Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Νοε-2020 08:21

  Σχέδιο Ανάκαμψης: Ποιες είναι οι ψηφιακές δράσεις των 6 δισ. ευρώ

  Κάτω από τη βάση στη ψηφιακή εποχή οι ελληνικές εταιρείες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Ένα ευρύ πλέγμα ψηφιακών δράσεων που καλύπτουν συνολικά το 20% των 32 δισ. του προϋπολογισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή πάνω από 6 δισ. ευρώ, προβλέπει το "Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας”. 

  Στο κείμενο των στρατηγικών κατευθύνσεων για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δίνονται οι βασικές παράμετροι τόσο των ψηφιακών έργων όσο και των μεταρρυθμίσεων που προγραμματίζονται. Ωστόσο,περισσότερες πληροφορίες θα έχουμε, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, όπου αναμένεται να παρουσιαστεί η λεγόμενη Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού ή οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει εκατοντάδες μικρότερα και μεγαλύτερα έργα πληροφορικής. 

  Οι παρεμβάσεις στο δημόσιο 

  Στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ψηφιοποίηση των εγγράφων των οργανισμών του δημοσίου. Στόχος είναι τα έγγραφα που υπάρχουν σε φυσική μορφή, σε ντουλάπες και συρτάρια, να ψηφιοποιηθούν πλήρως και να είναι άμεσα ανακτήσιμα. Για να γίνει αυτό θα απαιτηθούν έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο διαγωνισμός ύψους περίπου 310 εκατ. ευρώ που ετοιμάζει η Ελληνικό Κτηματολόγιο για την ψηφιοποίηση των εγγράφων που βρίσκονται στα υποθηκοφυλακεία της χώρας. 

  Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στη διαλειτουργικότητα των ψηφιακών συστημάτων του κράτους. Βασικός στόχος είναι τα διάφορα πληροφοριακά συστήματα των οργανισμών του δημοσίου να μπορούν να επικοινωνούν και να ανταλλάσουν δεδομένα μεταξύ τους. Ήδη βρίσκεται στα σκαριά διαγωνισμός για τη σύναψη συμφωνίας πλαίσιο με εταιρείες πληροφορικής που θα καλούνται να υλοποιούν τέτοια έργα ανάλογα με τις ανάγκες

  Προβλέπονται ακόμη δράσεις ενίσχυσης των ψηφιακών υπηρεσιών του κράτους μέσω εκτεταμένης χρήσης τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα οι τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους (cloud computing) ή οι τεχνολογίες αποτελεσματικής διαχείρισης πολυδιάστατων δεδομένων μεγάλου όγκου (big data). 

  Από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να χρηματοδοτηθούν οριζόντια έργα που θα αλλάξουν την λειτουργία του δημοσίου, όπως το Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης Σχέσεων με Πελάτες (CRM) καθώς και το GOV - ERP. Παράλληλα, προγραμματίζονται και έργα σε συγκεκριμένους τομείς όπως η δημιουργία συστημάτων για την Υγεία (ψηφιακά ιστορικά, τηλεϊατρική κλπ) και για την Παιδεία (οπτικές ίνες στα σχολεία και ψηφιακές υπηρεσίες για μαθητές και γονείς), ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ΑΑΔΕ καθώς και η ψηφιακή αναβάθμιση των δικαστηρίων (e- δικαιοσύνη). 

  Επιδοτήσεις και κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα 

  Για τον ιδιωτικό τομέα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας προβλέπει ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης και παροχής φορολογικών κινήτρων για την προμήθεια λογισμικού και την εγκατάσταση εξειδικευμένου εξοπλισμού. Βασικός στόχος είναι να μειωθεί το ψηφιακό χάσμα που χωρίζει κυρίως τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. 

  Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται και πρωτοβουλίες όπως η ανάπτυξη ψηφιακού διαδικτυακού εργαλείου (Ψηφιακός Μετρητής) για την αξιολόγηση του βαθμού ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό το εργαλείο θα παρέχει ένα δομημένο ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της ψηφιακής ωριμότητας μιας εταιρείας και θα εντοπίζει πιθανούς τομείς προόδου.

  Συνδεσιμότητα 

  Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στη πρόσβαση των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα ευρυζωνικά δίκτυα νέας γενιάς για αυτό το λόγο προετοιμάζονται ειδικά προγράμματα επιδοτήσεων τόσο για τις οπτικές ίνες, όσο και για το 5G. 

  Παράλληλα προγραμματίζονται και εμβληματικές δράσεις, όπως το πρόγραμμα προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση πολυκατοικιών με οπτική ίνα που είχε παρουσιάσει το Capital.gr αλλά και η δημιουργία ενός "Διαδρόμου 5G" στη χώρα μας, στο πλαίσιο του προγράμματος "EU 5G Corridors", που θα επιτρέπει την αυτόνομη κίνηση φορτηγών σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους. 

  Ψηφιακές δεξιότητες 

  Τέλος, προγραμματίζονται δράσεις για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων όχι μόνο στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης αλλά και στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Υπ΄αυτό το πλαίσιο θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα εκμάθησης ψηφιακών δεξιοτήτων για εργαζόμενους, επαγγελματίες και ατόμων που εργάζονται σε φορείς κοινής ωφέλειας. 


  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ