Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Νοε-2020 13:37

  Lockdown από αύριο σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, με SMS οι μετακινήσεις - Κλείνει και το λιανεμπόριο

  Πετσας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.27

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σε τοπικό lockdown εισέρχονται από αύριο το πρωί και για τις επόμενες 14 ημέρες οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών. Την απόφαση έλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη μόνη διαφορά σε σχέση με το γενικό lockdown που ίσχυσε την άνοιξη να είναι η λειτουργία των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες. 

  Όπως ανακοίνωσε στη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κλειστό για τις επόμενες 14 ημέρες θα παραμείνει και το λιανεμπόριο, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τις εκκλησίες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. 

  Παράλληλα, επανέρχεται η ανάγκη αποστολής SMS για όλες τις μετακινήσεις, ενώ, ειδικά για το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.

  "Απαγορεύονται από αύριο οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι, από αύριο Τρίτη το πρωί, και για έναν μήνα, τίθεται σε ισχύ το νέο γενικό σχέδιο για την ανάσχεση του νέου κύματος του ιού. Έτσι ,η χώρα χωρίζεται, πλέον, σε τρεις ζώνες: Στη ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι Νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο "πράσινο" και το "κίτρινο", στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο "κόκκινο" και το "πορτοκαλί", δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, και πλέον στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο "γκρι", δηλαδή από αύριο το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών", τόνισε ο κ. Πέτσας. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως από αύριο το πρωί, λόγω της αυξημένης επιβάρυνσης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, η Μαγνησία περνάει από τη ζώνη επιτήρησης, στη ζώνη αυξημένου κινδύνου. Δηλαδή, στο "κόκκινο".

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι οι περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, ακόμη και της Μαγνησίας, πρέπει να γίνουν παράδειγμα για όλους.

  "Ας τηρούμε όλοι τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Και προειδοποιούμε, χτυπώντας άλλη μια φορά την καμπάνα του κινδύνου: συμπεριφορές όπως αυτές που καταγράφηκαν στην Πάτρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι απαράδεκτες. Και μπορεί τέτοια μεμονωμένα περιστατικά από λίγους, να αναβαθμίσουν το επίπεδο κινδύνου, και συνεπώς και τα περιοριστικά μέτρα, σε βάρος των πολλών. Όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και τώρα είναι στο χέρι μας να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Ας το κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση -όπως έγινε στην διαχείριση του πρώτου κύματος έτσι και τώρα- λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την ετοιμότητα του συστήματος υγείας απέναντι σε αυξημένες ανάγκες", ανέφερε.

  Τι μέλλει γενέσθαι με την Αττική

  Στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Πέτσας δέχθηκε συνεχείς ερωτήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στην Αττική. 

  "Όσον αφορά εάν το μοντέλο της Θεσσαλονίκης μπορεί να ακολουθηθεί σε άλλες περιοχές, μακάρι να μη χρειαστεί και είναι στο χέρι όλων μας… Η Αττική εμφανίζει και αυτή μία σταδιακή αύξηση κρουσμάτων όχι όμως επιθετική, όπως αυτή που εμφανίστηκε στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν είναι θέμα εάν αυτή τη στιγμή μας ανησυχεί αλλά είναι το θέμα ότι παρακολουθούμε κάθε ημέρα τις εξελίξεις και αν δούμε ότι πάει να δημιουργηθεί μία περαιτέρω επιδείνωση, ιδίως σε μητροπολιτικές περιοχές, όπως η Αττική, θα δράσουμε πάλι γρήγορα προληπτικά και πριν φτάσει το σύστημα υγείας να δοκιμαστεί. Δεν εφησυχάζουμε… Ενισχύουμε τις μονάδες εντατικής θεραπείας, ιδίως στην Αττική αλλά η κόκκινη γραμμή είναι μία. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να την προστατεύσουμε...", τόνισε. 

  "Όλοι έχουμε βιώσει τις τελευταίες εβδομάδες μία γενικότερη χαλάρωση όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων και προειδοποιούσαμε πολλές φορές ότι ο εχθρός είναι ο εφησυχασμός. Δεν ήταν ούτε ο τουρισμός ούτε τα σχολεία μας. Ήταν ο εφησυχασμός και η συμμετοχή μας σε συναθροίσεις, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας", πρόσθεσε.

  Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως δεν υπάρχει σενάριο, για να κλείσει κάποια βαθμίδα της εκπαίδευσης. Παράλληλα, άσκησε αυστηρή κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ. "Καταλαβαίνω τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ πάντα στο πλαίσιο της απομόνωσης και της ανυποληψίας, αλλά δε δικαιολογούνται ψέματα. Τον Μάρτιο συζητούσαμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επίταξη των ιδιωτικών κλινών. Αυτό δεν είναι δωρεάν. Κοστίζει 1.600 ευρώ την ημέρα. Εάν είχαμε προχωρήσει από τον Μάρτιο σε επίταξη ιδιωτικών κλινών, θα δείτε ότι είναι ένα ποσό κοντά στα 120 εκατομμύρια, τα οποία ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να τα δώσουμε στους ιδιώτες που έχουν τις κλινικές χωρίς να τα χρειαζόμαστε. Αυτά ήταν πεταμένα λεφτά. Η ενίσχυση των ΜΕΘ δεν είναι πεταμένα λεφτά", ανέφερε.

  Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε επίσης ότι "σε κάθε περίπτωση, όμως, συνεχίζονται κανονικά τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού). Όπως κανονικά γίνονται και οι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις. Πάντοτε βέβαια με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης.

  Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ υπενθυμίζεται ότι:

  - Οι προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού και υποστηρικτικού προσωπικού έχουν φτάσει τις 7.000.

  - Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από τις 557 το 2019, έχουν φτάσει τις 974 και συνεχώς προστίθενται νέες κλίνες.

  - Τα τεστ φτάνουν καθημερινά τα 25.000, τριάντα φορές περισσότερα από το πρώτο κύμα, και συνολικά μέχρι χθες είχαν φτάσει τα 1,8 εκατομμύρια.

  - Οι Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) έχουν διενεργήσει περισσότερα από 450.000 τεστ.

  - Οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας με 185 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία".

  Υπογράμμισε μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: "Και όλα αυτά τα σημειώνω όχι για να αναδείξω τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Τα τονίζω γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ διολισθαίνοντας στο κατώτατο στάδιο του λαϊκισμού - την κορονοκαπηλεία - επιμένει στην μικροπολιτική αντιπαράθεση για την πανδημία. Επαναλαμβάνω λοιπόν, δεν είναι η πανδημία του κορονοϊού πεδίο για μικροπολιτική αντιπαράθεση. Και όσοι, απελπισμένοι στην απομόνωση και στην ανυποληψία, χαιρέκακα περιμένουν στη γωνία μετρώντας κρούσματα και θύματα, ας αναλογιστούν ότι οι Έλληνες έχουν δώσει την απάντηση στο ερώτημα "τι θα γινόταν αν …"".

  Στη συνέχεια ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Τόνισε πως: "λαμβάνοντας τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, η κυβέρνηση προχωρά ταυτόχρονα στη στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων. Αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη που έχει κερδίσει στο προηγούμενο διάστημα, δανείστηκε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια από τις αγορές και ενίσχυσε το Ταμείο του Κράτους. Έτσι, τώρα, επειδή νοιάζεται και μπορεί, ενεργοποιεί επιπλέον μέτρα στήριξης ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Μπαίνουν έτσι σε εφαρμογή τα εξής εννιά μέτρα ενίσχυσης του κόσμου της εργασίας:

  1ον. Αποζημίωση ειδικού σκοπού και πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε προσωρινή αναστολή βάσει διευρυμένης λίστας ΚΑΔ Απριλίου).

  2ον. Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας Αρχής.

  3ον. Αναστολή πληρωμής των δόσεων του Νοεμβρίου, ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας Αρχής.

  4ον. Αναστολή πληρωμής των δόσεων του Νοεμβρίου, ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή εργασίας.

  5ον. Συνέχιση της αναστολής πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

  6ον. Επέκταση όλων των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.

  7ον. Υποχρεωτική τηλεργασία σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας. Αλλά και επέκταση της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας στο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

  8ον. Μείωση ενοικίου κατά 40% σε επαγγελματικά ακίνητα για επιχειρήσεις με έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα "Αυξημένου Κινδύνου" που πλήττονται σημαντικά, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων σε αναστολή και τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.

  9ον. Ενισχυμένη Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου. Το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται".

  Για τον σεισμό στη Σάμο

  Αναφορικά με τον σεισμό στη Σάμο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: "ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των δύο παιδιών που χάθηκαν άδικα στον σεισμό που έπληξε τη Σάμο. Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες από τον σεισμό και εκφράζουμε ευχαριστίες στο δυναμικό των υπηρεσιών που κινητοποιήθηκαν άμεσα. Και βέβαια στην Πολιτική Προστασία, σημειώνοντας ότι το 112 λειτούργησε άμεσα και αποτελεσματικά στέλνοντας προειδοποιητικό μήνυμα για το τσουνάμι που ακολούθησε τον σεισμό".

  Στη συνέχεια πρόσθεσε πως "η Πολιτεία - όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Σάμο - θα σταθεί δίπλα στο νησί, ώστε να ξαναβρεί, το συντομότερο δυνατόν, τους φυσιολογικούς ρυθμούς του" και πέρασε στα εθνικά θέματα.

  Ειδικότερα επεσήμανε πως "αμέσως μετά τον σεισμό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως σε αυτές τις στιγμές προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Παρά το θετικό κλίμα αυτής της επικοινωνίας, που θα μπορούσε να αποτελέσει μια αφορμή ύφεσης της έντασης, λίγες ώρες αργότερα, η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση νέας παράνομης NAVTEX, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα. Προχωρήσαμε άμεσα σε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και σε ενημέρωση εταίρων και συμμάχων".

  Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι "η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη NAVTEX και να επιστρέψει στις διερευνητικές επαφές, για την μια και μόνη εκκρεμότητα μεταξύ των δύο κρατών, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών".

  Νωρίτερα, τη λήψη περαιτέρω μέτρων για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού, λόγω της ταχύτατης εξάπλωσης της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη, είχε προαναγγείλει ότι θα εισηγείτο στον Πρωθυπουργό ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, όπως δήλωσε ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

  Ο κ. Κικίλιας έφτασε το πρωί στη Θεσσαλονίκη, όπου μετείχε σε σύσκεψη στο ΑΧΕΠΑ, με τον διοικητή του Νοσοκομείου, Παναγιώτη Παντελιάδη, τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτρη Τσαλικάκη και την υπεύθυνη του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ στη Βόρεια Ελλάδα, Τζίνα Λεπτοκαρίδου.

  Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού: 

  "Μόλις ολοκληρώθηκε μια ομολογουμένως δύσκολη σύσκεψη. Θα στηρίξω και θα στηρίξουμε τους ιατρούς μας, τους νοσηλευτές μας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία μας. Δυστυχώς, κάποιοι λίγοι διακινδύνευσαν και διακινδυνεύουν άμεσα τη ζωή και την υγεία όλων.

  Η επιδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη.  Καταλαβαίνω την κούραση, την κόπωση, το άγχος, την αγωνία και τα προβλήματα του κόσμου όμως η Δημοσία Υγεία είναι πάνω απ’ όλα. Η Κυβέρνηση χτύπησε πολλά καμπανάκια κινδύνου νωρίς. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι κάποιοι δεν άκουσαν.

  Είμαστε υποχρεωμένοι αυτή τη στιγμή να περιορίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού και να προστατεύσουμε τη Δημόσια Υγεία. Γι’ αυτό και θα εισηγηθώ στον Πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, λήψη περαιτέρω μέτρων έτσι ώστε να περιοριστεί ο κορονοϊός στη Θεσσαλονίκη."

  Η ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας στις 17:00 απόγευμα.

  Επίσης, ο κ. Κικίλιας με ανάρητσή του στο Twitter ανακοίνωσε πως από σήμερα, Δευτέρα, κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται έξω από τα νοσοκομεία της πόλης για τη διεξαγωγή τεστ.

  Από σήμερα οι Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του @eody_gr θα βρίσκονται και έξω από τα νοσοκομεία της #Θεσσαλονίκης που εφημερεύουν, για να υποστηρίξουν τις αυξημένες ανάγκες τους. @arkouman pic.twitter.com/946wT6BHP4

  — Vassilis Kikilias (@Vkikilias) November 2, 2020


  Διαβάστε ακόμη:

  * Νέα, αυστηρότερα μέτρα στη Θεσσαλονίκη προανήγγειλε ο δήμαρχος Κ. Ζέρβας

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ