Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Σεπ-2020 16:49

  ECDC: Χρειάζονται εντατικότερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Ε.Ε.

  ECDC: Χρειάζονται εντατικότερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Ε.Ε.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την επικαιροποιημένη εκτίμηση κινδύνου σχετικά με την πανδημία COVID-19, παράλληλα με σειρά κατευθυντήριων γραμμών για μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (όπως υγιεινή των χεριών, τήρηση φυσικής απόστασης, καθαριότητα και αερισμός), δημοσίευσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

  Η επικαιροποιημένη εκτίμηση κινδύνου δείχνει ότι, από τον Αύγουστο, τα ποσοστά κοινοποιήσεων αυξάνονται σταθερά σε ολόκληρη την ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν αρκούν πάντοτε για τη μείωση ή τον έλεγχο της έκθεσης. Γι' αυτό, έχει κρίσιμη σημασία να εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα από τα κράτη μέλη με την πρώτη εκδήλωση νέων εξάρσεων. Αυτό περιλαμβάνει την εντατικοποίηση των τεστ και της ιχνηλάτησης επαφών, τη βελτίωση της επιτήρησης της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης, την εξασφάλιση καλύτερης πρόσβασης σε μέσα ατομικής προστασίας και φάρμακα και την εξασφάλιση επάρκειας δυναμικού του τομέα της υγείας, σύμφωνα με τις δράσεις που παρουσίασε η Επιτροπή τον Ιούλιο.

  Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: "Η νέα εκτίμηση κινδύνου που δημοσιεύτηκε σήμερα μας δείχνει ότι δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε την επαγρύπνησή μας. Καθώς, σε ορισμένα κράτη μέλη, παρατηρούνται περισσότερα κρούσματα απ' ό,τι κατά την περίοδο της έξαρσης τον Μάρτιο, είναι απολύτως σαφές ότι δεν έχουμε ξεπεράσει αυτή την κρίση. Βρισκόμαστε σε καθοριστική στιγμή, και όλοι μας πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά και να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που διαθέτουμε. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να είναι έτοιμα, με την πρώτη εκδήλωση νέων πιθανών εξάρσεων, να εφαρμόσουν μέτρα ελέγχου αμέσως και την κατάλληλη χρονική στιγμή. Ίσως είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αποφύγουμε να επαναληφθεί αυτό που συνέβη την περασμένη άνοιξη."

  Η κ. Αντρέα Αμμόν, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, δήλωσε σχετικά: "Παρατηρούμε σήμερα μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 που εντοπίζονται στην Ευρώπη. Ώσπου να καταστεί διαθέσιμο ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, ο γρήγορος εντοπισμός, τα τεστ και η καραντίνα για τις επαφές υψηλού κινδύνου είναι ορισμένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης. Είναι επίσης ευθύνη όλων μας να τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η τήρηση φυσικής απόστασης, η υγιεινή των χεριών και η παραμονή στο σπίτι όταν νιώθουμε άρρωστοι. Η πανδημία απέχει ακόμη πολύ από τη λήξη της και δεν πρέπει να χαλαρώνουμε την επαγρύπνησή μας."

  Η εκτίμηση κινδύνου του ECDC διαπιστώνει ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως η τήρηση φυσικής απόστασης, η υγιεινή και η χρήση μάσκας προσώπου έχουν αποδειχθεί επαρκείς για τη μείωση ή τον έλεγχο της έκθεσης.

  Ταυτόχρονα, οι επιπτώσεις της αύξησης των κρουσμάτων ποικίλλουν μεταξύ των χωρών. Ενώ σε μερικές χώρες η αύξηση πλήττει κυρίως νέους ανθρώπους (ηλικίας 15 έως 49 ετών), με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κυρίως ήπια και ασυμπτωματικά κρούσματα, σε άλλες χώρες η αύξηση οδηγεί σε περισσότερους θανάτους ηλικιωμένων. Η σημερινή επιδημιολογική κατάσταση ενέχει ολοένα μεγαλύτερο κίνδυνο για τις ομάδες κινδύνου και για τους εργαζομένους στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης και απαιτεί άμεση και στοχευμένη δράση στον τομέα της δημόσιας υγείας.

  Το ECDC, στην εκτίμηση κινδύνου που δημοσίευσε, αναφέρεται σε διάφορες επιλογές αντιμετώπισης, όπως αύξηση του δυναμικού υγειονομικής περίθαλψης και στόχευση των δράσεων δημόσιας υγείας σε ιατρικώς ευάλωτα άτομα και εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Ζητά μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, διαγνωστικές στρατηγικές, ιχνηλάτηση επαφών, μέτρα καραντίνας, κατάλληλη ενημέρωση για τους κινδύνους και μέτρα προστασίας της ψυχικής υγείας.

  Στις κατευθυντήριες γραμμές του σχετικά με τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της COVID-19, το ECDC παρουσιάζει τις διαθέσιμες επιλογές για τέτοιες παρεμβάσεις με βάση διάφορα επιδημιολογικά σενάρια. Οι κατευθυντήριες γραμμές αξιολογούν τα αποδεικτικά στοιχεία της αποτελεσματικότητας των εν λόγω παρεμβάσεων και ασχολούνται με ζητήματα εφαρμογής, όπως, μεταξύ άλλων, με τα πιθανά εμπόδια και τα στοιχεία που διευκολύνουν την εφαρμογή των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ