Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Νοε-2020 07:31

  Στα τέλη της εβδομάδας η πρώτη εικόνα για την επίπτωση του lockdown

  Κορονοϊός - ΜΕΘ 12.11.2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δύσκολη αναμένεται να είναι και αυτή η εβδομάδα όσον αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που εξακολουθεί να αυξάνεται δραματικά, φτάνοντας πλέον τους 400. Η επίπτωση από το lockdown στη μείωση των νέων διαγνώσεων εκτιμάται πως θα φανεί προς το τέλος της εβδομάδας, ενώ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, και με την τήρηση των μέτρων, θεωρείται πως θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων από το νέο κορονοϊό.
   
  Όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, μετά από μία κρίσιμη εβδομάδα που πέρασε, μας περιμένει μία ακόμη δύσκολη εβδομάδα.
   
  "Είδαμε μία εκθετική αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ και το Ε.Σ.Υ. να πιέζεται όσο ποτέ. Είδαμε το μέσο όρο της ηλικίας των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ να έχει μειωθεί στα 64 χρόνια και τους γιατρούς των ΜΕΘ να αναφέρουν ότι βλέπουν ασθενείς κάτω των 60 και νεαρούς ενήλικες να νοσηλεύονται. Είδαμε υπερδιπλασιασμό στο μέσο ημερήσιο απολογισμό των συνανθρώπων μας που χάθηκαν" εξήγησε.
   
  "Αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων που είχαμε το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Αυτό που χαρακτηρίζει την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας είναι η μεγάλη διασπορά στον πληθυσμό σε όλη την επικράτεια" τόνισε.
   

  Τα δεδομένα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

  Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, σημειώθηκαν 2.198 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική και Θεσσαλονίκη, με 492 και 491 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ επίσης τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων αναφέρεται στη Δράμα, 147 κρούσματα και στην Πέλλα 122.
   
  Η πλειοψηφία των διαγνώσεων καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά την Αττική, την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε την ηπιότερη επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης των τελευταίων 30 ημερών, καθώς και τη σημαντικότερη συρρίκνωση του δείκτη Rt, με σημάδια ακόμα και μείωσης του ενεργού αριθμού κρουσμάτων, όπως τονίστηκε στην ενημέρωση.
   
  "Ωστόσο, αυτή η διαφαινόμενη αλλά και εξαιρετικά εύθραυστη πιθανή βελτίωση, δεν είναι  επαρκής για να ελαφρύνει την πίεση στο σύστημα Υγείας άμεσα και έτσι είναι πιθανόν να συνεχίσουν να αυξάνονται οι δείκτες βαρύτητας των εισαγωγών και των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για τις επόμενες 7 με 10 ημέρες στο κλεινόν άστυ" σημείωσε ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
   
  Η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να έχει πενταπλάσιο επιδημικό φορτίο σε σχέση με την Αττική. Όσον αφορά τον αριθμό των διαγνώσεων και κατ’ επέκταση του αριθμού των κρουσμάτων στην κοινότητα, δείχνει σημεία ταχύτερης σχετικά βελτίωσης από ότι η Αττική, πιθανώς λόγω ότι είναι μικρότερο αστικό κέντρο, αλλά και του γεγονότος ότι τα αυστηρά μέτρα ελήφθησαν σχετικά νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη από ότι στην Αττική. 
   
  "Εξαιτίας όμως του μεγάλου επιδημικού φορτίου που έχει, καθώς και ότι είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο, οι δείκτες βαρύτητας θα αργήσουν πολύ να βελτιωθούν και για αυτό χρειάζεται αυστηρότατη τήρηση των μέτρων, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει καθόλου περιθώριο για την οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα μέτρα" είπε.
   

  Τα ηλικιακά χαρακτηριστικά

  Όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, η ηλικιακή ομάδα των 40-65 παρουσιάζει πλέον τη μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39. Αυτό οφείλεται στη σχετική συρρίκνωση των 19-39 και τη σχετική αύξηση στην ηλικιακή ομάδα των 40- 65.
   
  Η μείωση της επίπτωσης των 19-39 συμπίπτει χρονικά με τα μέτρα κλεισίματος διαφόρων επιχειρήσεων αλλά και του lockdown. Η αύξηση της σχετικής επίπτωσης των 40-65 φαίνεται ότι ακολουθείται και από τη σχετική αύξηση των 65 και άνω και πιθανώς οφείλεται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση.
   
  Η ηλικιακή ομάδα των παιδιών κάτω από 18, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στα πλαίσια της σχετικής επίπτωσης που είχε παρατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
   
  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  Άδ. Γεωργιάδης για lockdown: Τα πάντα θα κριθούν τις επόμενες 10 ημέρες

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ