Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 11-Νοε-2020 22:06

    Εσμπούρ (ΕΛΙΑΜΕΠ): Η ΕΕ αντιμετώπισε το ζήτημα της Ιρλανδίας ως ευρωπαϊκό, όχι όμως και το ελληνοτουρκικό

    Εσμπούρ (ΕΛΙΑΜΕΠ): Η ΕΕ αντιμετώπισε το ζήτημα της Ιρλανδίας ως ευρωπαϊκό, όχι όμως και το ελληνοτουρκικό
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    "Η επόμενη ημέρα των Αμερικανικών εκλογών: Τι θα ακολουθήσει για την Ανατολική Μεσόγειο;" ήταν το θέμα της διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ, με τα ελληνοτουρκικά να κατέχουν δεσπόζουσα θέση.

    "Η Ε.Ε. αντιμετώπισε το ζήτημα της Ιρλανδίας με το Brexit ως ευρωπαϊκό πρόβλημα ενώ δεν αντιμετώπισε εξ αρχής το ελληνοτουρκικό ως τέτοιο, αλλά ως σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας", τόνισε στην ομιλία του ο Φρανσουά Εσμπούρ (κύριος σύμβουλος για την Ευρώπη στο International Institute for Strategic Studies (IISS), ειδικός σύμβουλος στο Fondation pour la Recherche Stratégique - FRS), προσθέτοντας ότι "αν η ΕΕ αντιμετώπιζε τέτοιου είδους προβλήματα, ως ευρωπαϊκά ζητήματα, σήμερα θα μιλούσαμε για μία άλλη Ένωση". Ο Φρανσουά Εσμπούρ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ, εξήγησε επίσης πως ενδεχόμενη απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ θα ευνοούσε τον Ερντογάν, γιατί οι Τούρκοι είναι έντονα πατριώτες και θα τάσσονταν αυτομάτως με τον Πρόεδρο τους.

    Η Χέδερ Κόνλεϊ, ανώτερη αντιπρόεδρος για την Ευρώπη, την Ευρασία, και την Αρκτική, διευθύντρια στο πρόγραμμα Ευρώπης, του Center for Strategic and International Studies (CSIS) επισήμανε πως η Αμερική, αν και έχει ακόμα συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, αποσύρεται, η Ευρώπη δεν θέλει να ασχοληθεί και αυτό το κενό το καλύπτουν χώρες όπως η Τουρκία και η Ρωσία. Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. πρέπει να αντιδράσουν, είπε η ίδια ομιλήτρια και εξήγησε πως απαιτείται μία ευρωατλαντική στρατηγική και οι συμμαχίες Ε.Ε. και ΝΑΤΟ πρέπει να πάψουν να βλέπουν το κάθε ζήτημα μεμονωμένα και να δουν το τουρκικό ζήτημα συνολικά.

    Ο Ιαν Λέσερ, αντιπρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του German Marshall Fund of the United States (GMFUS), είπε πως ο Τζο Μπάιντεν, αντίθετα από τον Μπαράκ Ομπάμα, είναι της σχολής της έντονης εξωτερικής πολιτικής, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να κάνουν και πολλά. Ο Ιαν Λέσερ είπε πως ανέκαθεν οι ΗΠΑ είχαν μία δύσκολη σχέση με την Τουρκία, μία σχέση μονόπλευρη σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Επεσήμανε επίσης πως η Άγκυρα έχει βάλει τον εαυτό της στη γωνία και αυτό είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει στο εγγύς μέλλον.  

    Ο Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής, Sciences Po, τόνισε ότι η Τουρκία είναι μία απορρυθμιστική δύναμη στην περιοχή. Αυτό για την Ελλάδα σημαίνει ότι πάντα πρέπει να είναι έτοιμη να συμμετέχει σε δημιουργικό διάλογο με την Τουρκία, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει διμερή προβλήματα. Και η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει δείξει πολύ θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ο κ. Τσούκαλης. Ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ είπε ακόμη ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είναι ένας στρατηγικός συνεργάτης της Ε.Ε. και για χρόνια αντιμετωπιζόταν ως ενδεχόμενο μέλος. Το καθεστώς Ερντογάν άλλαξε τις ισορροπίες και τώρα οι Ευρωπαίοι τον εκλαμβάνουν πλέον ως απορρυθμιστή, ενδεχομένως και ως κίνδυνο, παρά ως σύμμαχο. Σχολιάζοντας την εκλογή Μπάιντεν, ο Λουκάς Τσούκαλης είπε πως η διεθνής κοινότητα περιμένει να συνεργαστεί με έναν αξιόπιστο ηγέτη, που θα σεβαστεί συμμαχίες και παγκόσμιους κανόνες, ενώ θα αντιμετωπίσει και παγκόσμια προβλήματα όπως την περιβαλλοντική καταστροφή. 

    Τη συζήτηση συντόνισε η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου, δημοσιογράφος, διευθύνουσα σύμβουλος του iMEdD, με την υποστήριξη του οποίου έγινε η εκδήλωση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ