Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Νοε-2020 08:37

  Ενίσχυση της φιλανθρωπίας στην Ευρώπη μέσω του TGE Network

  Ενίσχυση της φιλανθρωπίας στην Ευρώπη μέσω του TGE Network
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα τελευταία χρόνια, υπό την πίεση και των πολλαπλών κρίσεων, η φιλανθρωπία σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει δείξει σημαντικά σημάδια ενίσχυσης. Πέραν από τις δωρεές εντός του κάθε κράτους μέλους, παρατηρείται και μια ανερχόμενη τάση διασυνοριακών δωρεών όπου πολίτες μιας χώρας στηρίζουν χρηματικά οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών μιας άλλης.

  Αυτή η τάση, αν και σημαντική, δεν υποστηρίζεται από έναν σημαντικό παράγοντα για την υλοποίηση δωρεών σε ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής κοινωνίας, το δικαίωμα στις φοροεκπτώσεις.

  Πράγματι, αν και διαβιούμε σε έναν εν πολλοίς ενοποιημένο ευρωπαϊκό χώρο, ένα από τα ζητήματα που απασχολούν δωρητές αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, που επιθυμούν να δωρήσουν σε Φιλανθρωπικές Οργανώσεις του εξωτερικού, είναι ότι χάνουν το δικαίωμά τους στις φοροεκπτώσεις, το οποίο προβλέπεται από τη νομοθεσία τους, αλλά ισχύει μόνο στις περιπτώσεις που υποστηρίζουν εγχώριες Οργανώσεις.

  Και αν στην Ελλάδα οι ανώτατες εκπτώσεις φόρου φτάνουν το 20% μιας δωρεάς, σε άλλες είναι σημαντικά υψηλότερο όπως στη Γαλλία (έως 66%) ή στο Βέλγιο (έως 60%). Αυτό έχει, συχνά, ως αποτέλεσμα πολλοί δωρητές να αποθαρρύνονται να ενισχύσουν ξένες Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις.

  Το Transnational Giving Europe (TGE) Network διευκολύνει τις δωρεές στην Ευρώπη

  Συνεργάζεται με 21 χώρες της Ευρώπης και επιτρέπει στους δωρητές (ιδιώτες και εταιρείες) των χωρών αυτών να ενισχύουν Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις των άλλων χωρών-συνεργατών του Δικτύου και να επωφελούνται από εθνικές φορολογικές εκπτώσεις.

  Μέλη του Δικτύου είναι μερικά από τα μεγαλύτερα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα της Ευρώπης, όπως το King Baudouin Foundation στο Βέλγιο, το  Fondation de France στη Γαλλία, το Swiss Philanthropy Foundation στην Ελβετία και το Charities Aid Foundation στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Παράλληλα, το TGE Network διαθέτει εξειδίκευση στις εθνικές φορολογικές νομοθεσίες, μία εξειδίκευση που προκύπτει από την εμπειρία των μελών του στο εγχώριο φορολογικό τους σύστημα και στο οικοσύστημα των ΜΚΟ.

  Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο TGE Network

  Το HIGGS, το 1ο Incubator & Accelerator για Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις στην Ελλάδα εκπροσωπεί την Ελλάδα στο TGE Network από το 2019, και χάρη σε αυτή τη συνεργασία είναι εφικτή η αποδοχή δωρεών από το εξωτερικό, με τους ξένους δωρητές να επωφελούνται από τις εκπτώσεις φόρου που προβλέπει η νομοθεσία της χώρας τους και να προωθούνται σε ελληνικές ΜΚΟ για τη στήριξη των κοινοφελών δράσεών τους.

  Τι σημαίνει αυτό για τις ελληνικές ΜΚΟ; Πλέον μπορούν να λαμβάνουν ευκολότερα, περισσότερες και μεγαλύτερες δωρεές από υποστηρικτές τους που κατοικούν στις 21 χώρες-μέλη του Δικτύου. Ακόμα, μπορούν να επωφελούνται από χρηματοδοτήσεις του εξωτερικού, χωρίς να χρειάζεται να δημιουργούν παραρτήματα εκτός συνόρων.

  Αντίστοιχα, για τους Έλληνες δωρητές (ιδιώτες ή εταιρείες) σημαίνει ότι μπορούν να δωρίσουν σε Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση άλλης χώρας με μεγαλύτερη ευκολία, εξασφαλίζοντας παράλληλα φοροεκπτώσεις που μπορούν να φτάσουν έως και το 20%.

  Επιπλέον, έχουν πρόσβαση σε ένα δίκτυο αναγνωρισμένων και αξιόλογων ΜΚΟ σε 21 κράτη της Ευρώπης, που έχουν αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες και απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη των εθνικών αρχών, διασφαλίζοντας ότι η δωρεά τους θα διατεθεί με ασφάλεια στην οργάνωση της επιλογής τους. Ανάμεσα σε αυτές επιφανή εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολιτιστικοί χώροι όπως μουσεία.

  Η ένταξη της Ελλάδας στο TGE Network δίνει την ευκαιρία να ενδυναμωθεί η ελληνική Κοινωνία Πολιτών, προσελκύοντας περισσότερους διεθνείς δωρητές και δημιουργώντας καινοτόμα έργα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ