Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Νοε-2020 09:18

  Αύξηση της χρήσης data από το κινητό έφερε το lockdown

  Αύξηση της χρήσης data από το κινητό έφερε το lockdown
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  H πανδημία του κορονοϊού και ο περιορισμός της κίνησης των πολιτών που εφαρμόστηκε, οδήγησε σε σημαντική αύξηση της χρήσης δεδομένων από το κινητό κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ). 

  Συγκεκριμένα, στο πρώτο εξάμηνο του 2020, σημειώθηκε ιδιαίτερα υψηλή αύξηση της κατανάλωσης δεδομένων κατά 66,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο βαθμός χρήσης δεδομένων αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2020 στα 2,58 GB ανά ενεργό συνδρομητή ανά μήνα, έναντι 1,6 της αντίστοιχης περιόδου του 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 61%. 

  Οι τιμές προ φόρων μειώθηκαν κατά 31,8% για τα δεδομένα και κατά 11,2% για τις υπηρεσίες φωνής, γεγονός το οποίο αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και στις προσφορές που έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Πάντως, η αυξητική τάση στη χρήση δεδομένων από το κινητό δείχνει να παγιώνεται, καθώς δύο χρόνια πριν ο βαθμός χρήσης δεδομένων δεν ξεπερνούσε το 1 GB ανά ενεργό συνδρομητή τον μήνα. Περαιτέρω επέκταση αναμένεται τα επόμενα χρόνια με την έλευση των δικτύων 5G. 

  Αυξάνονται οι επενδύσεις 

  Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω και τις επενδύσεις των παρόχων τα επόμενα χρόνια. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι επενδύσεις των παρόχων στην κινητή έφτασαν τα 120 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 67 εκατ. ευρώ αφορούν επενδύσεις του δευτέρου τριμήνου του 2020. Μόνο για τις άδειες χρήσης των συχνοτήτων για το 5G που βρίσκεται σε εξέλιξη οι τρεις εταιρείες (Cosmote, Vodafone,Wind) αναμένεται να καταβάλλουν περί τα 360 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με έρευνα της EY, οι επενδύσεις σε δίκτυα κινητής μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται να φτάσουν το 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ. 

  Μειωμένα έσοδα 

  Για το πρώτο εξάμηνο του έτους τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής ανήλθαν σε 888 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 4,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η μεγάλη πτώση των εσόδων από το roaming, που έφτασε το 77% το β΄ τρίμηνο του έτους, λόγω της μεγάλης πτώσης του τουρισμού, ως αποτέλεσμα της πανδημίας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ