Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 21-Νοε-2020 10:26

  "Μπλόκο" στα σύνορα της χώρας

  "Μπλόκο" στα σύνορα της χώρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Τον προσωρινό περιορισμό των χερσαίων (οδικών και σιδηροδρομικών) συνδέσεων προς και από την επικράτεια έως τις 4 Δεκεμβρίου για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορονοϊού COVID‐19, καθώς και την απαγόρευση εισόδου προσώπων μέσω των ανωτέρω συνδέσεων εκτός και αν συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις, προβλέπει απόφαση των Υγείας και Μεταφορών που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

  Συγκεκριμένα προβλέπεται πως η είσοδος στην επικράτεια μέσω του συνοριακού σημείου ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται για πρόσωπα, τα οποία: 

  α) Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα,

  β) φέρουν βεβαίωση της ως άνω διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και 

  γ) ανιχνεύονται αρνητικοί κατά την υποβολή τους σε rapid test στο συνοριακό σημείο ελέγχου από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. 

  Επίσης η είσοδος στην επικράτεια μέσω άλλων συνοριακών σημείων ελέγχου επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση αρνητικής διάγνωσης στις εξής περιπτώσεις:

  α) Έλληνες πολίτες, κατόχοι άδειας παραμονής, πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα, και πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα για τις απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα δύνανται να εισέρχονται στη χώρα μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Κακαβιάς, Ευζώνων και Κήπων. 

  β) Κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς δύνανται να εισέρχονται στη Χώρα μέσω του συνοριακού σημείου ελέγχου Κακαβιάς. 

  γ) Η είσοδος οχημάτων νοσοκομειακής διακομιδής προερχόμενων από το Κόσοβο που εισέρχονται στην Επικράτεια για νοσηλεία των μεταφερόμενων ασθενών, οι οποίοι ανήκουν στο διπλωματικό, στρατιωτικό ή διοικητικό προσωπικό κρατών μελών της ΕΕ και της EULEX στο Κόσοβο, καθώς και των μελών των οικογενειών αυτών, σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι δυνατή μέσω του συνοριακού σημείου ελέγχου Ευζώνων. 

  Για τα συνοριακά σημεία ελέγχου Προμαχώνα, Κακαβιάς, Ευζώνων και Κήπων, εφόσον συντρέχουν οι προηγούμενες προϋποθέσεις, η διέλευση είναι δυνατή καθημερινώς μόνο από τις 7:00 π.μ. έως τις 11:00 μ.μ.. Ειδικώς από το συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς επιτρέπεται η είσοδος κατ’ ανώτατο όριο 750 ατόμων την ημέρα. 

  Η διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων είναι δυνατή μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Προμαχώνα, Κακαβιάς, Ευζώνων, Νυμφαίας, Ορμενίου, Κήπων και Εξοχής, χωρίς να απαιτείται η συνδρομή των προηγούμενων προϋποθέσεων. Ειδικώς από τα συνοριακά σημεία ελέγχου Νυμφαίας, Ορμένιου και Εξοχής επιτρέπεται, στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου, η διέλευση 1 μόνο επιβάτη ανά όχημα. 

  Πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα για τις απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές μετακινήσεις και στη συνέχεια εξέρχονται αυτής, δεν μπορούν να επανεισέλθουν στην Επικράτεια εντός του χρόνου ισχύος της ΚΥΑ. Έλληνες πολίτες, κατόχοι άδειας παραμονής, πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα και Κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς που εξέρχονται της ελληνικής Επικράτειας και επιθυμούν να επανεισέλθουν σε αυτή εντός του χρόνου ισχύος της ΚΥΑ, υποχρεούνται να προβούν προ της εξόδου σε σχετική αναγγελία, συμπληρώνοντας ηλεκτρονική φόρμα μέσω της διαδικτυακής πύλης https://travel.gov.gr. 

  Οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα μέσω χερσαίων συνδέσεων, ανεξαρτήτως υπηκοοότητας, καθώς και οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας που ταξιδεύουν προς χώρες του εξωτερικού μέσω χερσαίων συνδέσεων υποχρεούνται να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form) στη διαδικτυακή πύλη http://travel.gov.gr με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα πριν από την άφιξή τους στη χώρα ή την αναχώρησή τους από αυτή και να επιδεικνύουν στο συνοριακό σημείο ελέγχου την απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον ταξιδιώτη από το σύστημα. Έγκυρη φόρμα PLF, με κωδικό QR, θεωρείται αναγκαία για την είσοδο σε κάθε πύλη εισόδου της Χώρας". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ