Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Νοε-2020 17:26

  Ψήφισμα καταδίκης και συγγνώμης από τον ΔΣΑ για το "πάρτι" Βερβεσού

  Ψήφισμα καταδίκης και συγγνώμης από τον ΔΣΑ για το "πάρτι" Βερβεσού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Με 16 ψήφους υπέρ, 4 κατά, 3 παρών και 2 αποχές εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών το ψήφισμα μιας δημόσιας συγγνώμης για το "παρτι" γενεθλίων στο γραφείο του προέδρου Δημ. Βερβεσού, στις 20 Νοεμβρίου.

  Ο Δικηγορικός Σύλλογος μετά από μια πέραν του 8ώρου συνεδρίαση, κατέληξε κατά πλειοψηφία σε ένα ψήφισμα απερίφραστης καταδίκης του συμβάντος, με την πλευρά του Δημ. Αναστασόπουλου (αντίπαλου του Δημ. Βερβεσού στον δεύτερο γύρο των προηγούμενων εκλογών) να καταψηφίζει και να φέρνει ένα άλλο με αυστηρότερες διατυπώσεις. Παντως επισήμως θέμα παραίτησης του προέδρου δεν ετέθη από κανέναν. 

  Την πρόταση που επικράτησε ψήφισαν 16 μέλη, μειοψήφησαν 4 (Δημ. Αναστασόπουλος, Αθ. Καμπαγιάννης, Νικ. Κουτκιάς και Ζώης Σταυρόπουλος), 3 Σύμβουλοι ψήφισαν "παρών" (Αντ. Αντανασιώτης, Χαρ. Κονδύλης και Βασ. Παπαστεργίου), ενώ απείχαν της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος Δημήτρης Βερβεσός και ο Σύμβουλος Γιώργος Κλεφτοδήμος ως ελεγχόμενοι. 

  Αναλυτικά το ψηφισμα:

  "Το ΔΣ του ΔΣΑ συνεδρίασε στις 25.11.2020 με τηλεδιάσκεψη. Μετά από διαλογική συζήτηση ελήφθησαν οι κάτωθι αποφάσεις:

  1) Τοποθέτηση του ΔΣ για το περιστατικό της 20.11.2020

  Το ΔΣ του ΔΣΑ αφού έλαβε υπ’ όψιν την τοποθέτηση του Προέδρου, Δημήτρη Βερβεσού ενώπιόν του και την ήδη εκπεφρασμένη δημόσια συγγνώμη του, καθώς και την καταγεγραμμένη στα πρακτικά δήλωση του Συμβούλου Γιώργου Κλεφτοδήμου για τη θέση εαυτού στη διάθεση του σώματος προς αντιστροφή του αρνητικού κοινωνικού αποτυπώματος εκ του ατυχούς, κατ’ αυτόν περιστατικού της 20.11.2020, δηλώνει τα εξής:

  (α) Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει μακρά δημοκρατική παράδοση. Από την ίδρυσή του έως σήμερα, ο Δ.Σ.Α., ως ο πρώτος και μεγαλύτερος δικηγορικός και επιστημονικός σύλλογος της χώρας, διήνυσε μια μακρά πορεία στο δημόσιο βίο, στενά συνδεδεμένη με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Επιστημονική συσσωμάτωση και παράλληλα συνδικαλιστικό όργανο, ο Δ.Σ.Α., εκπροσωπεί σήμερα χιλιάδες δικηγόρους. Η ιστορική του διαδρομή αποτυπώνει το σημαίνοντα ρόλο των εκπροσώπων του και τις διαφορετικές και πολυπληθείς λειτουργίες τους στην ελληνική κοινωνία.

  Στο πλαίσιο αυτής της μακράς παράδοσης κείται πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η εικόνα που δόθηκε με το δημοσιοποιηθέν περιστατικό της 20/11/2020 στο γραφείο του Προέδρου του Δ.Σ.Α και την συμπεριφορά συναδέλφων, εκθέτει δυσεπανόρθωτα το δικηγορικό σώμα.

  (β) Στην παρούσα κρίσιμη υγειονομική συγκυρία το ΔΣ αποδοκιμάζει έντονα και απερίφραστα το περιστατικό, ιδίως στο βαθμό που έλαβε χώρα εντός των γραφείων του ΔΣΑ και εξέπεμψε εσφαλμένο μήνυμα προς τους δικηγόρους και την κοινωνία. Η τοποθέτηση που η παρούσα στιγμή επιτάσσει, είναι η ρητή και κατηγορηματική αντίθεση προς τις υπό κρίση συμπεριφορές και η εξωτερίκευση της αντίθεσης προς την ελληνική κοινωνία, την οποία υπηρετούμε όλοι οι δικηγόροι κατά την ενάσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων, ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης.

  (γ) Η ποινική και πειθαρχική διερεύνηση και αξιολόγηση του συμβάντος έχει αναληφθεί ήδη από τα αρμόδια ποινικά και πειθαρχικά όργανα.

  (δ) Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση των επιβεβλημένων μέτρων υγειονομικής προστασίας είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων, και κατά μείζονα λόγο των θεσμικών εκπροσώπων του δικηγορικού σώματος, λαμβανομένου επιπροσθέτως υπ’ όψιν ότι μέχρι σήμερα σε όλους τους χώρους του ΔΣΑ έχει ληφθεί προσήκουσα μέριμνα, ώστε να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

  (ε) Το ΔΣ αποδοκιμάζει την προβολή του περιστατικού από ορισμένα ΜΜΕ, στο μέτρο που παραβιάστηκαν προσωπικά δεδομένα παρισταμένων μη δημοσίων προσώπων.

  Ψηφοφορία

  Υπέρ της ανωτέρω θέσης ψήφισαν 16 Σύμβουλοι. Μειοψήφησαν τέσσερις (Δημ. Αναστασόπουλος, Νικ. Κουτκιάς και Ζώης Σταυρόπουλος , Αθ. Καμπαγιάννης). 

  Τρεις Σύμβουλοι ψήφισαν "παρών" (Αντ. Αντανασιώτης, Χαρ. Κονδύλης και Βασ. Παπαστεργίου).

  Απείχαν της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος Δημήτρης Βερβεσός και ο Σύμβουλος Γιώργος Κλεφτοδήμος.

  2. Παραίτηση Αντιπροέδρου Θεμιστοκλή Σοφού.

  Το ΔΣ έκανε δεκτή την από 29.10.2020 παραίτηση του Θεμιστοκλή Σοφού από τη θέση του Αντιπροέδρου του ΔΣΑ".

  Στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία” επισυνάπτονται τα δύο κείμενα της μειοψηφίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ