Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Οκτ-2020 08:34

  Kύπρος: Υπό αξιολόγηση οι εκκρεμείς αιτήσεις για τα κυπριακά διαβατήρια

  Kύπρος: Υπό αξιολόγηση οι εκκρεμείς αιτήσεις για τα κυπριακά διαβατήρια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κυβέρνηση έκρινε χθες με τον πιο επίσημο τρόπο, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα είχε διαχρονικές αδυναμίες και έτυχε καταχρηστικής εκμετάλλευσης, αλλά αποφάσισε να το καταργήσει από την 1η Νοεμβρίου, κρατώντας το στη ζωή για άλλες 17 μέρες.

  Τι θα γίνει στο διάστημα αυτό; Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, οι αιτήσεις που εκκρεμούν θα εξεταστούν και θα ληφθεί απόφαση γι’ αυτές. Στο ίδιο διάστημα, όμως, έχουν δικαίωμα οι επενδυτές που ήδη προέβησαν στην αναγκαία προεργασία (αγορά μόνιμης κατοικίας, άλλες επενδύσεις, επαφές με πάροχους, κλπ) να καταθέσουν τις αιτήσεις τους.

  Προκύπτει πως ανεξάρτητα από τον περιορισμένο χρόνο που απέμεινε έως την 1η Νοεμβρίου, οι νόμιμα κατατεθειμένες αιτήσεις θα τύχουν της δέουσας αξιολόγησης, ανεξάρτητα αν θα χρειαστεί οι αρμόδιοι λειτουργοί να αποφασίσουν μετά την 1η Νοεμβρίου. Εν ολίγοις, την 1η Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για πολιτογράφηση αλλοδαπών.

  Είναι μεν λογικό να αναμένεται ότι θα σπεύσουν πολλοί μεσάζοντες (δικηγορικά, λογιστικά-ελεγκτικά γραφεία, γραφεία παροχής διοικητικών υπηρεσιών, κτηματομεσίτες, επιχειρήσεις ανάπτυξης γης, κ.α.) να καταθέσουν αιτήσεις που είναι στο στάδιο της προετοιμασίας. Ωστόσο, μας αναφέρθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι για να μπορέσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθούν και να κατατεθούν αιτήσεις με καλές πιθανότητες έγκρισης θα πρέπει να έχει προηγηθεί καλή προεργασία.

  Η ίδια πηγή εκτίμησε πως ο αιφνιδιασμός που επέφερε η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού να καταργήσει το πρόγραμμα δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε επενδυτές να τρέξουν τώρα για επενδύσεις (αγορά ακινήτων, κατά κύριο λόγο) και κατάθεση κατάλληλα συμπληρωμένων αιτήσεων. Από την άλλη, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κατάθεσης ελλιπών αιτήσεων εντός προθεσμίας, με πρόθεση να συμπληρωθούν στη συνέχεια.

  Περίπου 700 εκκρεμούν

  Ως προς τις αιτήσεις που εκκρεμούν, από το αρμόδιο υπουργείο δεν μας δόθηκε χθες επίσημος αριθμός. Ωστόσο, μέσα από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τις πολιτογραφήσεις προκύπτει ότι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2020 εκκρεμούσαν 635 αιτήσεις, οι οποίες είχαν κατατεθεί μετά τις 21/5/2018. Είναι πιθανό στον ένα μήνα που μεσολάβησε να έχουν κατατεθεί και άλλες αιτήσεις ή κάποιες από τις 635 να έχουν ήδη εγκριθεί ή απορριφθεί. Ανεπίσημες πληροφορίες ανεβάζουν, πάντως, τον σημερινό αριθμό των εκκρεμοτήτων σε περίπου 700.

  Στην έκθεσή του, ο Γενικός Ελεγκτής επισημαίνει κάτι σοβαρό, το οποίο πρέπει να λάβει υπόψη το Υπουργείο Εσωτερικών κατά το τελικό ξεκαθάρισμα των αιτήσεων, για να αποφευχθούν, έστω και την ύστατη, νέα παρατράγουδα. Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, από τις 635 αιτήσεις επενδυτών που εκκρεμούσαν, "στις 91 από αυτές έχουν καταχωριστεί, από τους λειτουργούς που χειρίζονται τα λογιστικά φύλλα, σημειώσεις που αφορούν σε ξέπλυμα χρήματος, πλαστά στοιχεία/έγγραφα, αιτούντες υψηλού κινδύνου (ΠΕΠ κ.λπ.), πιθανές ποινικές υποθέσεις, αμφίβολη πηγή εισοδημάτων, απάτες, φοροδιαφυγές, δωροδοκίες, κατηγορίες για πλαστογραφία, ποινές στις χώρες καταγωγής, συμπερίληψη στα Panama Papers, κ.λπ."! Και προσθέτει ο Γενικός Ελεγκτής: "Κατά την άποψη της υπηρεσίας μας, αυτές οι αιτήσεις , εκ των οποίων πολλές υποβλήθηκαν προ 15 και πλέον μηνών, φαίνεται, από τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας, πως θα έπρεπε να είχαν ήδη απορριφθεί, κάτι το οποίο θα μπορούσαμε να επιβεβαιώσουμε εάν δεν είχαν προβληθεί προσκόμματα στην περαιτέρω διεξαγωγή του ελέγχου". Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εξέφρασε μάλιστα την απορία του γιατί αιτήσεις που είχαν υποβληθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο, με σοβαρές παρατηρήσεις για ποινικά θέματα, εξακολουθούσαν να θεωρούνται υπό αξιολόγηση, αντί να απορριφθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

  ΠΗΓΗ: philenews.com

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Κύπρος: Τέλος τα "χρυσά" διαβατήρια μετά τον σάλο των αποκαλύψεων

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ