Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Νοε-2020 07:41

  Σε τεντωμένο σκοινί η εξέλιξη της διασποράς

  εντατική-κορονοϊός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τη μια πλευρά διακρίνονται τα πρώτα αχνά σημάδια σταθεροποίησης των κρουσμάτων, από την άλλη καλπάζουν οι εισαγωγές σε ΜΕΘ. Δεν αναμένεται ούτε αυτή την εβδομάδα μείωση των διασωληνωμένων. Τα νέα δεδομένα που συλλέγει η επιτροπή λοιμωξιολόγων.

  Στο πιο κρίσιμο σημείο βρίσκεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας. Δύο εβδομάδες μετά το lockdown και η κατάσταση από πλευράς διασωληνώσεων και θανάτων από Covid-19 δεν είναι η επιθυμητή, έχουν όμως αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης στον αριθμό των κρουσμάτων. Εντούτοις η αγωνία, ειδικά για τις αντοχές του συστήματος υγείας, βρίσκεται στο κόκκινο.
   
  "Στη βόρεια Ελλάδα βλέπουμε μια σταθεροποίηση στα νέα κρούσματα. Ίσως παρατηρείται και μία μείωση τις τελευταίες μέρες, αλλά είναι  σαφές ότι δεν μειώνονται τα κρούσματα με το ρυθμό που θα περιμέναμε. Είναι προφανές ότι η τήρηση των απαραίτητων μέτρων για τη μείωση του επιδημικού κύματος, δεν εφαρμόστηκε από όλους όπως έπρεπε. Η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι μεγάλη" τόνισε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου "Αττικόν" και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
   
  "Ενδεικτικά για τη Θεσσαλονίκη, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε περίπου 4.500 κρούσματα και αυτή που μόλις τελείωσε περίπου 4.400. Αναφορικά δε με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, έχουμε μια σταθεροποίηση σε περίπου 400 εισαγωγές κάθε μέρα. Αν συγκρίνει κανείς τα νέα κρούσματα μεταξύ της 2ης και της 3ης εβδομάδας του Νοεμβρίου, τόσο τα συνολικά στην επικράτεια  όσο και τα κρούσματα που έχουμε στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, έχουν τάσεις μείωσης" είπε.
   

  Έκρηξη διασωληνωμένων

  Σημειώνεται πως η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ- Covid έχει φτάσει στο 86% στην επικράτεια. Στην Αττική το 81% των κλινών ΜΕΘ έχει καταληφθεί, ενώ στη βόρεια Ελλάδα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 99%. Μέσα στο Νοέμβριο διασωληνώθηκαν 183 ασθενείς ηλικίας μικρότερης των 65 ετών και πέθαναν 117 άτομα κάτω των 65 ετών από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχουμε φτάσει στις 1.239 κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα. Από αυτές οι 687 είναι  ΜΕΘ Covid και οι 552 είναι  non- Covid. 
   
  Κατά την τελευταία καταγραφή του ΕΟΔΥ, 549 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι.
   
  "Δυστυχώς οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών θα συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα, σαν αποτέλεσμα όλων αυτών που συνέβησαν τον προηγούμενο μήνα" εκτίμησε η κ. Παπαευαγγέλου.
   
  Το τελευταίο εικοσιτετράωρο είχαμε 252 διαγνώσεις στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη 300 διαγνώσεις, στην Πέλλα 88, στην Ημαθία 65, στην Καβάλα 51. Φαίνεται σύμφωνα με την επιτροπή εμπειρογνώμων ότι υπάρχει μείωση θετικότητας περίπου στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κάτι που αποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση των μέτρων στην υπόλοιπη Ελλάδα.
   
  Όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, η ηλικιακή ομάδα των 40-65 και η άνω των 65 παρουσιάζουν την μεγαλύτερη επίπτωση, με τους άνω των 65 να δείχνουν δραματική αύξηση τις τελευταίες επτά ημέρες, γεγονός το οποίο και θα συνεχίσει να προκαλεί μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας, καθώς και αύξηση των καταγεγραμμένων θανάτων. H επίπτωση στην ηλικιακή ομάδα των 19-39 έχει πέσει δραματικά, ενώ η ηλικιακή ομάδα των παιδιών εξακολουθεί να διατηρεί τα χαμηλά επίπεδα στα πλαίσια της σχετικής επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
   
  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ