Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Νοε-2020 14:09

  Γιατί το ΣτΕ είπε δεύτερο "όχι" για τις πορείες στο Πολυτεχνείο εν μέσω πανδημίας

  Γιατί το ΣτΕ είπε δεύτερο "όχι" για τις πορείες στο Πολυτεχνείο εν μέσω πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Δεύτερο όχι είπε το Συμβούλιο Επικρατείας στο αίτημα να κριθεί μη νόμιμη η απαγόρευση των πορειών την ημέρα του Πολυτεχνείου. Το δικαστήριο δεν μπορούσε ούτως ή άλλως να μπει στην ουσία της υπόθεσης αλλά απέρριψε σε σχηματισμό επιτροπής Αναστολών, για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και για την προστασία της δημόσιας υγείας, τα αιτήματα αναστολής της απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

  Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει το κόμμα ΜέΡΑ25 και ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Ελληνική Ένωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη.

  Υπενθυμίζεται ότι την παραμονή της επετείου του Πολυτεχνείου είχε απορριφθεί από την πρόεδρο του ΣτΕ Μαίρη Σαρπ το αίτημα του ΜέΡΑ25 και του εν λόγω Σωματείου που ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή η οποία να "παγώνει" προσωρινά την απαγορευτική απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

  Η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο την Μαίρη Σαρπ και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ευθύμιο Αντωνόπουλο, απέρριψαν τις δύο αιτήσεις αναστολών, κρίνοντας ότι η Επιτροπή Αναστολών, κωλύεται να χορηγήσει αναστολή εκτελέσεως "του επίδικου, πράγματι αυστηρού πλην αναγκαίου για την προστασία της δημόσιας υγείας, μέτρου (σ.σ.: Απαγόρευσης συγκέντρωσης για εορτασμό επετείου του Πολυτεχνείου), λόγω συνδρομής εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 52 παρ. 6 εδάφιο δεύτερο του π.δ. 18/1989, ανεξαρτήτως του επανορθωσίμου ή μη της βλάβης των αιτούντων".

  Οι δικαστές επισημαίνουν στις αποφάσεις τους ότι οι προβαλλόμενοι λόγοι με τις αιτήσεις ακυρώσεως, "δεν παρίστανται κατά την κρίση της Επιτροπής ως προδήλως βάσιμοι", δηλαδή δεν εκτιμούν ότι θα ευδοκιμήσουν.

  Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, επισημαίνει ότι όπως προκύπτει "το μέτρο της θεσπιζόμενης με την προσβαλλόμενη απόφαση προσωρινής (από 15.11.2020 ώρα 6.00 π.μ. έως 18.11.2020 ώρα 9.00 μ.μ.) απαγόρευσης των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων τεσσάρων ατόμων και άνω σε όλη την επικράτεια ελήφθη, διότι συντρέχουν εξαιρετικώς επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας από τον σοβαρό κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού COVID-19".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ