Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Νοε-2020 13:11

  Μάτι: Νέα αίτηση της χήρας Φύτρου με αμείλικτα ερωτήματα

  Υπόθεση Μάτι: Τρεις φορές έχει καταθέσει ο Λιότσιος για τις απειλές - τον Μάρτιο η πρώτη φορά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Ευθεία επίθεση στην εισαγγελία που "αρνείται να διευρύνει το κατηγορητήριο και να ερευνήσει τα καταγγελλόμενα" με την απεγνωσμένη ερώτηση "γιατί άραγε...;" πραγματοποιεί ένα από τα τραγικότερα πρόσωπα αυτής της τραγωδίας, η χαροκαμένη σύζυγος και μητέρα Βαρβάρα Φύτρου.

  Η γυναίκα που έχασε όλη της την οικογένεια τον τραγικό Ιούλιο στο "Μάτι", σύζυγο μαζί με τα δυο της παιδιά, επιχειρεί για πολλοστή φορά μέσω αίτησής της στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση, να διωχθούν για "κακουργηματική αμέλεια" αλλά και για  μετέπειτα "ενέργειες συγκάλυψης της αλήθειας" , τα πρόσωπα που είχαν την επιχειρησιακή ευθύνη κατάσβεσης της πυρκαγιάς και απεγκλωβισμού των κατοίκων.

  Η κ. Φύτρου καλεί την εισαγγελία να σταθεί στο ύψος των ευθυνών της για την αναβάθμιση των κατηγοριών σε βάρος των κατηγορουμένων από πλημμελήματα σε κακουργήματα σε βάρος των υπευθύνων για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στη διάρκεια της οποίας κάηκαν ζωντανοί 102 άνθρωποι. Και αναφέρει χαρακτηριστικά:

  "…Το κραυγαλέο και δόλιο γεγονός της πλαστογράφησης του ημερολογίου καταγραφής πτήσεων της ΥΕΜΠΣ διέλαθε της εισαγγελικής έρευνας και δη του επιφορτισμένου προς τούτο ενός εκ των τριών Εισαγγελέων της προκαταρκτικής εξέτασης. Επίσης, διέλαθε της Εισαγγελικής έρευνας η συγκέντρωση και ο έλεγχος του περιεχομένου των καμερών της ΥΕΜΠΣ, ο οποίος ουδέποτε έλαβε χώρα, αν και το αιτήθηκα γραπτώς πολλάκις.

  Μάλιστα, ένας εκ των Εισαγγελέων της προκαταρκτικής εξέτασης, είχε διαβεβαιώσει τον συνήγορό μου, ότι κατά το στάδιο της ανάκρισης θα λάβει χώρα ενδελεχέστερη έρευνα και θα αξιολογηθούν άπαντα τα αιτήματά μου. Μολαταύτα, μετά από την ενδελεχέστατη έρευνά Σας, η Εισαγγελία αρνείται να διευρύνει το κατηγορητήριο και να ερευνήσει τα καταγγελλόμενα.  Γιατί άραγε…;
  Πλέον, έχει αποδειχθεί πλήρως από δημόσια έγγραφα και μάρτυρες, ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν αρκετές ώρες πριν την έναρξη της πυρκαγιάς για: α) τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, β) την επικινδυνότητα της κατάστασης, γ) τις γεωγραφικές συνθήκες και δ) τις δυνατότητες τους για πρόληψη και κατάσβεση, αλλά δεν έδρασαν αποδεχόμενοι το αποτέλεσμα.

  Άλλωστε από την ΥΕΜΠΣ απογειώθηκαν με τις ίδιες ανωτέρω συνθήκες τρία (3) ελικόπτερα για την Κινέτα. Δεν απογειώθηκε όμως κανένα για το Μάτι.

  Σήμερα, μετά και από τα ανωτέρω περιγραφόμενα νέα στοιχεία, τα οποία ανακαλύφθηκαν κατά την ανάκριση, οφείλετε να τα ανακοινώσετε εκ νέου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, αναμένοντας πλέον να σταθεί στο ύψος των ευθυνών της, αφού δυστυχώς μέχρι σήμερα αρνείται…!"

  Ποια αμέλεια;

  Με τη φράση "Η αλήθεια επιτίθεται στο Ψέμα", η Βαρβάρα Βουκάκη - Φύτρου, απαριθμεί στην αίτησή της όλα τα νέα στοιχεία που ήρθαν στη διάθεση του ανακριτή τον περασμένο Αύγουστο -δηλαδή δύο χρόνια μετά την εθνική τραγωδία- και που η εισαγγελέας "ουδόλως αιτιολόγησε, επαρκώς και εμπεριστατωμένα την απόρριψη των ισχυρισμών" του ανακριτή περί κακουργηματικών πράξεων και η οποία "μέχρι σήμερα έχει για άγνωστους λόγους αποφύγει να πράξει".

  Απαριθμώντας, μάλιστα, η αιτούσα ένα προς ένα τα στοιχεία που καταρρίπτουν "το μεγάλο ψέμα" για το τι συνέβη τη μοιραία μέρα, αναρωτιέται ότι "μετά και από τα νέα δεδομένα, για ποιο "εξ αμελείας" διωκόμενο αδίκημα θα καλέσετε κ. Ανακριτά τον κ. Π…. και όλους τους άλλους αυταποδείκτως δράστες κακουργηματικών αδικημάτων να απολογηθούν;"... όταν "ακόμη και αν ήθελε υποτεθεί, ότι εξ’ αμελείας αδιαφόρησε για την πυρκαγιά και προτίμησε τη συνάντηση με την επισκέπτριά του ο Π……., είναι αδύνατον η Δικαιοσύνη να δεχτεί, ότι εξ’ αμελείας πλαστογράφησε το ημερολόγιο. Οι πράξεις του αυτές είναι η πλήρης απόδειξη, ότι ενήργησε μόνον δολίως εκείνη την τραγική ημέρα. Η δόλια προσπάθεια του κατηγορούμενου …. Π, εκμεταλλευόμενος το αξίωμά του, να πλαστογραφήσει το ημερολόγιο της ΥΕΜΠΣ, δηλαδή ένα κατ’ εξοχήν ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ είναι  η απόδειξη, τουλάχιστον, τέλεσης πράξεων συγκάλυψης των διαπραχθεισών από αυτόν και από τους άλλους κατηγορούμενους εγκλημάτων κακουργηματικής μορφής εις βάρος της οικογένειάς μου εκείνη την ημέρα. Είναι δυνατόν τέτοια πραγματικά περιστατικά να συνιστούν αμέλεια; Αυτή η εγκληματική αδιαφορία για το καθήκον τους προς τους συνανθρώπους μας είναι αμέλεια;" σημειώνει ανάμεσα στα άλλα.

  "Καμία ρίψη"

  Ακόμα η Βαρβάρα Φύτρου, επικαλείται τα έγγραφα και τις μαρτυρίες της δικογραφίας αλλά και της επώδυνης ανακριτικής έρευνας, από τα οποία προκύπτει ότι δεν έγιναν όχι 37 ρίψεις νερά από τα ελικόπτερα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά ούτε μία. "Εάν ήθελε θεωρηθεί αληθές, ότι προέβη η ΥΕΜΠΣ σε 37 ρίψεις, διά των ελικοπτέρων της στην πυρκαγιά στο Μάτι την 23.7.2018, τότε ο κατηγορούμενος …. Π (παρόλο που ξεναγούσε εκείνες τις τραγικές ώρες την νεαρά επισκέπτριά του) υπήρξε καθόλα επιμελής στην άσκηση των καθηκόντων του. Εάν όμως ήταν έτσι, τότε γιατί αυτό δεν επιβεβαιώνεται από έναν (1) έστω μάρτυρα, παρά διαψεύδεται από όλους; Προσήλθαν ενώπιόν Σας δεκάδες μάρτυρες Πυροσβέστες, οι οποίοι κατέθεσαν, ότι όχι μόνον δεν έγιναν ρίψεις, αλλά και ότι δεν τους δόθηκε εντολή απογείωσης εκείνες τις ώρες από την ΥΕΜΠΣ και τον διοικητή της.   

  Η αναφορά στο ημερολόγιο είναι ψευδής. Είναι ψευδές ότι έγιναν 37 ρίψεις. Είναι ψευδές ότι ο π……, κατά τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς, ασχολήθηκε με την κατάσβεση του μετώπου. Η αλήθεια είναι ότι πλαστογράφησε ο Π…..ή ο εντεταλμένος του το ημερολόγιο της ΥΕΜΠΣ, προκειμένου να δημιουργήσει ενώπιον Σας την ψευδή εντύπωση, ότι ουδόλως επέδειξε δόλια συμπεριφορά και ότι αδιαφόρησε να ασκήσει τα καθήκοντά του. Όμως, οι μόνοι αρμόδιοι και υπεύθυνοι για την τήρηση του ημερολογίου ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ κατηγορηματικώς, ότι ανέγραψαν την συγκεκριμένη φράση". 

  Δεν έκαναν τίποτα

   
  Στο δια ταύτα της αίτησής της η κυρία Φύτρου, σημειώνει την αδράνεια των αρμοδίων οι οποίοι αν και γνώριζαν αρκετές ώρες πριν την έναρξη της πυρκαγιάς, απογειώθηκαν τρία ελικόπτερα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέτα και κανένα για το Μάτι. "…έχει αποδειχθεί πλήρως από δημόσια έγγραφα και μάρτυρες, ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν αρκετές ώρες πριν την έναρξη της πυρκαγιάς για: α) τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, β) την επικινδυνότητα της κατάστασης, γ) τις γεωγραφικές συνθήκες και δ) τις δυνατότητες τους για πρόληψη και κατάσβεση, αλλά δεν έδρασαν αποδεχόμενοι το αποτέλεσμα. Άλλωστε από την ΥΕΜΠΣ απογειώθηκαν με τις ίδιες ανωτέρω συνθήκες τρία (3) ελικόπτερα για την Κινέτα. Δεν απογειώθηκε όμως κανένα για το Μάτι".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ