Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Σεπ-2020 08:39

  "Πάγο" στη μεταπήδηση δικαστών από την έδρα σε δημόσια αξιώματα (υπουργοί, βουλευτές κλπ)

  "Πάγο" στη μεταπήδηση δικαστών από την έδρα σε δημόσια αξιώματα (υπουργοί, βουλευτές κλπ)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Να μπλοκάρει τη (συνήθη) μεταπήδηση δικαστών μόλις κατέβουν από την έδρα που δικάζουν (συνταξιοδοτηθούν) σε δημόσια αξιώματα, δηλαδή σε θέσεις υπουργών, βουλευτών, επικεφαλής δημοσίων οργανισμών κλπ, θα ζητήσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων από τον Υπουργό Δικαιοσύνης στο ραντεβού που θα έχουν μαζί του την 1η Οκτωβρίου.

  Πρόκειται για ένα αίτημα που έχει υποβληθεί και από πολιτικές παρατάξεις και βρίσκει ευήκοα ώτα στις τάξεις των δικαστικών λειτουργών που προφανώς θεωρούν ότι η απαίτηση θεσμικής θωράκισης της Δικαιοσύνης περνάει μέσα (και) από την απεμπλοκή των δυο εξουσιών.

  Δύο χρόνια

  Επειδή είναι πολλά τα παραδείγματα αυτόματης μεταπήδησης από τη μια θέση στην άλλη, οι δικαστές ζητούν να μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα δυο ετών. Συγκεκριμένα  το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα και σε ανακοίνωση έχει ήδη θέσει τα αιτήματά της, μεταξύ των οποίων θίγει ζητήματα αιχμής όπου –πέραν του κορονοϊού- βασικό είναι η λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για απαγόρευση σε δικαστικούς λειτουργούς να αναλαμβάνουν οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα εντός χρονικού διαστήματος δύο ετών από την αφυπηρέτησή τους, καθώς και η παράταση κατά ένα έτος των προθεσμιών του νόμου Κατσέλη.

  Τα βασικά αιτήματα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

  1) Άμεση προώθηση των αλλαγών στον ΚΟΔΚΔΛ στη βάση του σχεδίου της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.

  2) Δημιουργία ενιαίου πρωτοκόλλου λειτουργίας των Δικαστηρίων σε συνθήκες πανδημίας και καθορισμός των προϋποθέσεων άδειας σε νοσούντες και ευπαθείς ομάδες δικαστικών λειτουργών. – Προσλήψεις ιατρών στα μεγάλα Δικαστήρια της Χώρας.

  3) Άμεσες προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων και κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων. 

  4) Εκκαθάριση εντός τριμήνου όλων των εκκρεμών απαιτήσεων από τα χρονοεπιδόματα και τις μισθολογικές ωριμάνσεις του έτους 2019.

  5) Να παραταθούν για ένα έτος οι προθεσμίες που προβλέπονται στο άρθρο 4Α του Σχεδίου Νόμου "περί επαναπροσδιορισμού εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010" και να διευκρινιστεί νομοθετικά ότι ο προσδιορισμός των εκκρεμών υποθέσεων θα γίνεται με απόλυτη τήρηση του Κανονισμού του κάθε Δικαστηρίου. Να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις Ειρηνοδικών (που έχουν προκύψει στις 30-6-2019 και στις 30-6-2020) και να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τα Ειρηνοδικεία στα οποία παρατηρείται σημαντική σώρευση δικαστικής ύλης. Να προκηρυχθούν εξετάσεις για την κατεύθυνση Ειρηνοδικών στην Ε.Σ.ΔΙ.

  6) Αναβάθμιση των δικτύων τηλεφωνίας και internet σε όλα τα Δικαστήρια της Χώρας  - Καταγραφή και αποκατάσταση όλων των προβλημάτων στις κτιριακές υποδομές.

  7) Λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για απαγόρευση σε δικαστικούς λειτουργούς να αναλαμβάνουν οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα εντός χρονικού διαστήματος δύο (2) ετών από την αφυπηρέτησή τους, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης  της 15ης Δεκεμβρίου 2018.

  8) Καθορισμός αμοιβής για τους δικαστικούς λειτουργούς που συμμετέχουν σε Πειθαρχικά Συμβούλια υπαλλήλων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ