Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Δεκ-2020 18:15

  Μαγιορκίνης: Επιβραδύνεται η μείωση των κρουσμάτων - Παπαευαγγέλου: Παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ

  Παπαευαγγέλου: Μειώνονται τα κρούσματα, αλλά η πίεση στις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:32

  Συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην Ελλάδα όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Εντούτοις τόνισε πως ο ρυθμός μείωσης των νέων διαγνώσεων είναι μικρότερος σε σχέση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

  Και στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, ο ρυθμός μετάδοσης όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης έχει πέσει κάτω από το 1. Στη συμπρωτεύουσα φαίνεται πως ο ρυθμός ύφεσης των νέων διαγνώσεων είναι μεγαλύτερος, περίπου 25%, σε σύγκριση με την Αττική που είναι στο 7-8%, όμως το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό. Υψηλό παραμένει και το φορτίο στη Λάρισα.

  Όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, οι ηλικίες 40-65 και άνω των 65 έχουν τα υψηλότερα περιστατικά νέων λοιμώξεων.

  Γενικά στη χώρα, όπως σημείωσε ο Καθηγητής, το επίπεδο του επιδημιολογικού φορτίου βρίσκεται στο επίπεδο των αρχών του Νοεμβρίου. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν ισχύει το ίδιο για το επίπεδο πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

  Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά μας ως προς την πιστή τήρηση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης που δέχεται το σύστημα Υγείας της χώρας.

  Προειδοποίησε δε ότι το σύστημα Υγείας δεν θα μπορέσει να αντέξει εάν η χώρα ξαναπεράσει σε εκθετική αύξηση της πανδημίας.

  "Είναι πιο αργή και πιο επίπονη η διαδικασία σε σχέση με την άνοιξη" είπε ο Καθηγητής. "Η χαλάρωση των μέτρων θα δημιουργούσε πίεση στα συστήματα υγείας. Το σύστημα περίθαλψης δεν θα αντέξει μια νέα εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων. Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε" είπε.

  Παπαευαγγέλου: Παραμένει η πίεση στο σύστημα Υγείας

  Για σταθερή πορεία της πανδημίας στη χώρα, με τάση μείωσης, αν και με εξαίρεση ορισμένες περιοχές, έκανε λόγο η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

  Η κα Παπαευαγγέλου πρόσθεσε ότι παρατηρείται επίσης μείωση των εισαγωγών στο σύστημα Υγείας, ωστόσο η εικόνα στις ΜΕΘ, με τον αριθμό των διασωληνωμένων, δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά, λόγω του υψηλού αριθμού των κρουσμάτων το προηγούμενο διάστημα.

  Στη συνέχεια, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων να εισηγηθεί την παράταση της άρσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Όπως τόνισε, παρότι η θέση της Επιτροπής παραμένει σταθερή ότι η εκπαίδευση έχει προτεραιότητα και ότι τα σχολεία δεν επηρεάζουν τη μετάδοση του ιού, εντούτοις οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας θα επέφερε η επαναλειτουργία των σχολείων θα μπορούσε να επιδεινώσει την ήδη βεβαρυμένη εικόνα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. 

  Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξήγησε, και δεδομένου του μικρού χρόνου μέχρι τις γιορτές, στηρίχθηκε η εισήγηση της Επιτροπής και επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων μετά τα Θεοφάνεια.

  Αναφέρθηκε ακόμη στην έναρξη του εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  "Η εφαρμογή του γενικού εμβολιασμού σώσει ζωές" τόνισε. "Να κάνετε υπομονή, να προσέχετε τον εαυτό σας και τους συγγενείς σας" είπε.

  Σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφονται 65 εκατ. διαγνώσεις και υπολογίζεται πως 20 εκατ. είναι οι ενεργές λομώξεις. 1,5 εκατ. έχουν καταληξει. Στην Ευρώπη η επιδημία μπαίνει σε σχετική ύφεση με 200 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα. Η επιδημία στη Γαλλία δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποχωρήσει στις 15 χιλιάδες διαγνώσεις. Στη Γερμανία είναι σταθερά τα νούμερα με 20 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα, όπως και στην Ιταλία.

  Τέλος, σημειώνεται ότι στη σημερινή ενημέρωση δεν συμμετείχε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αφού τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα κατέστησαν αναγκαία την παρουσία του στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ