Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Οκτ-2020 08:39

  Σκακιέρα έκαναν το Βαρώσι - Οι κινήσεις της Λευκωσίας

  Σκακιέρα έκαναν το Βαρώσι - Οι κινήσεις της Λευκωσίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τουρκία μέσα από την απόφαση ανοίγματος της παραλίας των Βαρωσίων στοχεύει, πολύ πέραν από τη στήριξη του Ερσίν Τατάρ στις "εκλογές", στην αλλαγή της βάσης των συνομιλιών στο Κυπριακό. Η ανακοίνωση που έγινε την Τρίτη στην Άγκυρα αποτελεί μια κίνηση τακτικής από πλευράς Τουρκίας που θέλει να καθορίσει ένα νέο πλαίσιο ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό.

  Από την άλλη η Λευκωσία προβαίνει στις δικές της κινήσεις τακτικής, επίσης με φόντο το Βαρώσι και με γνώμονα τις πάρα πέρα εξελίξεις στο Κυπριακό. Προβαίνει σε μια ελεγχόμενη αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις επιλέγοντας, όπως και ο διεθνής παράγοντας να κρατηθούν σχετικά χαμηλοί τόνοι. Κι αυτό γιατί όπως δηλώνεται παρασκηνιακά είναι πως "υψηλοί τόνοι αυτή τη στιγμή μόνο κέρδος θα δώσουν στην Τουρκία" αλλά και τον Ερσίν Τατάρ. 

  Η κυπριακή κυβέρνηση ρίχνει το βάρος των προσπαθειών της προς την κατεύθυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επιδίωξη μετά τη συζήτηση που θα διεξαχθεί την Παρασκευή να εκδοθεί μια "ισχυρή δήλωση" η οποία από την μια να καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες και από την άλλη να στέλνει μήνυμα για τις μετά τις "εκλογές" εξελίξεις στο Κυπριακό. Ως εκ τούτου η Κύπρος κινείται τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στις πρωτεύουσες των 5 του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

  Τόσο από πλευράς ξένων παιχτών στο Κυπριακό όσο και σε επίπεδο Ευρώπης, όπως φαίνεται και μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις, επιλέγεται επίσης προσεκτική αντίδραση στις τουρκικές ενέργειες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι το επόμενο πεδίο αναζήτησης στήριξης από μέρους της Λευκωσίας θα τύχει σχετικής ενημέρωσης την ερχόμενη εβδομάδα. Τη Δευτέρα ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τους ομολόγους του στα πλαίσια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Την Πέμπτη θα ενημερωθούν οι ηγέτες των 27 από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ωστόσο, συζήτηση των ενεργειών της Τουρκίας θα συζητηθούν τον Δεκέμβρη. 

  ΠΗΓΗ: Philenews.com

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ