Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Νοε-2020 08:34

  Αποσυμφόρηση των φυλακών: Ένα σχέδιο που υπάρχει στο συρτάρι από την άνοιξη

  Αποσυμφόρηση των φυλακών: Ένα σχέδιο που υπάρχει στο συρτάρι από την άνοιξη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Ένα σχέδιο για αποφυλακίσεις εν μέσω καραντίνας είναι έτοιμο  στα συρτάρια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο μάλιστα είχε καταρτιστεί την περασμένη άνοιξη όταν η πανδημία βρισκόταν σε (σχέση με σήμερα) σχετική ύφεση.

  Το σχέδιο είχε ήδη καταρτιστεί και ήταν ουσιαστικά ένα βήμα πριν την τελική υπογραφή. Οι αντιδράσεις όμως εντός της κοινοβουλευτική ομάδας της ΝΔ ήταν σφοδρές και άλλαξαν τα δεδομένα. Έτσι μια γενναία αποσυμφόρηση των φυλακών, όπως είχε σχεδιαστεί , έμεινε στα χαρτιά. Το σχέδιο εκείνο περιέγραφε ουσιαστικά την εκτίμηση αποφυλάκισης πάνω από 1000 κρατουμένων, επί συνόλου 11.500 στις ελληνικές φυλακές.

  Όλα αυτά συζητούνταν δε την περίοδο που δεν υπήρχαν κρούσματα στις φυλακές και επρόκειτο ουσιαστικά για ένα επιπλέον προληπτικό μέτρο στη μάχη κατά του covid 19.

  Σήμερα πλέον τα δεδομένα είναι διαφορετικά αφού π.χ τα κρούσματα στις φυλακές Διαβατών έφτασαν τα 71, ενώ οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι επιμένουν πως στο 47% των φυλακών υπάρχουν κρούσματα .

  Αντιπολίτευση, κρατούμενοι και δικηγόροι

  Το θέμα της αποσυμφόρησης τίθεται περαν των δικηγόρων και από την αντιπολίτευση, με το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της να αναφέρει πως "καλούμε το αρμόδιο (στην ουσία επικίνδυνα αναρμόδιο) υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. να πάρει μέτρα προστασίας χιλιάδων ανθρώπων, ανθρώπων που βρίσκονται στην κυριολεξία στα χέρια τους. Να προχωρήσει άμεσα σε μια γενναία και δίκαιη αποσυμφόρηση, με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές για την χωρητικότητα, έτσι ώστε, να δοθεί η δυνατότητα να έχει η ζωή μια ευκαιρία να υπάρξει. Διαφορετικά, η κυβέρνηση της καταστολής και της σκόπιμης αδιαφορίας θα έχει ολόκληρη την ευθύνη".

  Η κυβερνητική απάντηση είναι πως επι του παρόντος δεν έχει τεθεί προς συζήτηση το ζήτημα. Το σχέδιο όμως είναι δεδομένο πως υπάρχει για έκτακτη ανάγκη. Αλλωστε μια ολοκληρωμένη πρόταση νόμου είχε καταθέσει στις 31 Μαρτίου (εν των μέσω της προηγούμενης καραντίνας) και η Ένωση Ποινικολόγων. H πρόταση προέβλεπε αναλυτικά τον τρόπο που θα αποσυμφορηθούν οι φυλακές, τα αδικήματα που πρέπει να εξαιρεθούν και φυσικά αιτιολογική έκθεση.  

  Με βάση αυτά:

  Αποφυλακίζονται:

  - όλοι οι κρατούμενοι με ποινές έως 5 χρόνια.

  - Όσοι έχουν υπόλοιπο πραγματικής ποινής που τελειώνει (σ.σ. το όριο προφανώς πρέπει να αλλάξει) έως 31.12

  - Οι άνω των 70 ετών με κατ' οίκον έκτιση

  Επίσης:

  -Αναστολή την εκτέλεση πρωτοβάθμιων ποινών από 5 έως 10 χρόνια, για τις οποίες εκκρεμεί έφεση.

  Δείτε αναλυτικά το σχέδιο διάταξης νόμου όπως το κατέθεσε τον περασμένο Μάρτιο η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων:

  1. Όσοι κρατούμενοι εκτίουν ποινές φυλάκισης που δεν υπερβαίνουν τα πέντε έτη απολύονται υπό τον όρο της ανάκλησης, ανεξαρτήτως της συνδρομής των λοιπών προϋποθέσεων του νόμου.

  2. Όσοι κρατούμενοι εκτίουν ποινές φυλάκισης που υπερβαίνουν τα πέντε έτη ή ποινές κάθειρξης απολύονται υπό τον όρο της ανάκλησης εφ’ όσον ο πραγματικός χρόνος του εντός της φυλακής εκτιτέου τμήματος των ποινών θα συμπληρωνόταν από την δημοσίευση του παρόντος έως την 31.12.2020 (σ.σ το όριο προφανώς πρέπει να αλλάξει)

  3. Όσοι κρατούμενοι έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους κατά τη δημοσίευση του παρόντος ή θα συμπλήρωναν αυτό έως την 31.12.2020((σ.σ το όριο προφανώς πρέπει να αλλάξει), εκτίουν το υπόλοιπο της ποινής τους, ανεξαρτήτως του ύψους αυτής, στην κατοικία τους, χωρίς να απαιτείται η συνδρομή των λοιπών προϋποθέσεων του νόμου.

  4. Αναστέλλεται η εκτέλεση ποινών φυλάκισης που υπερβαίνουν τα πέντε έτη ή ποινών κάθειρξης έως δέκα έτη που εκτίονται δυνάμει αποφάσεων πρωτοβαθμίων δικαστηρίων, κατά των οποίων εκκρεμούν εφέσεις των καταδικασθέντων, υπό τον όρο της εμφάνισης των κατηγορουμένων εντός του πρώτου πενθημέρου του πρώτου και του δεύτερου δεκαπενθημέρου κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας τους. Η αναστολή διατάσσεται αυτεπαγγέλτως από τον Εισαγγελέα του δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσης του καταδικασθέντος.

  5. Οι διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων δεν εφαρμόζονται επί των εγκλημάτων των βασανιστηρίων, της εγκληματικής οργάνωσης, των τρομοκρατικών πράξεων και της τρομοκρατικής οργάνωσης, των κοινώς επικίνδυνων εγκλημάτων που προκάλεσαν τον θάνατο ανθρώπου, των εγκλημάτων κατά συγκοινωνιών και άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων που προκάλεσαν τον θάνατο ανθρώπου, της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, της βαριάς σκοπούμενης ή θανατηφόρας σωματικής βλάβης, της κακουργηματικής σωματικής βλάβης αδυνάμων ατόμων, της κακουργηματικής αρπαγής, της κακουργηματικής εμπορίας ανθρώπων, της κακουργηματικής αρπαγής ανηλίκων, των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλημάτων οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής σε βαθμό κακουργήματος και της ληστείας.

  6. Οι διαδικασίες για την απόλυση υφ’ όρον, την αναστολή εκτέλεσης αποφάσεων και την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής διεξάγονται κατ΄απόλυτη προτεραιότητα.

  7. Αιτήσεις για την άρση ή αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης εξετάζονται από τα αρμόδια όργανα επειγόντως και κατ΄απόλυτη προτεραιότητα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ