Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Οκτ-2020 17:08

  Δίκη Χρυσής Αυγής: Τη Δευτέρα στις 10.00 η απόφαση επί των ελαφρυντικών

  Ελαφρυντικά ζητά ο Ρουπακιάς – Ξεκάθαρες αιχμές για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 10.00 το πρωί διέκοψε το Εφετείο τη συνεδρίασή του, οπότε και θα ανακοινωθεί η απόφαση επί των ελαφρυντικών όσον αφορά τις ποινές των κατηγορούμενων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. 

  Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης η πρόεδρος ρώτησε την Εισαγγελέα αν είναι έτοιμη για την πρότασή της επί των ποινών και όταν η κ. Οικονόμου απάντησε αρνητικά. Σε αυτό το πλαίσιο η κ. Λεπενιώτη έδωσε διακοπή της διαδικασίας για τη Δευτέρα.

  Όπως ανέφερε νωρίτερα το Capital.gr:  Με απολογητική διάθεση και κυρίως με διάθεση να αντικρούσει τις παρατηρήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για την μετατροπή της αρχικής πρότασης της σχετικά με τα ελαφρυντικά εμφανίστηκε με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου.

  Η εισαγγελική λειτουργός  ζήτησε το λόγο, προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά με την αντίδραση των συνηγόρων των κατηγορουμένων για την πρόταση της επί των ελαφρυντικών και όπως είπε "ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση".

  Τι είπε

  "Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση", είπε η κ.Οικονόμου: "..Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, Παραμένω πίστη στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου.  Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του  οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση.

  Αντιδράσεις

  Η διαδικασία ξεκίνησε με τις συμπληρωματικές τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης πρώην βουλευτών για το νέο ελαφρυντικό που εισηγήθηκε χθες μετά τις αντιδράσεις η κ. Οικονόμου. Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας της έδρας άλλαξε την πρόταση της( μετά τις αντιδράσεις), προτείνοντας την ελαφρυντική περίσταση του άρθρου 187 παρ 6, σε όλους τους κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν κατηγορούνται για άλλο κακούργημα.

  Οι αριθμοί της δικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή

  Οι 57 από τους συνολικά  68 κατηγορουμένους στη δίκη της Χρυσής Αυγής, κρίθηκαν ένοχοι με βάση την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Δηλαδή ήδη αποχώρησαν ως αθώοι από τη διαδικασία οι 11 κατηγορούμενοι:

  Πρόκειται για τους:

  - Αγιοβλασίτης Διονύσιος

  - Αποστολόπουλος Γεώργιος

  - Γαλανάκης Χρήστος

  - Γαροφαλάκης Σάββας

  - Καλπίτζης Γιώργος

  - Μαυρικάκης Μανώλης

  - Μπενέκη Νικολέτα

  - Περής Γιώργος

  - Πετράκης Γιώργος

  - Σκορδέλη Θέμις

  - Ψιλάκης Μανώλης

  Κακουργήματα - πλημμελήματα

  Οι  50 (από τους συνολικά 57) κρίθηκαν ένοχοι, για διεύθυνση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και για κακουργήματα και πλημμελήματα. Οι άλλοι 7 καταδικάστηκαν μόνο για πλημμελήματα.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ