Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Νοε-2020 07:36

  Σφίγγει ο κλοιός για τα νοσοκομεία, καθυστερεί η αποσυμφόρηση των ΜΕΘ

  Κορονοϊός ΜΕΘ 11.11.2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δεν έχει τέλος μέχρι στιγμής η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων με Covid-19 ασθενών. Έφτασαν τους 608 σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ (με μέση ηλικία τα 65 έτη, ενώ το 80,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω) και κατά με τις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων, δεν αναμένεται ακόμη να υπάρξει ύφεση και αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

  Τα επόμενα εικοσιτετράωρα σύμφωνα με τους ειδικούς είναι εξαιρετικά κρίσιμα. Η επίδραση του lockdown, το οποίο θα παραταθεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, στις νοσηλείες αναμένεται να φανεί από την επόμενη εβδομάδα.

  Χαρακτηριστικό της πολύ δύσκολης κατάστασης που βρίσκονται τα νοσοκομεία, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω της έξαρσης της πανδημίας είναι πως πραγματοποιήθηκε χθες επείγουσα αεροδιακομιδή τριών διασωληνωμένων ασθενών Covid-19 από το νοσοκομείο Καβάλας προς την Αθήνα, στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σωτηρία και Αττικόν. Οι αεροδιακομιδές προς την Αθήνα θεωρείται πως θα συνεχιστούν, καθώς οι πληρότητες στα νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας έχουν εξαντληθεί.

  Τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Covid

  Η επιβάρυνση του συστήματος υγείας αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στην 24η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου (που αφορά το διάστημα 12 έως 18 Νοεμβρίου). Όπως τονίζεται, ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 41 έτη.

  Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά σε 54,1 (από 33,7 στην προηγούμενη έκθεση) και  το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 480 (από 297), που αποτελεί τη νέα υψηλότερη τιμή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

  Την ίδια ώρα, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 79% (από 67% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον  ΕΟΔΥ.

  Σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή δεδομένα (17/11/20), η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάταξη με γνώμονα τον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκατ. κατοίκους.

  Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με 111,8 θανάτους βρίσκεται στην  89η θέση  στον κόσμο, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 170,4 θάνατοι και στη 21η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών.

  Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 484,7.  Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 17 (από 16 ημέρες στην προηγούμενη έκθεση), ενώ  των θανάτων μειώθηκε σημαντικά σε 16 (από 30 ημέρες).

  Ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι ο δείκτης Rt στις 19 Νοεμβρίου διαμορφώθηκε σε 1,2 για την επικράτεια και την περιφέρεια Αττικής, και σε 1,1 για την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη

  Vicky.kourlibini@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ