Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Οκτ-2020 13:20

  Σκυλακάκης: Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει για το 2021 τουρισμό στο 60% του 2019

  Σκυλακάκης: Ψάχνουμε τρόπο να δοθεί ένα μέρος  μη-επιστρεπτέας προκαταβολής στον 4ο κύκλο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τουρισμό στο  60% του 2019 προβλέπει το αισιόδοξο σενάριο για το επόμενο καλοκαίρι σύμφωνα με την αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Όπως είπε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά την συζήτηση του προσχεδίου Προϋπολογισμού,  το ίδιο σενάριο προβλέπει περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού έως και τον Απρίλιο του 2021. Θετικό στοιχείο στα δημοσιονομικά η διατήρηση κουλτούρας πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων.

  Στη δευτερολογία του ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι τόσο στο προσχέδιο όσο και στο σχέδιο του Προϋπολογισμού απουσιάζουν από το ΠΔΕ τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Τα κονδύλια αυτά, πρόσθεσε, θα υπολογιστούν με συμπληρωματική νομοθεσία στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αφού πρώτα εγκριθούν από την ΕΕ το πρώτο 4μηνο του 2021. Ενώ υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική ελευθερία για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα στην οικονομία το 2020 και το 2021. Η συζήτηση αυτή θα γίνει στο μεσοπρόθεσμο, "κι αφού έχουμε την πανδημία πίσω μας", είπε χαρακτηριστικά.

  "Η υγειονομική πανδημία θα σέρνεται. Τι θα συμβεί δεν το γνωρίζουμε. Μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις δεν έχουμε γνώση τι θα συμβεί.  Δεν γνωρίζουμε για παράδειγμα τι θα γίνει με το εμβόλιο. Υπάρχει όμως κάτι που δεν έχουμε αβεβαιότητα" σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης. "Παρακολουθώντας τα έσοδα βλέπουμε να υπάρχει  κουλτούρα πληρωμών. Και παρά τις φορολογικές αναβολές που στερούν και 2 δις από τα έσοδα,  πρέπει να σας πω ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν και είναι κατά το δυνατόν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους τους. Αυτό δείχνει υγιή  δομή υγιή για την επόμενη μέρα, αυτό είναι το κλειδί για εφαρμόσουμε τις πολιτικές που θα αποφασίσει η ελληνικός λαός με ψήφο του στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση".

  Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός έχει και δεύτερο σενάριο δυσμενέστερο, για βαρύτερες συνέπειες στον τουρισμό το επόμενο καλοκαίρι (από το 60% του 2019) και πλήρη περιοριστικά μέτρα για όλο το β’ τρίμηνο του 2021. "Είναι σαφές πως δεν θα μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω για τι θα συμβεί αλλά πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και για τα δύο σενάρια. Όχι για το 2021, γιατί εκεί έχουμε την δημοσιονομική δυνατότητα και πολύ ικανοποιητική η πρόσβαση στις αγορές και η στήριξη από ΕΚΤ και ΕΕ. Αλλά από το 2022 και μετά μεσομακροπρόθεσμα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί για να διατηρήσουμε δημοσιονομική ευστάθεια και την δυνατότητα της οικονομίας να ανακάμψει".

  Μ. Νταλιάνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ