Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Δεκ-2020 17:19

  Ερχονται οι "βοηθοί δικαστών"

  37.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη θα δικαστούν σε 14 μήνες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Δύο νέες κατηγορίες δικαστικών υπαλλήλων για νομολογιακή τεκμηρίωση και επικοινωνία του δικαστηρίου, προσλαμβάνονται σύντομα με βάση το νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωστα Τσιάρα και εγκρίθηκε από Υπουργικό Συμβούλιο.

  Πρόκειται για δύο αυτοτελείς κατηγορίες δικαστικών υπαλλήλων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που θα προσληφθούν και  θα συνεπικουρούν τους δικαστικούς λειτουργούς στο δικαιοδοτικό τους έργο:

  -Κλάδος ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου, ο οποίος καλύπτει την ανάγκη υποστήριξης των δικαστικών λειτουργών (νομοθετική, νομολογιακή και βιβλιογραφική τεκμηρίωση) . Εν ολίγοις ο δικαστικός υπάλληλος (βοηθός δικαστή επί της ουσίας) θα κάνει την συγκέντρωση του υλικού σε νομολογιακό επιπεδο ώστε να μπορεί να συγκεντρωθεί και αφοσιωθεί ο δικαστής στο δικαιοδοτικό του έργο. 

  -Κλάδος ΠΕ Δικαστικής Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων για την επικοινωνία και τη διαχείριση της πληροφορίας από και προς τη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για δικαστικούς υπαλλήλους που θα κάνουν τις επαφές σε άλλα δικαστήρια (και εξωτερικού) και θα ασκούν και καθήκοντα επικοινωνίας του δικαστηρίου σε σχέση με τον Τύπο (μη ορθή απόδοση δικαστικών αποφάσεων στον Τύπο κλπ).  

  Μόνιμοι

  Με το σχέδιο μονιμοποιούνται επίσης οι υπάλληλοι που είχαν μεταχθεί (με την κινητικότητα) στα δικαστήρια, οι οποίοι πλεον θα θεωρούνται - σε επίπεδο δικαιωμάτων και εξέλιξης - ισότιμοι δικαστικοί υπάλληλοι.

  Η ανακοίνωση:

  "Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, σήμερα, το Σχέδιο Νόμου για τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων που παρουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

  Με το νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης επιχειρείται ο εξορθολογισμός των υπηρεσιών της διοικητικής υποστήριξης της Δικαιοσύνης από το Σώμα των δικαστικών Υπαλλήλων, ενώ παράλληλα εκσυγχρονίζεται  ο τρόπος οργάνωσης των Διοικητικών Υπηρεσιών της.

  Ειδικότερα, με το Σχέδιο Νόμου διασφαλίζεται η θεσμική ιδιότητα των δικαστικών υπαλλήλων ως αρωγών της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και επιλύεται οριστικά το ζήτημα της υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων στα δικαστήρια με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

  Παράλληλα, θεσπίζονται αντικειμενικοί κανόνες αξιολόγησης των δικαστικών υπαλλήλων. Επιπλέον, εισάγεται ένα σύγχρονο, διαφανές σύστημα υπηρεσιακής προαγωγής των δικαστικών υπαλλήλων με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους, ενώ καθιερώνεται για πρώτη φορά η μοριοδότησή τους από τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικά σεμινάρια κατάρτισης".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ