Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Νοε-2020 07:47

  Το "στοίχημα" της ανοσίας: Να εμβολιαστεί πάνω από το 60% του πληθυσμού

  Το "στοίχημα" της ανοσίας: Να εμβολιαστεί πάνω από το 60% του πληθυσμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με τα νέα για την πορεία των εμβολίων (μετά και τις ανακοινώσεις της Pfizer και της Moderna για υψηλή αποτελεσματικότητα) να είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξα, και ενώ αναμένεται οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο, το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι αν και πότε θα μπορέσει να χτιστεί το λεγόμενο "τείχος ανοσίας".

  Για αυτό, όπως λένε οι ειδικοί, απαιτείται υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στον πληθυσμό, άνω του 60%, κάτι που τονίστηκε και κατά τη χθεσινή παρουσίαση του σχεδίου για την εμβολιαστική κάλυψη για την Covid-19.

  Εντούτοις η συλλογική ανοσία εκτιμάται πως θα πάρει χρόνο. Όπως σημειώνεται, θα εξαρτηθεί από το ποσοστό των ατόμων που θα εμβολιαστούν, αλλά και από κάποιες ιδιότητες των εμβολίων που ακόμη δεν είναι γνωστές, όπως εάν το εμβόλιο σταματάει και τη μετάδοση στο περιβάλλον.

  "Από την έναρξη της επιδημίας του κορονοϊού, η μεγάλη προσδοκία όλου του κόσμου ήταν να βρεθεί ένα εμβόλιο για να αντιμετωπιστεί αυτή η λαίλαπα που σάρωσε τον κόσμο. Η εντατική προσπάθεια επιστημόνων και ερευνητικών κέντρων σε όλο τον κόσμο, είχε σαν αποτέλεσμα σε ένα βραχύ χρονικό διάστημα σε σχέση με αυτό που απαιτείτο για παλαιότερα εμβόλια, να φτάσει στο σημείο να παρασκευάσει εμβόλια τα οποία άλλα βρίσκονται πιο μακριά, άλλα πιο κοντά στην τελική φάση της έγκρισης για την εφαρμογή τους.

  Τα εμβόλια πρέπει να πληρούν, όπως όλοι γνωρίζουμε, τρεις βασικούς κανόνες. Πρέπει να είναι ανοσογόνα, δηλαδή να είναι ικανά να διεγείρουν τον οργανισμό για να παράγει αντισώματα, να είναι αποτελεσματικά, δηλαδή να μπορούν να προστατεύσουν το άτομο από την νόσο και, κυρίως, να είναι ασφαλή" σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου

  "Μέχρι σήμερα, ορισμένα εμβόλια έχουν συμπληρώσει και τις τρεις σημαντικές φάσεις μελέτης και είναι στο κατώφλι της έγκρισης από τους επίσημους φορείς αξιολόγησης και ελέγχου Ευρώπης και Αμερικής, επομένως κανένα εμβόλιο μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει την επίσημη σφραγίδα της κυκλοφορίας του.

  Αυτό περιμένουμε να γίνει ίσως μέσα στον επόμενο μήνα ή μετά από δυο μήνες, για τα εμβόλια που έχουν φτάσει ακριβώς να κόψουν το νήμα της συμπλήρωσης της παρασκευής τους" συμπλήρωσε.

  Εν αναμονή

  Οι προμήθειες των εμβολίων θα είναι κεντρικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δόσεις (1,1 δισ.) θα έχουν την ίδια χρονική περίοδο παράδοσης για κάθε χώρα, με την ίδια αναλογία εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό και στην ίδια τιμή.

  Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαπραγματευθεί με έξι εταιρείες, με τις τέσσερις έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνα ή συμβόλαια. Αυτές οι εταιρείες είναι η AstraZeneca, η Johnson & Johnson, η Sanofi-GSK, η BioNTech-Pfizer, η CureVac και η Moderna.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων