Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Νοε-2020 12:33

  Εισαγγελείς: Και συνωστισμός και αναβολές - Αποτυχία της λειτουργίας των δικαστηρίων

  37.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη θα δικαστούν σε 14 μήνες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ούτε αποφεύχθηκε η επιβάρυνση των δικαστηρίων αφού οι δίκες αναβάλλονται, ούτε μετριάστηκε ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού αφού υπήρξε συνωστισμός, λένε οι Εισαγγελείς της χώρας σε επιστολή τους προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τον Άρειο Πάγο και τον ΕΟΔΥ.

  Σε αυτή επισημαίνουν πως η πρακτική "της πλήρους λειτουργίας ιδίως των ποινικών Δικαστηρίων της Χώρας εν μέσω πανδημίας δεν απέδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα"

  Δηλαδή:  

  Α) Την αποφυγή επιβράδυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης Β)- ενώ μεγιστοποιήθηκε  ο κίνδυνος επέκτασης του ιού COVID-19 στους εργαζόμενους στα δικαστήρια και το κοινό. 

  Μιλούν δηλαδή για αποτυχία της λειτουργίας των δικαστηρίων και προς τους δυο σκοπούς για τους οποίους εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ.

  Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

  "Αξιότιμοι κύριοι,

  Σε συνέχεια των από 1 και 4/11/2020 επιστολών  μας, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα της επί τρεις εβδομάδες  πλήρους λειτουργίας των Δικαστηρίων της Χώρας, εν μέσω σκληρών μέτρων αντιμετώπισης της  πανδημίας, όπως αυτό του περιορισμού κινήσεως των πολιτών.  

  Σε ολόκληρη τη Χώρα τα Δικαστήρια λειτούργησαν τις τελευταίες εβδομάδες κανονικά, με μεγάλη συρροή εργαζομένων και κοινού, οι οποίοι δεν ήσαν εντελώς πειθαρχημένοι στις οδηγίες των αρμόδιων Υπουργείων, με αποτέλεσμα συχνά φαινόμενα συνωστισμού. 

  Αντίθετα προς τα αναμενόμενα ελάχιστες δίκες προχώρησαν, ιδίως δε στα ποινικά δικαστήρια οι περισσότεροι διάδικοι ζητούσαν και λάμβαναν αναβολή εκδίκασης, για λόγους συναφείς με το πρόβλημα της πανδημίας.

  Κατόπιν αυτών διαπιστώθηκε, ότι η πρακτική της πλήρους λειτουργίας ιδίως των ποινικών Δικαστηρίων της Χώρας εν μέσω πανδημίας δεν απέδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την αποφυγή επιβράδυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης ενώ μεγιστοποιήθηκε  ο κίνδυνος επέκτασης του ιού COVID-19 στους εργαζόμενους στα δικαστήρια και το κοινό". 

  Η Πρόεδρος : Άννα Ζαΐρη   -  Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου                      

  Ο Γενικός Γραμματέας : Σπυρίδων Παππάς - Εισαγγελέας Πρωτοδικών    

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ