Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Οκτ-2020 12:01

  Δίκη Χρυσής Αυγής: H απάντηση της εισαγγελέα στην πρόεδρο και "οι ανοίκειες εκφράσεις της πολιτικής αγωγής"

  Δίκη Χρυσής Αυγής: H απάντηση της εισαγγελέα στην πρόεδρο και "οι ανοίκειες εκφράσεις της πολιτικής αγωγής"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τελευταία ενημέρωση: 15.13

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Επιμένει στην πρότασή της για αναστολή σε όλους τους κατηγορουμένους η εισαγγελέας στη δίκη για τη Χρυσή Αυγή, Αδαμαντία Οικονόμου, ενώ χαρακτήρισε "έντονο" το ύφος που της απευθύνθηκε χθες η πρόεδρος του Δικαστηρίου.

  Στο δικαστήριο προσκομίστηκε και αναγνώστηκε βούλευμα του 2015 που αναφέρεται σε  παραβίαση των περιοριστικών όρων από τον Γιάννη. Ειδικότερα, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου προσκόμισε το συγκεκριμένο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για τον Γιάννη Λαγό, από το οποίο προκύπτει πως είχε διαταχθεί η προφυλάκισή του για παραβίαση περιοριστικών όρων.

  Σύμφωνα με την ανάγνωσή του βουλεύματος από τον γραμματέα του δικαστηρίου αναφέρεται ότι ο Γιάννης Λαγός παραβίασε τρεις φορές τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί μετά το πέρα της προσωρινής του κράτησης και κάνει λόγο για "συνειδητή παράβαση των όρων". Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη επεσήμανε ότι οι εφέτες υιοθέτησαν την εισήγηση του αναπληρωτή εισαγγελέα της δίκης, Στέλιου Κωσταρέλου.

  Η παρέμβαση και η "απάντηση"

  Σε παρέμβασή της, η εισαγγελέας της έδρας χαρακτήρισε "έντονο το ύφος" με το οποίο της απευθύνθηκε χθες η πρόεδρος και επανέλαβε τα επιχειρήματα περί γνωστού τόπου διαμονής, ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής, ότι θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη που την οδήγησαν στην πρότασή της για αναστολή των ποινών για όλους τους καταδικασθέντες πλην Ρουπακιά. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο Γιάννης Λαγός δεν παραβίασε εκ προθέσεως τους περιοριστικούς όρους.

  Μάλιστα ο Αλ. Αλεξιάδης, συνήγορος του Λαγού, διάβασε στο δικαστήριο δήλωση του εντολέα του, που έκανε λόγο για "πλάνη του δικαστηρίου" ως προς τη "δήθεν παραβίαση περιοριστικών όρων", επικαλούμενος τα βουλεύματα που ακολούθησαν του βουλεύματος του 2015. Πρόκειται για δυο βουλεύματος που το ένα, του 2-015 , τον αποφυλακίζει αφού δέχεται πως δεν παραβίασε συνειδητά τους όρους και άλλωστε είχε 24ωρη φύλαξη από αστυνομικούς, και το δεύτερο του 2019, επαναλαμβάνει τα ίδια και του επιτρέπει να ταξιδεύει στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτής.

  Πρόεδρος: Το δικαστήριο δεν ζήτησε βούλευμα του 2015, αλλά αν υπάρχει τυχόν βούλευμα για παραβίαση περιοριστικών όρων από τον Ι. Λαγό και η εισαγγελέας προσκόμισε του 2015.

  Συνήγορος Λαγού: Δεν μπορώ να δεχτώ ότι το δικαστήριό σας δεν ήξερε ότι υπήρχαν άλλα δύο βουλεύματα. Αυτά γιατί δεν τα διαβάζετε;

  Πρόεδρος: Τα ανέγνωσε η κυρία εισαγγελέας

  Συνήγορος Λαγού: Υπάρχουν όμως και αυτά

  Πρόεδρος: Τα δύο επόμενα βουλεύματα δεν λειτουργούν σαν Εφετείο

  Για τον Μιχαλολιάκο

  Επίσης σημείωσε: "Επειδή αναφερθήκατε στον Νικόλαο Μιχαλολιάκο, που καταδικάστηκε σε ηλικία 22 ετών, η πράξη αφορά κατοχή εκρηκτικών πυροτεχνημάτων για την οποία του επιβλήθηκε ποινή έντεκα μηνών. Και όχι για έκρηξη όπως ανέφεραν σε ΜΜΕ συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής χρησιμοποιώντας ανοίκειες προς το πρόσωπό μου φράσεις".

  Παρών στο δικαστήριο και ο Ηλίας Κασιδιάρης 

  Ο πρώην βουλευτής πήρε το λόγο για μια δήλωση.


  "Οφείλω να προβώ σε μια δήλωση προσκομίζοντας παράλληλα ένα νέο στοιχείο που υπάρχει στη δικογραφία αλλά έχει διαφύγει της προσοχής του δικαστηρίου. Είναι ένα κρίσιμο, ένα συνταρακτικό στοιχείο που πρέπει ακόμα και σε αυτή τη φάση του δικαστηρίου να ληφθεί υπόψη. Στην υπόθεση αυτή υπάρχουν πολύ κρίσιμες και παράνομες κυβερνητικές παρεμβάσεις. Υπάρχει λοιπόν ένα νέο στοιχείο και πηγαίνω στις άρσεις του τηλεφωνικού απορρήτου που έγιναν πριν το βράδυ της δολοφονίας. Εμφανίζεται επανειλημμένως τηλεφωνικός αριθμός, ο οποίος συνδέεται με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα της τότε κυβέρνησης Σαμαρά, ανήκει στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου και πιστώνεται στον Δημήτριο Βαρτζόπουλο, που είναι ο εξ απορρήτων του τότε πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. 

  Με ποιους μιλάει αυτός άνθρωπος; Έπρεπε το δικαστήριό σας να το έχει ήδη ερευνήσει αλλά μπορεί κάλλιστα να γίνει και τώρα. Δυο μέρες πριν τη δολοφονία, στις 16.9.2013, αυτός ο άνθρωπος μιλάει με πρόσωπο που έχει επικοινωνία με τον καθ' ομολογίαν δράστη. Και δεν είναι μόνο δύο μέρες πριν από τη δολοφονία, έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες και μηνύματα και πιο πριν. Ως κατηγορούμενος ζητώ να διαλευκανθεί η υπόθεση ακόμα και αυτή την κρίσιμη ώρα. Το δικαστήριο έχει υποχρέωση να αποδείξει και την ενοχή αλλά και την αθωότητα των κατηγορουμένων. Αυτή τη στιγμή έχει καταστραφεί η ζωή μου κυριολεκτικά για ένα έγκλημα που το έχω καταδικάσει από την πρώτη στιγμή και δεν έχω καμία σχέση".

  Συντάσσομαι με την εισαγγελική πρόταση για την αθώωση όλων των κατηγορουμένων και ζητώ ο εν λόγω κυβερνητικός παράγοντας, που σας έδωσα όλα τα στοιχεία, να έρθει εδώ για να εξηγήσει τι έλεγε στην προκειμένη περίπτωση με τον άνθρωπο που μετά τη δολοφονία μιλούσε με τον καθ' ομολογίαν δράστη και να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση μαζί μου".

  Για αύριο το πρωί διακόπηκε η συνεδρίαση, με την ολοκλήρωση των δευτερολογιών της υπεράσπισης για το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης. Στο δικαστήριο αύριο στις 11 το πρωί θα αγορεύσει η εισαγγελέας για τα αιτήματα που υπέβαλε ο Ηλίας Κασιδιάρης. Πιθανότατα αύριο το δικαστήριο θα ανακοινώσει και την απόφασή του για τις αναστολές στην έκτιση των ποινών των καταδικασθέντων.

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Η "μετωπική" προέδρου και εισαγγελέα στη δίκη της Χρυσής Αυγής

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ