Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Νοε-2020 18:19

  Παπαευαγγέλου: Συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών και των νοσηλείων σε ΜΕΘ

  Παπαευαγγέλου: Συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών και των νοσηλείων σε ΜΕΘ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τον προβληματισμό των ειδικών για το γεγονός ότι η επιδημία του κορονοϊού στη χώρα μας εμφανίζει την τελευταία εβδομάδα μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν είχαν απασχολήσει μέχρι σήμερα εξέφρασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

  Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι παραμένει ιδιαίτερα υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ τριψήφιος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και σε Λάρισα (197), Πέλλα (148) και Μαγνησία (103), ωστόσο αυτό που προβληματίζει όπως είπε είναι η αύξηση των κρουσμάτων και σε άλλες περιοχές. Εξέλιξη που, όπως είπε, ίσως σχετίζεται με τη συγκομιδή της ελιάς.

  Το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων τόνισε επίσης ότι συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες COVID και σε κλίνες ΜΕΘ-COVID, σημειώνοντας ότι "φαίνεται πως είμαστε στο peak του δεύτερου αυτού κύματος”.

  Η κα Παπαευαγγέλου πρόσθεσε ότι παρότι είναι σημαντικά αυξημένος και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη μάχη με τον κορονοϊό -την εβδομάδα που πέρασε ξεπέρασε τους 250, με μέσο όρο 7 ημερών τα 39 άτομα ανά ημέρα- αυτός είναι ανάλογος του αυξημένου αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων και δεν παρατηρείται αύξηση της θνητότητας στη χώρα μας. 

  Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι σήμερα παρατηρείται σχετική σταθεροποίηση στη συμπρωτεύουσα. Όπως τόνισε, υπάρχει μια μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων που δείχνει ότι τα μέτρα αποδίδουν. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων αναμένεται αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και των διασωληνωμένων.

  Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε έκκληση σε όλους για πιστή τήρηση των μέτρων, προκειμένου να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

  Όσον αφορά στο ερώτημα που απασχολεί όλους και συγκεκριμένα το πότε και αν θα αρχίσει να αποδίδει το lockdown, η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι οι περιορισμοί θα αποδώσουν αλλά απαιτείται χρόνος.

  Όπως εξήγησε, σήμερα έχουμε περίπου 350 εισαγωγές την ημέρα, ενώ η διάμεση διάρκεια της νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι 11 ημέρες, γεγονός που σημαίνει ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί.

  Επίσης, ανέφερε ότι η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι στα 40 έτη, "γιατί ο μεγάλος όγκος των ασθενών είναι μεταξύ 15 και 55 ετών", ενω σημαντικός αριθμός ενηλίκων 40 έως 60 ετών νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, όπως σημαντικός είναι και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται, με ηλικία άνω των 65 ετών.

  Δίνοντας μια εικόνα για το χρονοδιάγραμμα απόδοσης των μέτρων, τόνισε ότι με βάση τα μοντέλα του ΕΟΔΥ μια μέση μείωση της κινητικότητας κατά 37% φαίνεται ότι έχει αποτέλεσμα στη μείωση των κρουσμάτων. Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι τις επόμενες 7-10 ημέρες αναμένεται μείωση των νοσηλειών και μετά από 10-15 ημέρες εκτίμησε ότι θα δούμε μείωση των διασωληνωμένων και των θανόντων.

  Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το lockdown μας εξασφαλίζει χρόνο να βρούμε θεραπείες κατά του κορονοϊού και να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

  Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα Παπαευαγγέλου και στα θετικά νέα από το μέτωπο της ανάπτυξης εμβολίου. Όπως είπε, "σε λίγους μήνες θα έχουμε στα χέρια μας τουλάχιστον 3 εμβόλια” προσθέτοντας ότι "μας δίνουν μεγάλη ελπίδα”.

  Ωστόσο, το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων τόνισε ότι, με αφορμή αυτά τα νέα, η αναμονή δεν θα πρέπει να συνδυαστεί με εφησυχασμό αλλά θα πρέπει να υπάρξει πειθαρχία.

  Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ακόμη και σήμερα μπορούμε να ανακόψουμε τον αριθμό των εισαγωγών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ, αρκεί να τηρούμε πιστά τα μέτρα προστασίας, τόνισε.

  Πρόσθεσε ότι παρότι είναι κατανοητό το γεγονός ότι όλοι έχουμε κουραστεί από τα μέτρα, είναι απαραίτητα να δείξουμε υπευθυνότητα. Όπως τόνισε, απευθύνεται σε όσους δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και θεωρούν ότι είναι άτρωτοι, απευθύνοντας έκκληση προς αυτούς να τηρούν και αυτοί πιστά τα μέτρα και να μην θέτουν σε κίνδυνο την προσπάθεια που γίνεται.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ