Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Οκτ-2020 16:41

  Η μάχη του Γ. Λαγού στις "καθυστερήσεις" στοχεύει στο μπλοκάρισμα της ασυλίας του από την Ευρωβουλή

  Η μάχη του Γ. Λαγού στις "καθυστερήσεις" στοχεύει στο μπλοκάρισμα της ασυλίας του από την Ευρωβουλή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Χτίσιμο επιχειρημάτων ώστε να μπλοκάρει την άρση της ασυλίας του από την Ευρωβουλή, κάνει αυτή την ύστατη ώρα της δίκης  στο Εφετείο της Αθήνας, στην οποία εμφανίστηκε – όπως είχε δικαίωμα- δεύτερη φορά μετά από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας.

  Δεκαπέντε μήνες μετά την ανεξαρτητοποίησή του από την Χρυσή Αυγή και τον καυγά με ηγεσία του κόμματος που του ζητούσε πίσω την έδρα, ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής που έχει ιδρύσει τον φορέα Εθνική Λαϊκή Συνείδηση εμφανίζεται και κάνει "κούγκι" την διαδικασία στο Εφετείο με αίτηση εξαίρεσης και κυρίως με δημόσιες δηλώσεις και παρεμβάσεις.   

  Από τις διατυπώσεις του Λαγου καθίστανται σαφή δυο πράγματα:

  -Πρώτον πως μιλώντας στην Ελλάδα για "θεμελιώδη δικαιώματά του" που "καταπατούνται" για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας και της αρχής της δίκαιης δίκης, ουσιαστικά χτίζει νομική επιχειρηματολογία για να μπλοκάρει ή τέλος πάντων να δυσκολέψει την άρση της ασυλίας του από το Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό έχει ένα ισχυρό κίνητρο για τον ίδιο αφού ουσιαστικά σημαίνει πως όχι μόνο θα μπορεί να είναι ευρωβουλευτής (κάτι που ανεξάρτητα από την φυλάκισή του ή όχι θα ισχύει) με όλα τα προνόμια αλλά κυρίως πως δεν θα οδηγηθεί στις φυλακές μετά την καταδίκη του .

  -Δεύτερον πως  με την δημόσια παρουσία του και κυρίως μιλώντας για "67 αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους που επιχειρείται να χύσουν το αίμα τους" , δηλαδή μιλώντας εξ ονόματος όλων – πλην προφανώς του 68ου του Ρουπακιά- επιχειρεί να κάνει μια ηγετική εμφάνιση σε έναν χώρο που έχει  μείνει – κατά την κρίση του – ακέφαλος. Αρα να κεφαλαιοποιήσει σε επόμενο χρόνο και πολιτικά οφέλη.

  Το "χτίσιμο"

  Ο Λαγός παράλληλα αναφέρει πως έχει ομάδα 8 νομικών που θα δομήσουν την προσφυγή που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της όποιας απόφασης. Βέβαια σε αυτό υπάρχουν δυο σκέλη. Το πρώτο έχει να κάνει με τυχόν παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας, για την οποία η απόφαση μπορεί μεν να βγεί άμεσα αλλά δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα , πλην μιας αστικής αποζημίωσης.

  Σε δεύτερο χρόνο όμως προφανώς χτίζεται αγωγή για τη στιγμή (μετά από χρόνια) που θα καταστεί αμετάκλητη η υπόθεση στην Ελλάδα, οπότε με την εξάντληση των ενδίκων μέσων έχει δικαίωμα προσφυγής στο ΕΔΔΑ( Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) ζητώντας την επανάληψη της δίκης. Αυτό άλλωστε προβλέπεται  στο άρθρο 525  του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας "Επανάληψη σε όφελος του καταδικασμένου". Αναφέρει πως : "1. Η ποινική διαδικασία που περατώθηκε με αμετάκλητη απόφαση επαναλαμβάνεται, προς το συμφέρον του καταδικασμένου για πλημμέλημα ή κακούργημα, μόνο στις εξής περιπτώσεις: ….6) αν με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.) διαπιστώνεται παραβίαση δικαιώματος που αφορά το δίκαιο χαρακτήρα της διαδικασίας που τηρήθηκε ή την ουσιαστική διάταξη που εφαρμόσθηκε. Στην τελευταία περίπτωση δεν απαιτείται η διαπιστωθείσα από το Ε.Δ.Δ.Α. δικονομική παραβίαση να επηρέασε αρνητικά την κρίση του ποινικού δικαστηρίου".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ