισιοδοξία στους ειδικούς για τον περιορισμό της διασποράς, από την άλλη πλευρά το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα και η μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία εξαιτίας των υψηλών ποσοστών πληροτήτων σε ΜΕΘ.

  Όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, παρατηρείται μία σταθερή πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, χωρίς μεγάλες αλλαγές από την προηγούμενη εβδομάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που ακόμα "βράζουν".

  "Μείωση νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία παρατηρείται, αλλά και διατήρηση της πίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας λόγω της πληρότητας των ΜΕΘ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα" είπε.

  Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, σημειώθηκαν 1.251 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Ο συνολικός αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ήταν 600, ενώ σημειώθηκαν 89 θάνατοι. Αναφορικά με την κατανομή των διαγνώσεων, στην Αττική καταγράφηκαν 250 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 243 και στο Κιλκίς 102.

  Μικρότερη η συρρίκνωση

  "Και αυτήν την εβδομάδα η συρρίκνωση φαίνεται να είναι  μικρότερη από τις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Τα ενεργά κρούσματα τόσο στην Αττική, όσο και στη Θεσσαλονίκη, παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, αλλά πλέον υποχωρούν σταδιακά στα επίπεδα που είχαν στα τέλη Οκτωβρίου προς αρχές Νοεμβρίου" σημείωσε ο επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Γκίκας Μαγιορκίνης.

  Στην Αττική η μείωση του αριθμού των διαγνώσεων έχει επιβραδυνθεί με ποσοστό περίπου 7%-8% μεσοσταθμικά προς το τέλος της εβδομάδας, ενώ αντίστοιχα η Θεσσαλονίκη επιτάχυνε τη μείωση του αριθμού των διαγνώσεων σε ποσοστό μέχρι και 25%. Με βάση τις μειώσεις των κρουσμάτων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, οι ενεργοί αριθμοί αναπαραγωγής φαίνεται ότι έχουν συγκλίνει σταθερά κάτω της μονάδας και στις δύο περιοχές.

  "Συνοπτικά, λοιπόν, με βάση τις επιδημιολογικές καμπύλες, η επιδημιολογική συρρίκνωση στα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται. Στη Θεσσαλονίκη πιθανώς με ταχύτερο ρυθμό από την Αθήνα. Παρόλα αυτά, η Θεσσαλονίκη εάν και συγκλίνει, εξακολουθεί να έχει αναλογικά πολύ υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο από ό,τι η Αττική.

  Η επιβάρυνση της επιδημίας στα βόρεια της χώρας διατηρείται, αν και δείχνει κάποια μικρά σημεία υποχώρησης. Υψηλό παραμένει και το φορτίο της Λάρισας με κάποια μικρά σημεία υποχώρησης. Επιμονή επιδημικού φορτίου βλέπουμε και στη Δυτική Ελλάδα, αν και σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, ενώ το επιδημιολογικό φορτίο στα νότια της χώρας παραμένει σχετικά χαμηλό" τόνισε.

  "Είναι πλέον προφανές και από τα ελληνικά αλλά και από τα παγκόσμια δεδομένα, ότι η βελτίωση ενός πλήρους έντασης κύματος της COVID-19 στα μέσα του χειμώνα είναι εξαιρετικά πιο επίπονη και αργή διαδικασία από ότι την άνοιξη. Η δυσκολία με την οποία όμως συρρικνώνεται δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνει. Επί του παρόντος, λοιπόν, το επιδημιολογικό φορτίο συνολικά βρίσκεται στα επίπεδα των αρχών του Νοεμβρίου. Ωστόσο, το φορτίο που υπάρχει στο σύστημα Υγείας μας δεν βρίσκεται σε αντίστοιχα επίπεδα. Συνεπώς, η χαλάρωση εφαρμογής μέτρων σε αυτή την φάση θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική πίεση στο σύστημα Υγείας που ήδη βρίσκεται σε οριακό σημείο" συμπλήρωσε.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ