Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Οκτ-2020 15:01

  Δίκη Χρυσής Αυγής: Να απορριφθεί το αίτημα Λαγού για εξαίρεση του δικαστηρίου πρότεινε η Εισαγγελέας

  Δίκη Χρυσής Αυγής: Να απορριφθεί το αίτημα Λαγού για εξαίρεση του δικαστηρίου πρότεινε η Εισαγγελέας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:20

  Να απορριφθεί ως αόριστη η αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλε ο Γιάννης Λαγός κατά της σύνθεσης του δικαστηρίου πρότεινε η Εισαγγελέας της Έδρας Αδαμαντία Οικονόμου. Οπως είπε, δεν προβλήθηκαν πραγματικά γεγονότα αλλά η αίτηση Λαγού στηρίζεται σε βάση υπονοιών.

  Η αίτηση είναι αόριστη και απαράδεκτη και ασκείται καταχρηστικά, τόνισε ζητώντας την απόρριψή της.   

  Το δικαστήριο διέκοψε για μία ώρα, για να αποφασίσει για την αίτηση εξαίρεσης Λαγού.

  Πλεύρης: "Παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας"

  Μετά την απορριπτική πρόταση της εισαγγελέως ο Κ. Πλεύρης δευτερολογεί επί της ένστασής του. Υποστηρίζει μεταξύ άλλων:

  "Ήρθε εδώ ο Κουτσούμπας που όπως είχε πει ο Παπανδρέου το ΚΚΕ ήταν η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση.

  Έχουμε υπόνοιες ότι υπήρξαν παρεμβάσεις. Όταν οι βουλευτές λένε μέσα στη Βουλή ‘δεν είναι αθώοι’ αυτό δεν είναι παρέμβαση στο δικαστήριο σας; Ανέχθηκε το δικαστήριο αυτό τον επηρεασμό. Έρχονταν εδώ μάρτυρες και μιλάγανε εδώ για τον φασισμό και για κρεμάλες. Έπρεπε το δικαστήριο να τους είχε διακόψει. Εδώ δεν δικάζονται ιδέες, μόνο πράξεις. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση απαγορεύει τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους κατηγορούμενους. Σήμερα τους αποκαλούσανε τέρατα. Υπήρξαν εφημερίδες που επαινούσαν την πρόεδρο του δικαστηρίου.

  Δεν δικάζει ο λαός έχουμε Σύνταγμα και νόμους. 

  Έχουμε παρέμβαση όλων των πολιτικών, όλων των ΜΜΕ στη δίκη.

  Έχουμε παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας”.

  Εξαιρέθηκε η νέα πρόεδρος

  Προηγουμένως έγινε δεκτή η αίτηση αποχής της νέας προέδρου κ. Σιμιτζή (που είχε εκφράσει πρόθεση αποχής) και το δικαστήριο με νέα σύνθεση προχωρεί στη συζήτηση της αίτησης εξαίρεσης του Γ. Λαγού. 

  Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ανέβηκε με νέα σύνθεση η Έδρα του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να εξετάσει το αίτημα του Γιάννη Λαγού. Ωστόσο, η πρόεδρος της νέας σύνθεσης που ορίστηκε για να κρίνει την αίτηση, δήλωσε κώλυμα, επειδή ήταν δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στην κύρια ανάκριση που διενεργήθηκε στο Εφετείο για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

  Έτσι, διακόπηκε για άλλη μία φορά η συνεδρίαση ώστε το δικαστήριο να αποφανθεί επί του κωλύματος που επικαλέστηκε η νέα πρόεδρος.

  Ενώ είχε αποχωρήσει η νέα σύνθεση, ο Γιάννης Λαγός ακούστηκε να λέει: "Έτσι μπράβο, έναν τους στέλνουμε στο σπίτια τους".

  Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στα επτά ηγετικά πρώην και νυν στελέχη της Χρυσής Αυγής, που καταδικάστηκαν προ ημερών για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

  Συγκεκριμένα, η απόφαση μη χορήγησης ελαφρυντικών αφορά τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

  Το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά στους πρώην βουλευτές της "Χρυσής Αυγής" Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Στάθη Μπούκουρα, Νίκο Μίχο και Μιχάλη Αρβανίτη.

  Συγκεκριμένα:

  -Στους Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη

  -Στον Μιχ. Αρβανίτη του σύννομου βίου

  -Στον Νίκο Μίχο ειλικρινούς μετάνοιας

  Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον Γ. Ρουπακιά, ενώ σε 8 νεαρούς κατηγορουμένους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, όπως και σε 2 της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

  Δηλαδή για την υπόθεση Φύσσα δόθηκαν ελαφρυντικά σε 5 καταδικασθέντες, για την υπόθεση Αιγύπτιων ψαράδων σε 4 καταδικασθέντες και για την υπόθεση ΠΑΜΕ έναν 1 καταδικασθέντα.

  Συγκεκριμένα :

  -Σε 8 καταδικασθέντες της μετεφηβικής ηλικίας. Πρόκειται για τους Μ. Αναδιώτη, Γ. Τσακανίκα, Δ. Αγριογιάννη, Μ. Ευγενικό, Αντ. Χατζηδάκη, Θ. Μαριά, Αρ. Χρυσαφίτη, Κ. Παπαδόπουλο.

  -Σε 2 καταδικασθέντες καλή συμπεριφορά μετά την άδικη πράξη: Στους κατηγορούμενους Γ. Δήμου και Γ. Σκάλκο.

  Εν ολίγοις απορρίφθηκε η πρόταση της Εισαγγελέως για αναγνώριση ελαφρυντικών στο σύνολο των κατηγορουμένων που  είχαν μόνο ένταξη σε εγκληματική οργάνωση χωρίς τη διάπραξη κάποιου κακουργήματος.

  Ο εκ των καταδικασθέντων, ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, ο οποίος βρέθηκε στο δικαστήριο κατά την ανακοίνωση της απόφασης, προχώρησε εξάλλου νωρίτερα στην εξής δήλωση: "Είμαι στο διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής, σε ένα νόμιμο κόμμα, εγκληματική οργάνωση το είπε μια παρακρατική συμμορία. Θέλω να δηλώσω σε όλους και θα το πω μέσα και με συγκεκριμένες πληροφορίες: η υπόθεση πλέον έχει πάει σε χέρια έγκριτων νομικών σε όλη την Ευρώπη οι οποίοι θα κρίνουν αν όλα αυτά που έχουν γίνει οι εντολές Σαμαρά, τα βίντεο Μπαλτάκου, τα ηχητικά είναι νόμιμα ή παρέμβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη. Θα κριθούμε όλοι μας. Δεν υπάρχει βία".

  Ο Γ. Λαγός υπέβαλε, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου. "Θεωρώ ότι υπάρχει προκατάληψη απέναντι μας. Μέχρι και ο Πρωθυπουργός σάς έχει πιέσει για την απόφαση σας", είπε ο Γιάννης Λαγός, στο δικαστήριο, ενώ ανακοίνωσε ότι διορίζει συνήγορό του τον Κωνσταντίνο Πλεύρη.

  Καθυστερήσεις

  Η εμφάνιση Λαγού πάντως και το αίτημα εξαίρεσης των δικαστών ουσιαστικά βάζει σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία. Θα πρέπει τώρα άλλοι δικαστές να αποφανθούν για το αίτημα, αφού ακουστεί η πλευρά του και πιθανόν οι λοιποί συνήγοροι.

  Η διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθηθεί είναι: αφού ο συνήγορος εκθέσει νομικά το αίτημα του εντολέα του και το παραδώσει γραπτώς, η παρούσα σύνθεση -εφόσον δεν κριθεί απαράδεκτο το αίτημα- θα πρέπει να αποσυρθεί και στην έδρα να ανέβει άλλη σύνθεση, που θα κρίνει την αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλε ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός.

  Η εξέλιξη της διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα κριθεί μετά την απόφαση που θα λάβει η νέα σύνθεση.

  Πλεύρης (συνήγορος Λαγού): Εξαίρεση όλων πλην της εισαγγελέως

  Την εξαίρεση όλης της έδρας πλην της εισαγγελέως ζήτησε ο Κωστας Πλεύρης, ως συνήγορος του Γιάννη Λαγου: "Ερχόμενος στην αίθουσα σχημάτισα την εντύπωση ότι εισέρχομαι σε δικαστήριο της Γαλλικής Επαναστάσεως, όπου υπήρχαν πλήθη

  Ελπίζω να εγγυηθείτε τη σωματική μου ακεραιότητα. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ορίζει ότι ο κατηγορούμενος τεκμαίρεται αθώος μέχρι να καταδικασθεί. Τα ΜΜΕ δεν επιτρέπεται να προεξοφλούν το αποτέλεσμα της δίκης. Όλα αυτά που αποτελούν νόμο του κράτους ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΕΙ με την ανοχή του δικαστηρίου σας.

  Υπάρχει επηρεασμός του δικαστηρίου σας.

  Έγινε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας από όλες τις εφημερίδες τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα. Αυτός ο επηρεασμός  μας δημιουργεί την εντύπωση ότι διακυβεύεται η ανεξαρτησία του δικαστηρίου σας. Τόσοι παράγοντες προσπαθούν να σας επηρεάσουν. Μέσα στη Βουλή αναρτήθηκαν πίνακες που έλεγαν ότι δεν είναι αθώοι. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δήλωσε ικανοποιημένη για τη δίκη. Η δίκη αυτή είναι ποινική, αλλά με την ανοχή σας μεταβλήθηκε σε πολιτική δίκη.

  Όλες οι εφημερίδες σας επαινούν. Γράφανε ότι είστε η καλή και αδέκαστη δικαστής, αυτό δεν το αμφισβητούμε, αλλά υπάρχουν άλλοι δικαστές ανίκανοι. Ταυτόχρονα οι ίδιες εφημερίδες στρέφονται κατά της Εισαγγελέως επειδή δεν συμφώνησε με την άποψη του μιντιακού κατεστημένου.

  Γράφουν σε ποια κελιά θα πάνε. Προεξόφλησαν ότι δεν θα έχουν αναστολή. Πρόκειται για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του νόμου, κλπ. Εδώ δεν δικάζονται άνθρωποι για πόλεμο. Εδώ δικάζονται άνθρωποι που παρανόμησαν. Η πρόταση της εισαγγελέως έχει βαρύτητα γιατί η εισαγγελέας εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Δημοσίου. Το δικαστήριο εξυπηρετεί την ιδέα της Δικαιοσύνης…

  Υπάρχει υπόνοια ότι έχετε επηρεαστεί. Εγώ ήμουν από τους πρώτους που κατηγόρησα τη Χρυσή Αυγή, δεν ανήκω σε αυτούς, μου έχει επιτεθεί ο Κασιδιάρης…

  Δεχθήκατε μια κατάσταση που παραβιάζει ευθέως το τεκμήριο της αθωότητας, δια της ανοχής.

  Αυτοί είναι οι λόγοι που ζητούμε να εξαιρεθεί όλο το δικαστήριο σας πλην της εισαγγελέως

  Πολιτικοποιήσατε μια ποινική δίκη. Οφείλατε να κάνετε μια δήλωση ότι εδώ δεν δικάζονται ιδέες. Δεν μπορεί όλα τα κομματόσκυλα να κάνουν δηλώσεις ότι νίκησε η Δημοκρατία, δεν δικάστηκε η Δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή δεν μπήκε μόνη της στη Βουλή, την έστειλε ο λαός. Εγώ είμαι βέβαιος για το αποτέλεσμα αυτή της δίκης. Εκτός αν είστε Τερτσέτης ή Πολυζωίδης…".

  Στο άκουσμα της είδησης ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους επτά καταδικασθέντες για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, το συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά στο Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας: "Ο λαός απαιτεί οι φασίστες φυλακή".

  Προσαγωγές έξω από τα δικαστήρια

  Σε 10 προσαγωγές ατόμων που πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αστυνομία επειδή συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο Αθηνών παρά τη σχετική απαγόρευση με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής.

  Την ίδια ώρα στην λεωφόρο Αλεξάνδρας εξελισσόταν μεγάλη συγκέντρωση κατά της Χρυσής Αυγής με αίτημα "τις ανώτερες δυνατές ποινές" για τους καταδικασμένους. Το ρεύμα κυκλοφορίας από Πατησίων προς Κηφισίας είναι κλειστό μπροστά στο Εφετείο.

  Νωρίτερα, η Μάγδα Φύσσα, η οποία έφτασε στο Εφετείο για να παρακολουθήσει τη συνέχιση της δικονομικής διαδικασίας, καταχειροκροτήθηκε από συγκεντρωμένους.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Η μάχη του Γ. Λαγού στις "καθυστερήσεις" στοχεύει στο μπλοκάρισμα της ασυλίας του από την Ευρωβουλή

  * Η απόφαση για τα ελαφρυντικά και η εμφάνιση του Γ. Λαγού

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ