Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Οκτ-2020 12:59

  Με έλλειμμα οι Δήμοι και το 2021

  Με έλλειμμα οι Δήμοι και το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Έλλειμμα και το 2021 αναμένεται να έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), δηλαδή οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, αναμένεται έλλειμμα 51 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 100 εκατ. ευρώ.  Το φετινό έλλειμμα "δείχνει" αρνητική απόκλιση 301 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό των ΟΤΑ, καθώς αναμενόταν πλεόνασμα 201 εκατ. ευρώ.

  Αναλυτικά, για τους ΟΤΑ, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπει πως το ισοζύγιο των ΟΤΑ κατά ESA για το 2020, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αναμένεται να ανέλθει σε έλλειμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ, χαμηλότερο κατά 301 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό δημοσιονομικό στόχο.

  Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την εκτίμηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος, καθώς και την απόκλισή του από τον στόχο είναι:

  -        η μείωση των ιδίων εσόδων των ΟΤΑ (ανταποδοτικά τέλη, φόροι, λοιπά τέλη, δικαιώματα, παροχή υπηρεσιών) έναντι των προβλέψεων, λόγω των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και της χρονικής μετάθεσης για το 2021 της επίδρασης από τη δήλωση της ορθής επιφάνειας των κτισμάτων,

  -        η έκτακτη επιχορήγηση που έλαβαν οι ΟΤΑ από τον τακτικό προϋπολογισμό ύψους 95 εκατ. ευρώ, λόγω των συνεπειών της πανδημίας, καθώς και η επιπλέον επιχορήγησή τους με ποσό ύψους 116 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και

  -              η συγκράτηση των λειτουργικών τους δαπανών.

  Το ισοζύγιο των ΟΤΑ για το 2021, προβλέπεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 51 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 49 εκατ. ευρώ έναντι της τρέχουσας εκτίμησης για το 2020. Οι βασικότεροι παράγοντες της μεταβολής αυτής είναι η προβλεπόμενη αύξηση των ιδίων εσόδων, η οποία θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος της υστέρησης που προέκυψε το 2020 λόγω των συνεπειών της πανδημίας, καθώς και λόγω της χρονικής μετάθεσης και της θετικής επίπτωσης από τη δήλωση της ορθής επιφάνειας των κτισμάτων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ