Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Νοε-2020 07:47

  Το mea culpa του Δ. Βερβεσού, το λάθος μήνυμα και η αυτονόητη παρέμβαση της Εισαγγελίας

  Το mea culpa του Δ. Βερβεσού, το λάθος μήνυμα και η αυτονόητη παρέμβαση της Εισαγγελίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  To ξεκάθαρο "mea culpa" του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημ. Βερβεσού, δεν λείανε το βαρύ σκηνικό που έχει στηθεί τόσο ευρύτερα όσο κυρίως στον δικηγορικό χώρο  για το πάρτι γενεθλίων στα γραφεία του ΔΣΑ.

  Το λάθος μήνυμα και η ιδιότητα του προέδρου του  μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας,  έριξαν βαριά σκιά στο περιστατικό και προκάλεσαν την ακαριαία αντίδραση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών που διέταξε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί εάν έχει παραβιασθεί το άρθρο 285 του  Ποινικού Κώδικα, δηλαδή εάν παραβιάστηκαν τα μέτρα για την πρόληψη μετάδοσης του κορωνοϊού. 

  Ο ίδιος σχολίασε με μια σύντομη τοποθέτηση   την  εντολή για τη διενέργεια της εισαγγελικής έρευνας με αντικείμενο το πάρτι που έστησαν φίλοι, συνεργάτες και συγγενικά του πρόσωπα: "Ο νόμος ισχύει έναντι όλων, χωρίς καμία εξαίρεση. Η εισαγγελία ενήργησε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της. Θα εκθέσω τις απόψεις μου, ως οφείλω".

  Εντός των τειχών

  Οι αντιδράσεις πάντως είναι μεγαλύτερες εντός των δικηγορικών ομάδων , όπου βέβαια πέραν των δεδομένων προβληματικών μηνυμάτων που στέλνει η όλη υπόθεση για το σύνολο του δικηγορικού κόσμου, κυριαρχεί και η συντεχνιακή πολεμική ενόψει εκλογών για το αξίωμα τον επόμενο χρόνο. Πιθανόν σε αυτό το κλίμα εντάσσονται και ακραίες εκφάνσεις που (όχι τόσο όσοι εκφράζονται δημοσίως όσο άλλοι κινούμενοι υπογείως)  ζητούν ουσιαστικά την κεφαλή του προέδρου του Συλλόγου επί πίνακι.  

  Ο ίδιος δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του λάθους , για τις οποίες άλλωστε δεν αποτελεί δικαιολογία το γεγονός ότι φορούσε μάσκα ή τα πρόσωπα που συμμετείχαν ανήκαν στο οικογενειακό ή στενό επαγγελματικό του περιβάλλον. Μάλιστα δεν αποκλείεται να τεθεί ο ίδιος στη διάθεση πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος του, σε μια έμπρακτη αποδοχή των τυχόν συνεπειών.  

  Αντιδράσεις από δικηγόρους

  Το περιστατικό πάντως και μάλιστα μέσα στο γραφείο του Συλλόγου, έχει ενοχλήσει εμφανώς δικηγόρους μέλη του ΔΣΑ, ενώ κάποιοι σε δηλώσεις τους εμφανίσθηκαν ιδιαίτερα επικριτικοί και οργισμένοι, ζητώντας ακόμη και την παραίτηση του. Όπως ο Νίκος Αγαπηνός, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

  1. Τα πρόσφατα γεγονότα όπως εξετέθησαν από τον Τύπο και ιδίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη σύναξη στο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών μετά τσιγάρων, ποτών και χορών εκθέτουν ανεπανόρθωτα την εικόνα των Ελλήνων Δικηγόρων στην κοινωνία και αντιτίθενται ευθέως στον θεσμικό σκοπό για τον οποίο υφίστανται οι υποφαινόμενοι ανεξαρτήτως πανδημίας.

  2. Επισημαίνω δε ότι για κάποιους από εμάς τους δικηγόρους που αφιερώσαμε τη ζωή μας σε αυτή την επιστήμη οι εν λόγω συμπεριφορές προκαλούν ντροπή και για λογαριασμό όσων δεν την συναισθάνονται.

  3. Επειδή δε για κάποιους από εμάς οι εν λόγω χώροι και αυτά που αντιπροσωπεύουν παραμένουν ιεροί, ανάληψη ευθύνης άνευ παραιτήσεως είναι ενέργεια κενή και άνανδρη".

  Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ ανέφερε από την πλευρά του σε ανάρτηση του στο Facebook:

  "Είχα γράψει πριν τρεις μήνες ότι δεν έχουμε έναν ΔΣΑ αλλά έναν Δ.Σ. ημετέρων και ότι όλα όσα μας συμβαίνουν δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά έχει τις εξηγήσεις του στον τρόπο που εκπροσωπείται/διοικείται το σώμα. Έχουμε μια κλειστή ομάδα που φροντίζει τα δικά της συμφέροντα εις βάρος των υπολοίπων, των πολλών.

  Οι σημερινές εικόνες προσβάλλουν και πληγώνουν τους δικηγόρους και αμαυρώνουν την εικόνα μας στην κοινωνία. Και περνάει το λάθος μήνυμα "δύο μέτρα-δύο σταθμά" για τον απλό πολίτη σε σχέση με τους κατέχοντες εξουσία.

  Φυσικά η πολύ μεγάλη πλειοψηφία του σώματος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά τα φαινόμενα. Οι Δικηγόροι, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, κρατάνε όρθια τη Δικαιοσύνη προς όφελος του πολίτη και της κοινωνίας.

  Δεν είναι και δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

  Περίμενα περισσότερη γενναιότητα από τον κο Πρόεδρο στην αντίδραση του. Αντ΄αυτού, τα ψέμματα διαδέχονται από χθες το ένα το άλλο. Τα νέα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα (και αυτά από κάποιους παριστάμενους προφανώς) δεν αφήνουν καμία αμφιβολία, ούτε και στον πλέον καλοπροαίρετο, ότι επρόκειτο για οργανωμένο πάρτι, το οποίο ξεκίνησε στη γραμματεία του Προέδρου και συνεχίστηκε εντός του γραφείου: Παραβίαση όλων των μέτρων ασφαλείας, τσιγάρα, σαμπάνιες, μαγκιές. Όχι σε κάποιον ιδιωτικό χώρο, αλλά μέσα στον Σύλλογο μας!

  Πολλοί σήμερα εκπλήσσονται και λογικό. Κάποιοι άλλοι όχι, λέμε εδώ και καιρό ότι έχουν μπερδέψει κάποιοι τον Σύλλογο με το γήπεδο.

  Ο κ. Πρόεδρος οφείλει έστω και τώρα να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του, εμπράκτως. Ο ίδιος πριν λίγο διάστημα δήλωνε ότι είναι αδίκημα η μη χρήση μάσκας και η παραβίαση των μέτρων ασφαλείας. Είναι η ώρα να αποδείξει, έστω και εκ των υστέρων, αν τιμά τα δικά του λόγια.

  Τέλος, εύχομαι γρήγορα να απαλλαγούμε πρωτίστως από τον covid-19. Ο πραγματικός εχθρός είναι αυτός και μας απειλεί καθημερινά. Τέτοιες, δε, συμπεριφορές του δίνουν έδαφος, όπως δίνουν έδαφος και σε όλες τις ανοησίες που ακούμε γύρω από αυτόν.

  Και εν συνεχεία να απαλλαγούμε και από όλα αυτά τα αρρωστημένα φαινόμενα.”

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ