Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Νοε-2020 13:45

  Κυριακίδου: Έκκληση στα κόμματα να επικοινωνήσουν την ανάγκη εμβολιασμού στους πολίτες

  Κυριακίδου: Έκκληση στα κόμματα να επικοινωνήσουν την ανάγκη εμβολιασμού στους πολίτες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μ. Νταλιάνη

  "Δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση στο θέμα της ασφάλειας του εμβολίου για τον κορονοϊό" διαβεβαίωσε η  Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. κ. Στέλλα Κυριακίδου. Η Επίτροπος, μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, είπε ότι η πρόσβαση στο εμβόλιο θα είναι ταυτόχρονη στα 27 κράτη-μέλη, όμως είναι σημαντικό κάθε χώρα να έχει εξασφαλίσει τις υποδομές διανομής ώστε να φτάσει στους πολίτες. Την ίδια στιγμή έκανε έκκληση στα κόμματα να ενώσουν την φωνή τους ενάντια στην παραπληροφόρηση και τα fake news λέγοντας ότι "ζωές δεν σώζει το εμβόλιο αλλά  ο εμβολιασμός. Αν δεν έχουμε μια κοινή φωνή δεν θα μπορέσουμε να πείσουμε τους πολίτες. Δεν θα είναι σε  μία νύχτα, θα χρειαστεί χρόνος για παραγωγή, διανομή και εμβολιασμό των πολιτών. Εσείς πρέπει να επικοινωνήσετε στους πολίτες την σημασία του" τόνισε.

  Η κ. Κυριακίδου έκανε γνωστό ότι τέλος του μήνα θα γίνει μια αξιολόγηση στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την ετοιμότητα των υποδομών διανομής του εμβολίου ενώ σε πρώτο πρόσωπο αναφέρθηκε στις σημαντικές συμφωνίες που έχει κάνει η ΕΕ με εταιρίες για το εμβόλιο. "Έχω ήδη υπογράψει με την Astra Zeneca, την Johnson & Johnson και τη Sanofi,  ετοιμάζομαι να υπογράψω με τη Pfizer και την CureVak, ενώ προχωράμε και με τη Moderna" ανέφερε και τόνισε την σημασία να διαπραγματεύονται 27 χώρες μαζί με τις εν λόγω εταιρίες.

  Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει ο εμβολιασμός λέγοντας ότι θα υπάρχουν ραντεβού τηλεφωνικά, on line ώστε να εμβολιάζεται ένας πολίτης ανά 10 λεπτά. ‘Είναι ένα  φιλόδοξο σχέδιο αλλά με σχέδιο θα τα καταφέρουμε" τόνισε. "Επειδή είναι ιδιαίτερος ο εμβολιασμός θα γίνεται στα Κέντρα Υγείας από το υγειονομικό προσωπικό".

  Η Επίτροπος επισήμανε ότι μέχρι στα τα κονδύλια στην ΕΕ για προγράμματα Υγείας ήταν μόλις 418 εκ ευρώ. "Όμως με την στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου τώρα η πρόταση είναι για 5,1 δις ευρώ. Αυτό είναι ένα πολύ ουσιαστικό κονδύλι για δράσεις σε θέματα υγείας για παράδειγμα για τον καρκίνο, για την εκπαίδευση του προσωπικού, για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής". Όπως διευκρίνισε το κονδύλι αυτό θα μοιραστεί στα κράτη-μέλη ανάλογα με τα προγράμματα που θα καταθέσουν (και όχι με πληθυσμιακά η άλλα κριτήρια).

  "Η κόπωση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εχθρός μετά τον κορονοϊό", επισήμανε η Επίτροπος Υγείας και  παραδέχθηκε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί και στην Ελλάδα είναι σκληρά. Συνέστησε όμως, υπομονή έως ότου κυκλοφορήσει ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο.

  Για κλείσιμο συνόρων

  Ειδικά για το κλείσιμο συνόρων η κ. Κυριακίδου είπε ότι οι εθνικές κυβερνήσεις αποφασίζουν πότε ανοίγουν και κλείνουν τα σύνορα, "εμείς με επιστημονικά δεδομένα  δίνουμε συστάσεις για να κινούνται ταυτόχρονα και συντονισμένα. Σίγουρα στις αρχές του έτους υπήρξαν ελλείψεις και υλικού και μασκών. Μην ξεχνάμε ότι  η παραγωγή μασκών και προστατευτικού υλικού εξαρτιόταν από Κίνα. Στο Ουχαν παράγονταν το 50% του υλικού παγκόσμια. Καταλαβαίνεται τι έγινε όταν έκλεισε το Ουχαν. Εμείς όμως δεν βλέπουμε μόνο τα δικά μας σύνορα. Οφείλουμε να βλέπουμε και έξω από εμάς γιατί έχουμε μια παγκόσμια πανδημία".  

  Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ζήτησε να υπάρξει διαβούλευση όλων των κομμάτων για να υπάρχει μια κοινή στρατηγική και σχεδιασμός στα θέματα της υγείας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ