Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Σεπ-2020 18:58

  Σύσκεψη ΕΛΓΑ - Περιφέρειας Θεσσαλίας για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από την κακοκαιρία

  Σύσκεψη ΕΛΓΑ - Περιφέρειας Θεσσαλίας για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από την κακοκαιρία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τεχνική σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών του Οργανισμού και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας.

  Αμέσως μετά τη σύσκεψη όπου συζητήθηκε το σχέδιο καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος σε δηλώσεις του παρουσίασε το σχέδιο καταβολής των αποζημιώσεων σημειώνοντας ότι αποτυπώνεται σε τέσσερις άξονες.

  Καταρχάς επανέλαβε την απόφαση του πρωθυπουργού να χρηματοδοτηθούν οι αποζημιώσεις από το αποθεματικό κεφάλαιο της χώρας, ενώ σημείωσε ότι ο ΕΛΓΑ θα κινηθεί στην κατεύθυνση της καταβολής των αποζημιώσεων χωρίς τις τυπικές διαδικασίες χωρίς, όμως, να υπάρξουν παρανομίες.

  Επίσης είπε ότι, θα γίνει υπέρβαση των στενών ορίων που ορίζουν οι Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις οι οποίες ετησίως προβλέπονται στα 16 εκατ. Ευρώ, ενώ επεσήμανε ότι γίνεται σχεδιασμός ώστε να ενταχθεί στη γενικότερη αποζημίωση και οι απώλειες μηχανολογικού εξοπλισμού, οχημάτων, γεωργικών μηχανημάτων.

  "Θα υπερβούμε αυτό το όριο, κατόπιν εγκρίσεως του πρωθυπουργού, καθώς προφανώς δεν επαρκεί αυτό το ποσό. Αυτό σημαίνει ότι όποιες ζημιές ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία θα αποζημιωθούν με την ίδια ταχύτητα που θα αποζημιωθούν οι ζημιές που προβλέπονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ" τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε παράλληλα τόνισε ότι το υποκατάστημα Λάρισας του ΕΛΓΑ θα ενισχυθεί σε ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου τις επόμενες ημέρες να μπορούν τα συνεργεία να προβούν στις εκτιμήσεις όπου χρειάζεται.

  Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αναφέρθηκε στις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πρωτόγνωρα ακραίο καιρικό φαινόμενο που προξένησε ακραίες καταστροφές, καθώς "μόνο στην Καρδίτσα, έπεσε 720% περισσότερο νερό από την αύξηση μηνιαίας τιμής βροχόπτωσης".

  Μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για την παρουσία του στη Θεσσαλία ώστε να γίνει ο σχεδιασμός για τους τρόπους που θα χρειαστεί να εφαρμοστούν για τις αποζημιώσεις, ενώ αναφέρθηκε στις τεχνικές συσκέψεις, που πραγματοποιούνται για τον συντονισμό των υπηρεσιών.

  "Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, πιστεύουμε ότι οι αγρότες χρειάζεται να πάρουν άμεσα μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες τα χρήματα και αν είναι δυνατόν, να δοθούν προκαταβολές. Θα διεκδικήσουμε να καλυφθούν όλες οι ζημίες, εννοώντας και αυτές που δεν καλύπτουν ΕΛΓΑ και ΚΟΕ, όπως μηχανήματα, πομώνες, υδρευτικά συγκροτήματα κ.α. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν, να συνεχίσουν να παράγουν και να παραμείνουν στο επάγγελμα", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ