Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 28-Νοε-2020 08:12

  Στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Μητσοτάκης- Σε "εύθραυστη" κατάσταση 18 περιοχές της χώρας από την πανδημία

  Στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Μητσοτάκης- Σε "εύθραυστη" κατάσταση 18 περιοχές της χώρας από την πανδημία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Τρεις εβδομάδες από την εφαρμογή των μέτρων του ολικού κλεισίματος της χώρας και η πανδημία φαίνεται να επιμένει σε περιοχές, που κινούνται ακόμα με...κόκκινες ταχύτητες. Η Πέλλα, η Δράμα,  η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα καταγράφουν ακόμα υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων. Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση και η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία, με τα μηνύματα για την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων προστασίας να είναι εξακολουθητικά, σε μία κρίσιμη συγκυρία, η οποία θα καθορίσει, σε μεγάλο βαθμό, το "πότε" και το "πώς" η επικράτεια θα διανύσει την απόσταση μέχρι την επιστροφή στην οποία κανονικότητα επιτρέπει ο καιρός του δεύτερου κύματος του δεύτερου κύματος του κορονοϊού.

  "Κάνουμε έκκληση στους κατοίκους αυτών των περιοχών να τηρουν τα μέτρα και να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή και αίσθημα ευθύνης", είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να έχει άμεση εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατρούς και νοσηλευτές, που δίνουν τη "μάχη" της πρώτης γραμμής, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις ανακοινώσεις για την προκήρυξη θέσεων, ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό, το οποίο υπηρετεί σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί, μετά από την υγειονομική κρίση, αορίστου χρόνου.

  Τα στοιχεία που θα λάβει στα χέρια του ο πρωθυπουργός μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, οι εισηγήσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων, το αποτύπωμα του ιικού φορτίου στην κοινότητα και η πίεση στο σύστημα της υγείας θα είναι τα δομικά συστατικά που θα κρίνουν το χρόνο και τον τρόπο της άρσης των περιορισμών. 

  "Πρόκειται για στοιχεία που αξιολογούνται διαρκώς. Είναι κατανοητή η προσδοκία που δημιουργεί στους συμπολίτες μας το γεγονός ότι οι γιορτές πλησιάζουν, αλλά και η ανάγκη των επαγγελματιών όλων των κλάδων να ανοίξει η αγορά την περίοδο αυτή. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το διακύβευμα είναι η υγεία όλων μας. Για την κυβέρνηση μοναδική προτεραιότητα παραμένει η διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η προστασία των συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν ή μπορεί να κινδυνέψουν", σχολιάζουν παράγοντες.

  Τη στιγμή κατά την οποία στις τηλεδιασκέψεις των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων, που είναι συνεχείς, δεν έχει τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, προς συζήτηση κάποιος… μπούσουλας ανοίγματος, αυτό που φαίνεται να επικρατεί ως άποψη είναι ότι, στην παρούσα χρονική συγκυρία, θεωρείται πρώιμο να αξιολογηθεί εάν στις 7 Δεκεμβρίου μπορεί να ανοίξει μέρος της κοινωνίας και της οικονομίας, καθώς αυτός καθαυτός ο ιός δεν είναι προβλέψιμος. 

  Το κατά πόσο η χώρα θα έχει φτάσει μέχρι το ορόσημο της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου στην επιθυμητή βελτίωση μένει να απαντηθεί τις επόμενες ημέρες. Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για άνοιγμα...δύο ταχυτήτων. "Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή να δούμε διαφορετικές ταχύτητες μεταξύ περιφερειών. Δεν έχουμε τέτοιου είδους εισήγηση. Πάμε στην ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο παντού στην επικράτεια. Εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε περιοχές αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι", τόνισε (ράδιο Θεσσαλονίκη) ο κ. Πέτσας. 

  Τα σενάρια για τον τρόπο που θα ξετυλιχθεί ο μίτος της επιστροφής στην κανονικότητα δείχνουν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις:

  -Σταθερό σημείο εκκίνησης φαίνεται να παραμένει το άνοιγμα των σχολικών μονάδων της χώρας. Αρχικά, θεωρείται ότι θα επιστρέψουν στις τάξεις τους οι μαθητές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών (εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτό θα μπορούσε να γίνει την 7η Δεκεμβρίου) με τη…σκυτάλη να περνάει μετά στα γυμνάσια και τα λύκεια. "Κλειδί" θα είναι το σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά, που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης, προκειμένου να υπάρχει άμεση εποπτεία του επιδημιολογικού φορτίου στους μαθητές, σε σχέση με την κοινότητα.

  -Εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, θα ακολουθήσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου και αυτό με την…τακτική από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα καταστήματα. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, εποχικά είδη, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου μπορεί να…σηκώσουν ρολά μετά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ενώ σειρά θα πάρουν μετά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

  -Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εφόσον αυτά ανοίξουν (καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν φωνές που στέκονται κατά του ανοίγματος) τότε εστιατόρια και καφέ θα λειτουργήσουν λίγες ημέρες πριν τις εορτές και με αυστηρούς περιορισμούς. Οι πελάτες θα χωρίζονται σε τραπέζια των τεσσάρων ατόμων, δε θα υπάρχει συνοδεία μουσικής και θα απαγορεύονται οι όρθιοι. Το άνοιγμα της εστίασης, πάντως, ενδεχομένως να συμπαρασύρει και το χρονικό πλαίσιο της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που τώρα έχει ως απαρχή του την 9η βραδινή.

  "Η συζήτηση αυτή, που συνεχίζεται τις τελευταίες ημέρες, είναι πρόωρη αυτή την στιγμή. Είναι σαφές ότι εφέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά στη χώρα μας, όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου τα υφιστάμενα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας. Στην πιστή εφαρμογή τους. Αναλύουμε και αξιολογούμε καθημερινά τα δεδομένα, όπως κάνουμε από την αρχή της πανδημίας, πάντα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας όλων μας, πάντα με γνώμονα τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν και που δίνουν μάχη για τη ζωή τους", αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ