Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Νοε-2020 08:50

  Η πρόεδρος των Εισαγγελέων ζητεί μέτρα για αποσυμφόρηση των δικαστηρίων

  Η πρόεδρος των Εισαγγελέων ζητεί μέτρα για αποσυμφόρηση των δικαστηρίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Ένα πλέγμα δικών που θα σωρευθούν στα πινάκια των δικαστηρίων προκαλώντας ασφυξία στη Δικαιοσύνη βλέπει η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Άννα Ζαϊρη, στην επόμενη μέρα μετά την καραντίνα.

  Η έμπειρη ανώτερη εισαγγελέας διαπιστώνει πως παρότι δεν έχει ακόμη επίσημα περιοριστεί η λειτουργία των Δικαστηρίων, με την υφιστάμενη ΚΥΑ, εν τούτοις, οι περισσότερες ποινικές και πολιτικές δίκες αναβάλλονται ή ματαιώνονται συστηματικά, για λόγους σχετικούς με την υγειονομική κρίση.  "Οι προβαλλόμενοι λόγοι δεν μπορούν να απορριφθούν, διότι συνήθως έχουν τόσο νομική όσο και ουσιαστική βάση", αναφέρει σε σχετικό άρθρο της. 

  Πρόταση

  Η Α. Ζαϊρη υποβάλλει λοιπόν πρόταση για "περιορισμό του χρόνου κατοχής του βήματος από τους διαδίκους με απόφαση του διευθύνοντος την διαδικασία" για τα κακουργήματα στο Εφετείο, προκειμένου να αποσυμφορηθούν από τη σωρεία των υποθέσεων που στοιβάζονται λόγω κορονοϊού.

  Η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαϊρη επισημαίνει δε πως "το μέτρο αυτό δεν απαιτεί νομοθετική αλλαγή και μπορεί να ενταχθεί στο γενικό δικαίωμα διεύθυνσης της διαδικασίας που ασκείται από τον προεδρεύοντα", προκειμένου να ανασάνουν τα δικαστήρια και υπογραμμίζει:

  "Τουλάχιστον ας το εφαρμόσουμε για τον επόμενο χρόνο μέχρι να αποσυμφορηθούν τα ακροατήρια. Πιστεύω πως και οι δικηγορικοί σύλλογοι θα συμφωνήσουν στην κοινή ωφέλεια"

  Η κ. Ζαϊρη αναφέρει επίσης πως δεν αποκλείεται να δούμε εκ νέου πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την "αμνήστευση των ήσσονος κοινωνικής απαξίας ποινικών αδικημάτων" στα πλημμελειοδικεία, ώστε να μην φρακάρουν τα ακροατήρια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ