Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Δεκ-2020 18:13

  Παπαευαγγέλου: Μειώνονται τα κρούσματα αλλά παραμένει η πίεση στις ΜΕΘ

  Παπαευαγγέλου: Μειώνονται τα κρούσματα, αλλά η πίεση στις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την τρίτη εβδομάδα του lockdown παρατηρείται μείωση των νέων κρουσμάτων της πανδημίας μεγαλύτερη από αυτήν των προηγούμενων εβδομάδων, ωστόσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει υπό πίεση, δήλωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

  Όπως εξήγησε, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία βαίνει μειούμενος, ωστόσο είναι σαφές ότι δεν έχει σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης και η διασπορά στη χώρα παραμένει μεγάλη.

  Τόνισε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μετακινήσεις από την εργασία στο σπίτι και αντίστροφα βοηθά στη μετάδοση του ιού, συστήνοντας σε όλους για μια ακόμη φορά να τηρούν πιστά τα μέτρα αποτροπής που έχουν ληφθεί.

  Σημείωσε ιδιαίτερα ότι σε ορισμένες περιοχές όπως στην Πιερία, στην Ημαθία και στην Αιτωλοακαρνανία δεν παρατηρείται σαφής μείωση των νέων κρουσμάτων, γεγονός που προβληματίζει.

  Επίσης, σημείωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε μικρή αύξηση της διάμεσης ηλικίας στα 49 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος να παραμείνει η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς οι μεγαλύτεροι ασθενείς εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο να χρειαστούν εισαγωγή στις ΜΕΘ.

  Αναφερόμενη στην πληρότητα των ΜΕΘ, τόνισε ότι στην επικράτεια ανέρχεται στο 84%, ενώ ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό βρίσκεται στο 94%. Στην Αθήνα η πληρότητα των ΜΕΘ βρίσκεται στο 79%.

  Καταλήγοντας, η κυρία Παπαευαγγέλου επανέλαβε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί μαραθώνιο, σημειώνοντας ότι έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας και συστήνοντας υπομονή και τήρηση των μέτρων.

  Γκ. Μαγιορκίνης: Τα ενεργά κρούσματα παραμένουν υψηλά παρά τη μείωση νέων κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

  Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα όσον αφορά ρυθμό αναπαραγωγής RT είναι ξεκάθαρη, καθώς αυτός ο αριθμός παραμένει κάτω από το 1, εξήγησε κατά την αποψινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Ωστόσο είπε ότι τα ενεργά κρούσματα παραμένουν ακόμη εξαιρετικά υψηλά, παρότι καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων 15-20% στην Αθήνα και 20-22% στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως είπε, καταγράφεται μικρή υποχώρηση στην διάγνωση νέων κρουσμάτων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.

  Η μείωση στο προφίλ νοσηρότητας συνεχίστηκε, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, από την προηγούμενη βδομάδα τόνισε και κάλεσε όλους να προσέξουν και ιδίως όσοι βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά. "Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά" κατέληξε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ