Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Οκτ-2020 08:16

  Ακυρώσεις, αναβολές για το 2021, βουτιά τζίρων: η εικόνα της αγοράς συνεδρίων

  Ακυρώσεις, αναβολές για το 2021, βουτιά τζίρων: η εικόνα της αγοράς συνεδρίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ακυρώσεις συνεδρίων, αναβολές διοργανώσεων για την επόμενη χρονιά στην καλύτερη περίπτωση, απουσία ξένων συνέδρων και μεγάλες απώλειες στους τζίρους της συνεδριακής αγοράς που "ταλανίζεται" ανάμεσα στην επιβίωση και την ανάγκη για μετασχηματισμό του κλάδου, εξαιτίας των περιορισμών στη φυσική παρουσία: τις επιπτώσεις της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης στην ελληνική αγορά συνεδρίων και εκδηλώσεων αποτύπωσε πανελλαδική έρευνα που παρουσιάστηκε διαδικτυακά από το Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων (ACVB) και Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Θεσσαλονίκης (TCB).
   
  Η έρευνα διεξήχθη τον Ιούλιο, όταν ακόμη μεγάλο μέρος των συνεδρίων είχε μετατεθεί για το τελευταίο τετράμηνο του έτους, όταν δηλαδή δεν είχε ξεσπάσει ακόμη το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Όπως έδειξαν τα στοιχεία, η κατάσταση για τις επιχειρήσεις του χώρου ήταν ήδη πολύ δύσκολη. Τρεις μήνες μετά, και ενώ η συνεδριακή δραστηριότητα παραμένει ουσιαστικά παγωμένη εξαιτίας και του πλαφόν στον αριθμό των συνέδρων, η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη, όπως επεσήμανε στην ομιλία της η πρόεδρος του HAPCO Ρένα Τόλη, που υπογράμμισε την καθοδική έως ανύπαρκτη πορεία για τον κλάδο.

  Τα αποτελέσματα της έρευνας

  Η έρευνα έδειξε συνοπτικά τα εξής: εξαιτίας της πανδημίας και των περιορισμών χάθηκε πάνω από 90% των συμμετεχόντων από το εξωτερικό. 76 εταιρείες ανέφεραν απώλεια 1.745 εκδηλώσεων. Οι επιχειρήσεις του χώρου κατέγραφαν τον Ιούλιο πτώση τζίρου στο 76%. 67% των ερωτηθέντων έχει αναλάβει ήδη διαδικτυακές εκδηλώσεις. Ποσοστό άνω του 62% των εταιρειών επισημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού. Για την πλειονότητα τέλος των επιχειρήσεων, σε ποσοστό 60%, η ανάκαμψη θα αργήσει και δεν αναμένεται να έρθει πριν την άνοιξη του 2021.

  Η αβεβαιότητα, κατά την περίοδο της έρευνας, σε ένα χώρο που βασίζεται κατεξοχήν στον προγραμματισμό ήταν μεγάλη, ενώ οι μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν δεν μπορούσαν να κάνουν κάποια πρόβλεψη για το μέλλον.

  Σημειώνεται πως πέρσι, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, η Ελλάδα ήταν στην 13η θέση στην Ευρώπη και 21η στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά την πραγματοποίηση συνεδρίων. Η Αθήνα στην 12η θέση στην Ευρώπη και 17η σε διεθνές επίπεδο, κάτι που αποδεικνύει τη μεγάλη δυναμική που είχε η αγορά, ενώ αντίστοιχα η Θεσσαλονίκη ήταν στην 30η και 70η θέση. Όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση της έρευνας, η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι το πρώτο ζητούμενο, το θέμα όμως είναι και η επανεκκίνηση του κλάδου ή η μετάβαση σε μια νέα εποχή με ψηφιακές δεξιότητες.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020