Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Νοε-2020 18:31

  Μαγιορκίνης: Σημεία εκθετικής αύξησης καταγράφει η πανδημία

  Μαγιορκίνης: Σημεία εκθετικής αύξησης καταγράφει η πανδημία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η επιδημία του κορονοϊού στη χώρα μας από την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάζει σημεία εκθετικής αύξησης, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη όλοι μας να είμαστε σε επαγρύπνηση, τόνισε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσημης ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη νόσου στη χώρα μας.

  Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική εμφάνισε επιδείνωση κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ακόμη δυσμενέστερη είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη όπου καταγράφεται εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, με 4 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σχέση με την Αττική.

  Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ηλικιακή ομάδα των 19-39 ετών εμφανίζει τις περισσότερες διαγνώσεις ανά 1.000.000 κατοίκους, με περισσότερες από 350 διαγνώσεις ανά ημέρα, ενώ ανησυχητική είναι και η αύξηση των διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, που είναι και η κυριότερη ομάδα που επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

  Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε επίσης ότι ανοδικά κινείται και ο κυλιόμενος αριθμός των ασθενών που καταλήγουν, που πλέον ανέρχεται σχεδόν σε 10 ανά ημέρα, ενώ σαφείς αυξητικές τάσεις καταγράφει και ο αριθμός των διασωληνωμένων που κινείται πλέον πάνω από 150, φτάνοντας σήμερα στο επίπεδο των 169.

  Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, η δραματική επιδείνωση της εικόνας που εμφανίζει η πανδημία στη χώρα μας συνδέεται με την αύξηση των συναθροίσεων σε εσωτερικούς χώρους, κυρίως σε χώρους εστίασης και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η μετάδοση του ιού από κάποιον που δεν φορά μάσκα σε κλειστό χώρο είναι 10 φορές μεγαλύτερο από ό,τι στους ανοιχτούς χώρους.

  Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο καθηγητής Μαγιορκίνης σημείωσε ότι η έξαρση που καταγράφει η πανδημία τις τελευταίες δύο εβδομάδες δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση, τονίζοντας ότι απαιτείται από όλους επαγρύπνηση και κυρίως αυστηρή τήρηση των μέτρων, όπως η χρήση της μάσκας παντού.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ