Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Νοε-2020 07:50

  Κορονοϊός: Τα κρούσματα και οι κατειλημμένες ΜΕΘ οδηγούν τις εξελίξεις

  Κορονοϊός: Τα κρούσματα και οι κατειλημμένες ΜΕΘ οδηγούν τις εξελίξεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στενεύουν τα περιθώρια για την Αττική, που φαίνεται να έρχεται μέρα με τη μέρα πιο κοντά στο lockdown. Μετά τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, το επιδημιολογικό φορτίο της πρωτεύουσας δείχνει δραματική άνοδο της διασποράς την τελευταία εβδομάδα.

  "Εάν βλέπουμε να αλλάζουν ραγδαία τα επιδημιολογικά δεδομένα, εάν συνεχιστεί αυτή η τάση που βλέπω τις τελευταίες ημέρες, με τις υπερπολλαπλάσιες κατειλημμένες ΜΕΘ-Covid και την αύξηση του ρυθμού των κρουσμάτων, τότε ναι, βεβαίως θα παρθούν και άλλα μέτρα και στην Αττική", υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη, προετοιμάζοντας το έδαφος για τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα στην Αττική.

  Οι αριθμοί δείχνουν το μέγεθος της εξάπλωσης: ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο 2.166 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Στην Αττική είχαμε 542 διαγνώσεις, στη Θεσσαλονίκη 595, στη Ροδόπη 108, στη Λάρισα 106 και στην Πέλλα 78. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών εκτινάχθηκε, φτάνοντας τους 169. 

  "Η επιδημία από την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε σημεία εκθετικής αύξησης ξεπερνώντας πλέον τις 2.000 διαγνώσεις ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας. Η Αττική παρουσίασε επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης με αύξηση περίπου 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, αρκετά μεγαλύτερη και εκρηκτική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη, η οποία ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε έως και τέσσερις φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την Αττική.

  Αυτή η μετάβαση που βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ενώ είχε RT μικρότερο της μονάδας στις αρχές Οκτωβρίου, υπήρξε δραματική αύξηση και κορύφωση του RT εντός του τρίτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής  Ιατρικής και μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. 

  Ανησυχητική αύξηση διαγνώσεων στις ηλικίες άνω των 65 

  Εξίσου ανησυχητικά είναι τα δεδομένα για την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων. Οι 19 – 39 ετών έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση ξεπερνώντας τις 350 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40 – 65 ετών που έφτασε πάνω από τις 250 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. Οι ηλικίες 1 – 18 διατήρησαν αρκετά χαμηλότερα επίπεδα και παραμένουν σε περίπου 50 με 70 ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. 

  Σύμφωνα με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, είναι ανησυχητική η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες των 65+ οι οποίες έφτασαν τις 100 ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού.    

  Η ηλικιακή ομάδα των 40 έως 65 ετών αποτελεί τη δεύτερη σημαντική ομάδα που επιβαρύνει το σύστημα υγείας.

  Στο κόκκινο οι ΜΕΘ

  Ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ξεπέρασε τους 150 με σαφείς αυξητικές τάσεις για πρώτη φορά με την πίεση να είναι μεγαλύτερη προς το βόρειο μέρος της χώρας, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση.

  Με βάση τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στην Αττική, σε σύνολο 359 κλινών ΜΕΘ, 292 είναι καλυμμένες. Από αυτές τις 359, οι 140 είναι για τον κορονοϊό εκ των οποίων οι 41 είναι κενές και οι 99 είναι καλυμμένες.  Στη  Θεσσαλονίκη, σε σύνολο 136 Μονάδων Εντατικής Θεραπείας οι 92 είναι καλυμμένες. Από τις 136, 83 ΜΕΘ είναι αποκλειστικά για τον κορονοϊό, εκ των οποίων 63 είναι καλυμμένες και οι 20 είναι κενές. 

  Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα σε επίπεδο επικράτειας έχουμε 997 κλίνες εντατικής θεραπείας. Καλυμμένες είναι οι 696. Από τις 997, 331 είναι διαθέσιμες για τον κορονοϊό εκ των οποίων οι 209 είναι καλυμμένες αυτή την στιγμή και 122 κενές. 

  Γιατί έκλεισε η εστίαση

  Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δραστηριοτήτων δεν έχουν αλλάξει σημαντικά τον τελευταίο ενάμισι μήνα, η δραματική αύξηση της μετάδοσης της νόσου συμπίπτει χαρακτηριστικά με τη μετάβαση σημαντικού μέρους των δραστηριοτήτων περιστασιακής κοινωνικής συνεύρεσης στις οποίες δεν χρησιμοποιείται μάσκα, όπως π.χ. η κατανάλωση φαγητού ή και ποτού από τον ανοιχτό στον κλειστό χώρο.

  Αυτή η μετάβαση αποτελεί χαρακτηριστικό του Οκτωβρίου στη χώρα μας, τόνισε, και συμβαίνει κατ’ αρχάς τη νύχτα όταν η πτώση της θερμοκρασίας είναι πλέον αισθητά χαμηλότερη των 20 βαθμών Κελσίου.

  "Η έξαρση της επιδημίας σε μόλις δυο εβδομάδες δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η χαλάρωση και ότι μόνο με διαρκή επαγρύπνηση θα μπορέσουμε να κρατήσουμε το Σύστημα Υγείας σταθερό" προειδοποίησε.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ