Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Νοε-2020 18:18

  Νέα ΚΥΑ κρατά ανοιχτά τα δικαστήρια στις περιοχές υψηλού κινδύνου

  Νέα ΚΥΑ κρατά ανοιχτά τα δικαστήρια στις περιοχές υψηλού κινδύνου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:10

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Ανοιχτά θα παραμείνουν τελικά, με αριθμητικούς περιορισμούς, τα ποινικά ακροατήρια της Αθήνας και όλων των περιοχών που βρίσκονται στην κατάσταση υψηλού κινδύνου (κόκκινες ή Β' Ζώνη), αφού άλλαξαν τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι αργά χθες το βράδυ και  μιλούσαν για αναστολή των δικών στα ποινικά (και πιο πολυπληθή) δικαστήρια της χώρας.

  Σε αυτές τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής που καταλαμβάνει ουσιαστικά το μεγαλύτερο ποσοστό των δικών στη χώρα –λόγω πληθυσμού–, θα γίνονταν ουσιαστικά ελάχιστες δίκες στα ποινικά ακροατήρια. Το γεγονός όμως προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους δικηγόρους, αντίθετα με τους εισαγγελείς - δικαστές που βρίσκονται στην πλευρά του περιορισμού λειτουργίας. Ουσιαστικά δηλαδή μετά τις αντιδράσεις των δικηγόρων, υπήρξε αναθεώρηση της άποψης "κλεισίματος".  

  Πού κρίθηκε

  Τελικά όμως στη ζυγαριά, πέραν των αντιδράσεων, έπεσαν όπως φαίνεται και τα οικονομικά δεδομένα (αποζημίωση των δικηγόρων) και στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνες αυξημένου κινδύνου (επίπεδο Β) οι δίκες στα ακροατήρια θα γίνονται κανονικά:

  Η ΚΥΑ

  Ειδικότερα, για τη λειτουργία όλων των δικαστηρίων προβλέπεται η τήρηση της απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου και η παρουσία μέχρι δεκαπέντε (15) ατόμων στη δικαστική αίθουσα.

  Κατ' εξαίρεση ο αριθμός μπορεί να υπερβεί τα δεκαπέντε (15), εάν κατά την κρίση του προεδρεύοντος του δικαστηρίου η παρουσία των ατόμων αυτών είναι απολύτως αναγκαία, αποκλειστικά σε περιπτώσεις όπου ο χρόνος παραγραφής  συμπληρώνεται για τα πλημμελήματα μέχρι 30.6.2021 και για τα κακουργήματα μέχρι 31.12.2021 ή συμπληρώνεται  ο ανώτατος χρόνος προσωρινής κράτησης κατηγορουμένων.

  Διασκέψεις

  Η διενέργεια των διασκέψεων, καθώς και οποιαδήποτε ενέργεια, που αφορά στη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών της Χώρας, εφόσον είναι εφικτό, πραγματοποιείται εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογικών μέσων.

  Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του οικείου δικαστηρίου ή εισαγγελίας, που τοιχοκολλάται στην είσοδο του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας και αναρτάται στην ιστοσελίδα τους, εφόσον διαθέτουν, ορίζονται τα ειδικότερα ζητήματα που ανάγονται στην εύρυθμη διεξαγωγή των εργασιών τους, καθώς και όλα τα αναγκαία μέτρα που τηρούνται υπ' ευθύνη τους, για την ασφαλή λειτουργία του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας ενόψει της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.

  Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία κάθε εκπαιδευτικής και επιμορφωτικής δραστηριότητας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Κατ’ εξαίρεση, τα μαθήματα και η πρακτική άσκηση δύνανται να διενεργούνται, εφόσον είναι εφικτό, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας MOODLE ή άλλης διαδικτυακής εφαρμογής.

  Για όλο το προσωπικό που απασχολείται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα Δικαστήρια, τις Εισαγγελίες, τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, εφαρμόζονται αναλογικά τα μέτρα που ισχύουν για το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, εφόσον τούτο είναι εφικτό.

  Υποθηκοφυλακεία – Κτηματολογικά γραφεία

  Για τη λειτουργία των Έμμισθων και Άμισθων Υποθηκοφυλακείων καθώς και για τα Κτηματολογικά Γραφεία, επιτρέπονται οι συναλλαγές, καθώς και ο έλεγχος των αρχείων, αποκλειστικά σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται σε απόφαση του Προϊσταμένου τους.

  Επιπλέον, αναστέλλονται:

  α) κάθε προθεσμία σχετική με τη μεταγραφή, εγγραφή, καταχώριση αιτήσεων και πράξεων ή τη λήψη πιστοποιητικών και αντιγράφων και β) η παραγραφή κάθε συναφούς αξίωσης.

  Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζονται οι διοικητικές λειτουργίες των έμμισθων υποθηκοφυλακείων, των κτηματολογικών γραφείων Ρόδου, Κω-Λέρου, καθώς και των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων του Φορέα "Ελληνικό Κτηματολόγιο".

  Για τις ΠΕ Κοζάνης, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Λάρισας και Ροδόπης συνεχίζουν να εφαρμόζονται τα ήδη ισχύοντα μέτρα, μέχρι και την 6η Νοεμβρίου 2020.

  Ειδικά, για τις ΠΕ Θεσσαλονίκης και Σερρών, αναμένονται, πέραν των ισχυόντων περιορισμών, επιπλέον μέτρα, τα οποία θα καθοριστούν με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση.

  Βερβεσός: Το δικηγορικό σώμα χαιρετίζει την απόφαση

  Με αφορμή τη λειτουργία των δικαστηρίων από αύριο Τρίτη 03.11.2020, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, δήλωσε:

  "Μετά από τη συνεχή και επίμονη παρέμβαση του δικηγορικού σώματος προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των δικαστηρίων της χώρας (αστικών, ποινικών και διοικητικών) καθώς και των υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, με την αυτονόητη τήρηση των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων πρόληψης και προστασίας, όπως η θέση αυτή διατυπώθηκε και επίσημα με τη  χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, οριστικοποιήθηκε το περιεχόμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και παραμένουν από αύριο Τρίτη 3.11.2020 ανοικτά τα δικαστήρια όλων των δικαιοδοσιών και στις περιοχές με επιδημιολογικό επίπεδο αυξημένου κινδύνου, με εξαίρεση τα δικαστήρια των  περιφερειακών ενοτήτων που τελούσαν ήδη σε αναστολή λειτουργίας.

  Το δικηγορικό σώμα χαιρετίζει την απόφαση αυτή της Κυβέρνησης, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για ένα κράτος δικαίου και μία δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία, η οποία οφείλει να διασφαλίζει την συνεχή και απρόσκοπτη δικαστική προστασία στους πολίτες της.

  Απετράπη ευτυχώς, έστω και την ύστατη ώρα, η προσπάθεια    θεσμικών εκπροσώπων των συλλειτουργών της δικαιοσύνης, που αποτελούν το μειοψηφικό τμήμα αυτών και που είναι απόλυτα προστατευμένοι θεσμικά και οικονομικά , οι οποίοι  επιχείρησαν,  χωρίς επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση  και με την ασφάλεια που τους παρέχει η  θέση τους, να περιορίσουν τη λειτουργία των δικαστηρίων και να στερήσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε αυτά. Και αυτό, τη στιγμή που λειτουργούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία και επιχειρήσεις με πιθανό αυξημένο κίνδυνο διασποράς του ιού και σε αντίθεση με την εμπειρία των λοιπών ευρωπαϊκών κρατών, όπου τα δικαστικά συστήματα συνεχίζουν να λειτουργούν απρόσκοπτα.

  Καλούμε όλους τους συναδέλφους να επιδείξουν υψηλό αίσθημα ευθύνης, να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας τόσο κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους όσο εκτός αυτής, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και η συνεχής λειτουργία των δικαστηρίων και των λοιπών υπηρεσιών.

  Μόνο όλοι μαζί, ενωμένοι, θα τα καταφέρουμε απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική απειλή κλείνοντας τα αυτιά μας στις σειρήνες που προσπαθούν να εκτρέψουν την ορθή πορεία της ελληνικής Δικαιοσύνης".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ