Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 11-Οκτ-2020 10:34

  Ν. Μηταράκης: Πρόκληση οι δομές προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα

  Μηταρακης Καρα Τεπε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:50

  "Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τέσσερα προβλήματα όταν αναλάβαμε πριν από εννέα μήνες, τις προσφυγικές ροές, την συμφόρηση στα νησιά, τον κορονοϊό και την κατάσταση στην ηπειρωτική Ελλάδα", είπε ο Νότης Μηταράκης στον ΑΝΤ1.

  Ο Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου σύμφωνα με το το ant1news.gr ανέφερε ότι "oι ροές έχουν μειωθεί κατά 75%, αν εξαιρέσουμε το πρώτο δίμηνο η μείωση είναι 90%, άρα δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα που είχαμε από το 2015 και τα επόμενα χρόνια. Είχαμε 40.000 ανθρώπους στα νησιά και έχουμε μειώσει τον αριθμό κατά 17.000 και προχωράμε μέχρι τα Χριστούγεννα σε μεγάλη αποσυμφόρηση των νησιών. Σε ότι αφορά τον κορονοϊό είχαμε συνολικά 750 κρούσματα και μόνο έναν νεκρό, δεν είχαμε μεγάλη διασπορά στις δομές, δεδομένων των συνθηκών".

  Προσέθεσε ότι "η μεγάλη πρόκληση είναι τώρα στην ηπειρωτική Ελλάδα", λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι 67 ξενοδοχεία που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο θα κλείσουν έως το τέλος του έτους, θα περιοριστούν οι 32 32 υφιστάμενες δομές και θα ενισχυθούν όσες διατηρηθούν, ενώ διαρκώς εντείνεται ο ρυθμός των απελάσεων και των προωθήσεων σε άλλες χώρες".

  "Η δομή του Καρά Τεπέ θα διατηρηθεί έως το καλοκαίρι του 2021, θα υπάρξει μέριμνα για ενίσχυση των υποδομών της. Στην πρώτη βροχή επηρεάστηκαν 70 σκηνές από τις 1.100, έχει ήδη υπάρξει μέριμνα για τις περιοχές που επηρεάστηκαν από την κακοκαιρία. Έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των διαμενόντων, σε σχέση με τον πληθυσμό της Μόριας. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται έργα ύψους 5,5 εκ ευρώ για την ενίσχυση της δομής ενόψει του χειμώνα. Θα μετακινηθούν εκεί κάποια κοντέινερ. Δεν θα έχουμε το πρόβλημα του περσινού χειμώνα που είχαμε 21.000 ανθρώπους στην Μόρια", σημείωσε ο Υπ. Μετανάστευσης.

  Ο κ .Μηταράκης είπε ότι έχει ήδη υπάρξει χρηματοδότηση της ΕΕ για τις νέες κλειστές και ελεγχόμενες δομές σε τρία νησιά και ότι σε αυτές θα υπάρχουν μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται για τους διαμένοντες και τις τοπικές κοινωνίας και θα διασφαλίζονται και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

  Αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης των αιτούντων άσυλο στο κοινωνικό κράτος

  Δομικές αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης των αιτούντων άσυλο στο κοινωνικό κράτος με τη λήψη τριών βασικών αριθμών (ΠΑΑΥΠΑ, ΑΦΜ, τραπεζικό λογαριασμό) με το πέρας του σταδίου καταγραφής τους προανήγγειλε σε ομιλία του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

  Όπως επισήμανε μιλώντας σε σεμινάριο της ΔΑΚΕ με θέμα την "Ενσωμάτωση Μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Αγορά Εργασίας", "η πολιτική που ακολουθούμε είναι αυστηρή, είναι δίκαιη και τοποθετεί στο επίκεντρο της τον άνθρωπο. Στην κατεύθυνση αυτή βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο και προωθούμε την ομαλή ένταξη όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας, στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Έχουμε λάβει τολμηρές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του προενταξιακού σταδίου και για να προλειάνουμε το δρόμο της ομαλής κοινωνικής ενσωμάτωσης των αναγνωρισμένων προσφύγων. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν στη χώρα μας 82.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Προχωράμε σε δομικές αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης των αιτούντων άσυλο στο κοινωνικό κράτος. Συντονίζουμε την λήψη τριών βασικών αριθμών ήδη με το πέρας του σταδίου καταγραφής. Πλέον, ο αιτών θα λαμβάνει ΠΑΑΥΠΑ, ΑΦΜ και τραπεζικό λογαριασμό".

  Επίσης ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι σχεδιάζεται μαζί με τον ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας, ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα, "με στόχο τη χαρτογράφηση δεξιοτήτων, επαγγελματική συμβουλευτική, επαγγελματική κατάρτιση και πρακτική άσκηση" των αναγνωρισμένων προσφύγων με σκοπό τη διευκόλυνση της ένταξης τους στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος "θα προβλέπεται ειδική κατάρτιση όπως γλώσσα (επιπέδου ελληνομάθειας Α2) και "soft skills” (πολιτιστικό προσανατολισμό, επαγγελματικό προσανατολισμό, επιχειρηματικότητα)", είπε. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

  Για την Τουρκία και τις ΜΚΟ

  Ο Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε ότι "είναι πολύ πιθανό να έχουμε μια δεύτερη προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευθεί τον ανθρώπινο πόνο και να προωθήσει μέσω λαθροδιακινητών προσφυγικό πληθυσμό προς την Ευρώπη μέσω της χώρας μας"

  Συμπλήρωσε ότι "η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της με βάση το διεθνές δίκαιο και έχει καταφέρει μεγάλο πλήγμα στους λαθροδιακινητές που έχουν χάσει φέτος 100 εκ. ευρώ, ενώ και οι οργανώσεις που συχνά καταγγέλλουν push back είναι ελεγχόμενες. Όσο η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα της, όσοι στηρίζονται στο προσφυγικό για να επιβιώσουν, δέχονται ισχυρό πλήγμα".

  "Όσο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, ενισχύεται η θέση της Ελλάδας", ανέφερε ο κ. Μηταράκης, λέγοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να συνεχίσουν τον διάλογο, εφόσον συντρέχουν οι σωστές συνθήκες.

  Για την Χρυσή Αυγή και την "Αυγή"

  "Είναι ημέρα ντροπής για την "Αυγή" και τους μετόχους της. Η Νέα Δημοκρατία έχασε από τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής, κατά παράβαση του πνεύματος του Συντάγματος σε ότι αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επί ΣΥΡΙΖΑ η δίκη δεν "έτρεξε" με τους ρυθμούς που έπρεπε και όπως καταγγέλλει και ο Σταύρος Κοντονής άλλαξε και ο Ποινικός Κώδικας. Η δίκη ξεκίνησε επί Κυβερνήσεως Σαμαρά και ολοκληρώθηκε επί Κυβερνήσεως Μητσοτάκη", είπε ο κ. Μηταράκης, σχολιάζοντας τπ πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, ενώ σε ότι αφορά τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια στην Βουλή είπε ότι έγινε κατ΄ εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής και όταν αποδείχθηκε ότι είναι παράνομος, ακυρώθηκε".

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ant1news.gr


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ