Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Δεκ-2020 17:36

  Έβδομο "άκυρο" από το ΣτΕ σε έργα εκτροπής του Αχελώου

  Έβδομο "άκυρο" από το ΣτΕ σε έργα εκτροπής του Αχελώου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έβδομη  κατά σειρά ακυρωτική απόφαση εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με αιτήσεις γύρω από τα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού στο Θεσσαλικό κάμπο που απασχολεί τη Δικαιοσύνη εδώ και 22 ολόκληρα χρόνια.

  Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ήδη 6 ακυρωτικές αποφάσεις ενώ μια έχει εκδοθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Η τωρινή απόφαση απέρριψε την αίτηση της περιφέρειας Θεσσαλίας, της περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας (εκπροσωπήθηκαν από τον δικηγόρο Γεώργιο Γεραπετρίτη), τοπικών φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, κ.λπ., που ζητούσαν να ακυρωθούν οι υπ΄ αριθμ.: 1) 897/21.12.2017 και 2) 901/21.12.2017 κοινές υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τα έργα εκτροπής του Αχελώου.        

  Την απόφαση εξέδωσε η επταμελής σύνθεση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ (με πρόεδρο  τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο -έχει συνταξιοδοτηθεί και έχει γίνει Ευρωπαϊκός Εισαγγελέας- και εισηγητή το σύμβουλο -έχει προαχθεί σε αντιπρόεδρο-  Παναγιώτη Ευστρατίου).

  Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση και η σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έλαβε υπόψη της υπουργική απόφαση του 2003 με την οποία εγκρίθηκε το περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης της περιφέρειας Θεσσαλίας και την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων με την οποία εγκρίθηκε το σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών Στερεάς Ελλάδας. Με τις εγκρίσεις αυτές προβλεπόταν η μεταφορά ποσοτήτων νερού από τον Αχελώο στον ποταμό Πηνειό. Όμως, με την προσβαλλόμενη απόφαση, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, δεν προβλεπόταν πλέον μεταφορά ποσοτήτων νερού από τον Αχελώο στον Πηνειό ποταμό, αλλά ούτε γίνεται καμία μνεία για μεταφορά νερού, όπως προβλεπόταν αρχικά.

  Αντίθετα, το ίδιο Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 2230/2020 απόφασή του, έκανε δεκτή την αίτηση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κατακλυζομένου Οικισμού Μεσοχώρας "Ο Αχελώος", που ζητούσε την ακύρωση της υπ΄ αριθμ. Οικ.34701/4.8.2017 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου "Υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας" στον ποταμό Αχελώο περιφερειακή ενότητας Τρικάλων". Μεταξύ των σκοπών του εν λόγω Συνδέσμου είναι η προστασία του οικισμού της Μεσοχώρας.

  Όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση του ΣτΕ η θέση του φράγματος της Μεσοχώρας βρίσκεται σε απόσταση 2 χ.λ.μ. από τον οικισμό και η θέση του σταθμού παραγωγής υδροηλεκτρικού ρεύματος είναι σε απόσταση 1 χ.λ.μ. από τον οικισμό Γλίστρα.

  Υπέρ του έργου (που τελικά ακυρώθηκε  από το ΣτΕ) είχαν παρέμβει η περιφέρεια  Θεσσαλίας, η περιφερειακή  Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, ο Δήμος Πύλης Τρικάλων και  η ΔΕΗ, ισχυριζόμενοι ότι το επίμαχο έργο "έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ