Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Οκτ-2020 23:04

  Προκλητική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας: Η Ελλάδα προχώρα σε βήματα κλιμάκωσης

  Προκλητική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας: Η Ελλάδα προχώρα σε βήματα κλιμάκωσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:55

  Το άσπρο-μαύρο προσπαθούν να κάνουν οι Τούρκοι για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, κατηγορώντας την Ελλάδα για την κλιμάκωση της έντασης και φτάνοντας, μάλιστα, στο σημείο να αναρτούν φωτογραφίες από την πρόσφατη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο.


  Σε κείμενο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας με τίτλο "Βήματα κλιμάκωσης από την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο από τις 12 Σεπτεμβρίου" σημειώνεται ότι το Ορούτς Ρέις επέστρεψε στην Αττάλεια για συντήρηση μαζί με τα πλοία που το συνόδευαν για να του παρέχουν προστασία.

  "Αμέσως μετά την επιστροφή του Ορούτς Ρέις η Ελλάδα ανέπτυξε ναυτικές μονάδες στο Καστελλόριζο στις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ διαφορετικές μονάδες παραμένουν στο νησί από τότε", σημειώνεται στο κείμενο το οποίο έχει και φωτογραφία από την επίσκεψη της ΠτΔ στο Καστελλόριζο.

  Σημειώνουν επίσης ότι "μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα και οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Δυτική Θράκη όπου ζει η Τουρκική μειονότητα".

  Στις 15 Σεπτεμβρίου 2020, η Ελλάδα ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις με NAVTEX στη Χίο, που είναι αποστρατικοποιημένη ζώνη.

  Η Ελλάδα συνέχισε, πραγματοποιώντας ασκήσεις με πραγματικά πυρά πάνω και κοντά στο νησί της Λήμνου που ανήκει επίσης σε αποστρατικοποιημένη ζώνη. 

  Η Ελλάδα δεν απέφυγε να κάνει και ασκήσεις εναέριων μέσων γύρω από τα αποστρατικοποιημένα νησιά, όπως η Χίος, η Κως, η Ρόδος και τα υπόλοιπα νησιά μεταξύ τους, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ. Όπως σημειώνει, μία NOTAM εκδόθηκε για ασκήσεις την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου, η οποία επίσης επηρέασε την ελεύθερη αεροναυτιλία σε μεγάλη περιοχή διεθνή εναέριου χώρου.

  Αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε την 1η Οκτωβρίου ότι θα διεξαχθούν στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές νότια από το Καστελλόριζο, με τη μία στις 6 Οκτωβρίου και την άλλη στις 8 Οκτωβρίου.

  Προσθέτει ότι η Ελλάδα συνεχώς εκδίδει ναυτιλιακές προειδοποιήσεις για το Αιγαίο, καλύπτοντας παρατεταμένες χρονικές περιόδους καθώς και μεγάλες περιοχές. Αυτή τη φορά, άλλη μία NOTAM ανακοινώθηκε για δραστηριότητες του Ελληνικού Ναυτικού και της Αεροπορίας, μεταξύ των οποίων ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε ολόκληρο το Αιγαίο μεταξύ 11 Νοεμβρίου και 29 Δεκεμβρίου.

  Στις 8 Οκτωβρίου, άλλη μία στρατιωτική άσκηση ανακοινώθηκε για 12 με 13 Οκτωβρίου στο νησί της Λέσβου, για μία περιοχή ακριβώς έξω από τις ακτές της Τουρκίας.

  Σε άλλη μία παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σημειώνει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, ανακοινώθηκε στις 9 Οκτωβρίου ότι θα γίνουν ασκήσεις με πυρά μεταξύ 12 και 16 Οκτωβρίου στη Χίο, ταυτόχρονα με τις ασκήσεις στη Λέσβο για τις 12 και 13 Οκτωβρίου. 

  Οι Τούρκοι κάνουν λόγο για συνεχιζόμενες παραβιάσεις όσον αφορά την αποστρατικοποίηση των νησιών, ενώ προσθέτουν ότι η Ελλάδα δεν διστάζει να παραβιάζει τη διμερή συμφωνία του 1988 η οποία προβλέπει και οι δύο χώρες να απέχουν από τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων σε εθνικές και θρησκευτικές γιορτές. Πρόσφατα, όπως σημειώνει, η Ελλάδα εξέδωσε ναυτιλιακές προειδοποιήσεις για δύο διαφορετικές ασκήσεις, οι οποίες είναι σχεδιασμένες να λάβουν χώρα στις 29 Οκτωβρίου, Ημέρα της Δημοκρατίας για την Τουρκία. Ακολούθως, η Τουρκία ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις για την ελληνική εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου.

  "Η Ελλάδα, για ακόμη μια φορά, άρχισε να προσδίδει στρατιωτικό χαρακτήρα στην κατάσταση της ανατολικής Μεσογείου, εκδίδοντας άλλη μία ΝΟΤΑΜ για στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ 13 και 18 Οκτωβρίου 2020, καλύπτοντας την περιοχή και το χρονοδιάγραμμα της δραστηριότητας του Ορούτς Ρέις που λάμβανε χώρα μεταξύ 12 και 22 Οκτωβρίου 2020. Επιπλέον, έχει μεταδοθεί ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να αποκτήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ισραήλ για να στείλει στην περιοχή.

  Είναι τώρα εμφανές ότι η Ελλάδα είναι αυτή που κλιμακώνει την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Οι εξελίξεις αυτές φανερώνουν τα απώτερα κίνητρα της Ελλάδας την παραμονή των διερευνητικών επαφών", καταλήγει.

  Δείτε ολόκληρο το κείμενο στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡXEIA

  Ανακοίνωση (667 KB)

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ