Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Οκτ-2020 13:23

  Βουλή: Εξασφαλίστηκε η πληρότητα του 30% στα θέατρα τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του μέτρου

  Βουλή: Εξασφαλίστηκε η πληρότητα του 30% στα θέατρα τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του μέτρου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εξασφαλίστηκε στην πλειονότητα των θεάτρων η πληρότητα του 30%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου.

  "Τις μέρες που έχουν λειτουργήσει τα θέατρα, αυτήν την βδομάδα η πληρότητα του 30% στις περισσότερες περιπτώσεις εξασφαλίζεται και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ θετικό. Από την Τετάρτη μέχρι σήμερα και το Σαββατοκύριακο γίνονται ένα σωρό πρεμιέρες. Ανοίγουν τα θέατρα, ο κόσμος πηγαίνει στο θέατρο", δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, που είχε κληθεί να απαντήσει στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου για τη στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού.

  Αναφερόμενη στην οικονομική στήριξη όσων έχουν εγγραφεί στο μητρώο, η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι "εδώ και έναν μήνα υπάρχει συγκεκριμένη ρύθμιση που προβλέπει ότι τα 534 ευρώ -είναι ο ν. 7222 στο άρθρο 20- θα δοθούν στους ανθρώπους του πολιτισμού που έχουν εγγραφεί στο μητρώο για τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβριο, με δυνατότητα να καλυφθούν και οι δύο επόμενοι μήνες, Νοέμβριος και Δεκέμβριος, αν αυτό χρειαστεί. Αυτό έχει ανακοινωθεί πριν τα πρωτόκολλα". Είπε, ακόμη, ότι χθες δόθηκε, "στο μέτρο του εφικτού", παράταση για τις διορθώσεις στο μητρώο, προκειμένου να εγγραφούν περισσότεροι άνθρωποι και να μπορέσουν να λάβουν 534 ευρώ. Τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, θα ανακοινωθούν και οι αποφάσεις για την επιδότηση των θέσεων.

  Η κ. Αναγνωστοπούλου, τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε ότι εξελίσσεται μία βίαιη φτωχοποίηση του κόσμου του πολιτισμού που επιβάλλει μία νέα συμφωνία ώστε να υπάρξει πολιτισμός για όλους τους πολίτες με στήριξη μεμονωμένων καλλιτεχνών, μικρών επιχειρήσεων, στήριξη εκείνων που μεταφέρουν από γενιά σε γενιά τον πολιτισμό. Είπε, δε, ότι η κοινοβουλευτική τάξη επιβάλλει και διαφάνεια και το υπουργείο οφείλει να ενημερώσει τη Βουλή σε ποιους πήγαν τα χρήματα της έκτακτης επιχορήγησης για τον πολιτισμό.

  "Αναφέρεστε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις μικρές επιχειρήσεις του πολιτισμού. Μα, το βασικό εργαλείο στήριξης αυτών των επιχειρήσεων, κυρία Αναγνωστοπούλου, θα είναι το ΑΚΡΟΠΟΛ, το οποίο στήνεται και το οποίο σε αυτή τηναΑίθουσα μέσα το κόμμα σας το πολέμησε λυσσαλέα", απάντησε η κ. Μενδώνη.

  Ως προς τις επιχορηγήσεις, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού τόνισε ότι οι περισσότεροι φορείς που ήταν συνεπείς και προσκόμισαν εγκαίρως τα δικαιολογητικά, εισέπραξαν και εισπράττουν καθημερινά τα χρήματα και επεσήμανε πως όσα στοιχεία έχει ζητήσει μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ διαβιβάζονται από το υπουργείο.

  "Σε όλο το διάστημα της πανδημίας διαπιστώνουμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού αντιδρά με μεγάλη καθυστέρηση, αντιδρά και με πάρα πολύ μειωμένα ανακλαστικά, απέναντι σε αυτό που συμβαίνει στον χώρο του πολιτισμού", υποστήριξε η κ. Αναγνωστοπούλου και υπογράμμισε ότι η Βουλή πρέπει να συζητήσει τα ποσά που ανακοινώνει η κ. Μενδώνη για τη στήριξη του πολιτισμού. Ανέφερε, εξάλλου, ότι οι επιχορηγήσεις δεν έχουν φτάσει στους τελικούς αποδέκτες, δηλαδή στους καλλιτέχνες, στους δημιουργούς και προειδοποίησε: "Βλέπουμε μια βίαιη φτωχοποίηση των ανθρώπων του πολιτισμού, περιθωριοποίηση και αποκλεισμό από τον πολιτισμό μεγάλων ομάδων εργαζομένων".

  "Το ξέρετε πολύ καλά, ότι διπλασιάσαμε τις επιχορηγήσεις λόγω της πανδημίας. Δινόταν συνήθως 1.000.000 στις ΑΜΚΕ του θεάτρου και δώσαμε 2.000.000. Δίνονταν περίπου 500.000 στον χορό και δώσαμε 1.100.000. Διπλασιάστηκαν", απάντησε η υπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού και πρόσθεσε: "Για πρώτη φορά το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει και επαγγελματίες, επιχειρήσεις του πολιτισμού. Αυτά δεν είχαν ξαναγίνει. Και διά του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, η κυβέρνηση αυτή θα κερδίσει το στοίχημά της και στον πολιτισμό, διότι έχουμε τεχνογνωσία και μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις ενός τέτοιους εγχειρήματος. Και ποιο είναι το εγχείρημα; Να μπει, επιτέλους, σε τάξη το επαγγελματικό τοπίο στον χώρο του πολιτισμού. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό θα το πράξουμε. Να είστε σίγουροι".

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ