Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Οκτ-2020 17:31

  Προπαγάνδα από το τουρκικό ΥΠΕΞ: Οι έρευνες του Oruç Reis γίνονται 425 χλμ. μακριά από την Ελλάδα

  ορουτσ ρεις 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνεχίζοντας να αναπαράγει την τουρκική κοσμοθεωρία, που λέει ότι υπολογίσιμο έδαφος είναι μόνο τα ηπειρωτικά εδάφη και όχι τα νησιά, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε απάντηση στην προηγούμενη ανακοίνωση της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία "είναι απαράδεκτες οι ενστάσεις προς τη χώρα μας επειδή δραστηριοποιείται 15 χιλιόμετρα από τις ακτές μας", παραλείποντας το γεγονός ότι η νέα παράνομη τουρκική Navtex δίνει ως σημείο δραστηριοτήτων του Oruç Reis, περιοχή 6,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Μεγίστης και χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις γίνονται "15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο σημείο της Τουρκίας και σε απόσταση 425 χιλιόμετρων από την ηπειρωτική Ελλάδα".

  Αναλυτικά η ανακοίνωση

  "Το πλοίο μας το Ορούτς Ρέις, μετά από ένα μήνα συντήρησης και επισκευής, ξεκίνησε τις  δραστηριότητες σεισμικών ερευνών, από εκεί που σταμάτησε. Αυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020 βρίσκονται εντελώς εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο σημείο της Τουρκίας και σε απόσταση 425 χιλιόμετρων από την ηπειρωτική Ελλάδα.

  Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με τη δήλωση του επανέλαβε τις αντιρρήσεις του  επί του θέματος σήμερα, επικαλούμενο αβάσιμους ισχυρισμούς, ασυμβίβαστους με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι απαράδεκτες οι ενστάσεις προς τη χώρα μας επειδή δραστηριοποιείται 15 χιλιόμετρα από τις ακτές μας, και διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή  της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτές οι αντιρρήσεις βασίζονται στους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της Ελλάδας για θαλάσσιες ζώνες ευθύνης που  ενσωματώνονται  στο χάρτη της Σεβίλλης. Ωστόσο, έχει ανακοινωθεί από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά άκυρος.

  Ο ισχυρισμός της  Ελλάδας, ότι η Μεγίστη δημιουργεί 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής ευθύνης δεν συμβαδίζει ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε με τις διεθνείς δικαστικές αποφάσεις. Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι μαξιμαλιστικές. Η προσδοκία μας από την Ελλάδα να αποσύρει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, οι οποίες ενσωματώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης, να τερματίσει  τις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και  κυρίως με τις διερευνητικές επαφές να ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο μαζί μας".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ